Itsetuntemus

Toteuta unelmasi

Unelmaan pyrkiminen vaatii sinnikkyyttä, tahtoa ja kärsivällisyyttä.

Unelman toteuttaminen edellyttää haaveilijalta monenlaisia taitoja ja ominaisuuksia. Osa niistä saattaa jopa yllättää.

Esimerkiksi kärsivällisyys ja itsekuri eivät tule heti haaveilijalle mieleen, mutta niitä tarvitaan kuitenkin matkalla kohti unelman toteutumista. Kärsivällisyyden ja itsekurin lisäksi vaaditaan taitoa luopua, valita, harjoitella ja odottaa.

Taito luopua

Luopumista voi harjoitella esimerkiksi jättämällä väliin tarpeettomilta tuntuvia tapaamisia, oppimalla sietämään keskeneräisyyttä, tekemällä tietoisesti välttämättömiä asioita vain niin hyvin kuin on pakko tai jättämällä kaiken sikseen, kun siltä todella tuntuu. Luopuminen lisäksi on opeteltava tekemään valintoja. Se on itse asiassa asioiden katsomista monesta eri näkökulmasta ja niiden tärkeysjärjestyksen määrittelemistä.

”Mikä on unelmasi ja mitä voisit sillä tehdä?”

Harjoitus tekee mestarin

Harjoittelu on nöyryyden oppimista, sillä tullakseen paremmaksi jossakin on harjoiteltava säännöllisesti. Jotakin tiettyä taitoa harjoitellessa on tärkeä muistaa, että on kyse harjoittelusta ja että on lupa epäonnistua, tehdä virheitä ja kokeilla. Harjoittelun pahin vihollinen on liiallinen itsekritiikki, jonka vastapainona on ajatus siitä, että yrittäminen on aina parempi kuin, ettei tekisi ollenkaan.

Jaksa odottaa

Sanotaan, että odottavan aika on pitkä. Unelmasi toteutumista odottaessa on tärkeää muistaa myös elää. On kyettävä tekemään myös muuta kuin vain odottaa, ja joskus täytyy valmistautua siihen, ettei odotus sittenkään tuota toivottua tulosta.

Odottaminen ja pettymys ovat tärkeä osa itsekurin ja kärsivällisyyden polkua. Aika ajoin elämä tuo mukanaan pettymyksiä – suurempia tai pienempiä; joka tapauksessa pettymykset ovat osa jokaisen ihmisen elämää.

Jotta voit lähteä toteuttamaan unelmaasi, on sinun hyvä tunnistaa omia toimintatapojasi esimerkiksi ajan- ja rahankäyttösi, vuorovaikutuksesi, vahvuuksiesi ja kehittymisen haasteidesi, jaksamisen lähteidesi sekä motivaatioperustasi suhteen.

Tunnista vahvuutesi

Ajankäyttöön liittyen kannattaa miettiä, minkä verran olet valmis laittamaan aikaa unelmasi tavoittelemiseen päivittäin, viikoittain ja kuukausittain. Määrittele vahvuutesi ja kehityshaasteesi ja voit myös kysyä läheisiltäsi, mitkä ovat heidän mielestään sinun vahvuuksiasi, jotka voivat olla esimerkiksi luonteenominaisuuksia, taitoja, ajattelutapasi tai mitä muuta tahansa.

Muista että, unelmaa tavoitellessa on hyvä pysähtyä aika-ajoin tekemään asioita, joista todella pidät ja joista saat voimaa.

Mikä on unelmasi ja mitä voisit sillä tehdä? Kaikki voivat löytää suuria ja pieniä unelmia, joiden avulla voi lisätä omaa itsetuntemustaan ja vaihtaa oman elämänsä suuntaa. Unelma voisi olla esimerkiksi jonkin taidon opettelu; valokuvaus, käsityötaidot, soittotaidot tai kielen opiskelu. Unelma voisi olla myös esimerkiksi matkustelu, vapaaehtoistyöhön lähteminen, lisäopiskelu, kirjoittaminen, uusi ammatti tai vaikkapa yrityksen perustaminen. Mutta – vain sinä itse voit määritellä oman unelmasi.

Kun olet määritellyt unelmasi, saatat ehkä miettiä, että entä jos huomaatkin luoneesi unelman, joka on jotenkin väärä. Unelman oikeellisuudesta ei kukaan voi antaa täystakuita, mutta vain kokeilemalla voit selvittää mikä on sinun elämässäsi tavoittelemisen arvoinen unelma. Useimmiten unelman tavoittelu merkitsee myös sitä, että se täytyy asettaa aika ajoin kyseenalaiseksi.

Kuvita unelmasi

Kun tiedät, mikä on unelmasi, visualisoi se. Hanki vihko, jolle annat unelman työnimen. Etsi kuva, joka viittaa unelmaasi, ja liimaa se vihkon alkulehdille. Unelmaa tavoitellessasi voit poimia talteen unelmastasi muistuttavia kuvia, ja liitä ne vihkoon ensimmäisen kuvan tavoin. Seuraava askel on unelman konkretisointi siten, että hankit kotiisi jotain sellaista, mikä on konkreettinen muistutus siitä, että sinulla on unelma, jota kohti haluat pyrkiä.

Aseta aikataulu

Käy läpi unelmasi ja mieti, mitä asioita sinun tulee oppia saavuttaaksesi unelmasi. Luo unelmallesi merkityksiä määrittelemällä etuja ja hyötyjä, joita sinä itse ja muutkin saavat sinun unelmasi toteutuessa. Suunnittele unelman toteuttamisen aikataulu ja piirrä jana, joka alkaa nykyhetkestä ja päättyy ajankohtaan, jolloin unelma on osa elämääsi. Tee käytännön suunnitelma, joka sisältää listan asioista, joita sinun täytyy tehdä, jotta unelmasi toteutuisi. Kun tiedät asiakokonaisuudet, joista unelmasi toteuttaminen muodostuu, hahmota ne käytännön tehtävinä ja aikoina ja siirrä asiat aiemmin piirtämällesi aikajanalle.

Tämän jälkeen on aika alkaa toteuttaa suunnitelmaasi ja jos kaikki menee suunnitellusti, pian elät unelmaasi!

Lähde: Marja Leena Toukonen (2008). Unelmatyöskentely. PS-kustannus. Tilaa kirja!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.