Parisuhde

10 parisuhdetotuutta

Vanhat parisuhdemyytit tulee Dr. Philin mukaan murtaa. Tilalle tv-psykologi tarjoaa 10 uutta parisuhdetotuutta.

1. Et voi nähdä asioita kumppanisi silmin, sillä olet erilainen kuin hän

Sinä ja kumppanisi olette erilaisia, niin geneettisesti, fysiologisesti, psyykkisesti kuin henkilöhistorialtannekin. Erilaisuudesta huolimatta teidän pitäisi yrittää mukautua toistenne ajattelu- ja toimintatapoihin.

2. Rakastaminen ei ole samaa kuin rakastuminen

Useimmat ihmiset eivät osaa arvioida parisuhteensa onnistuneisuutta, sillä he sekoittavat rakastamisen rakastumisen tunteeseen. Rakastumisen tunne on rakkauden ensimmäinen vaihe, jonka jälkeen villi intohimo muuttuu vääjäämättömästi syväksi ja kestäväksi sitoutumiseksi – mikä on myös jännittävää ja palkitsevaa, mutta ei aina niin huumaavaa.

3. Hyvässä parisuhteessa kumppanit hyväksyvät toistensa erilaiset näkemykset

On olemassa asioita, joista sinä ja kumppanisi olette eri mieltä ja tulette aina olemaan. Sinun täytyy siis vain hyväksyä, että voitte olla joistain asioista eri mieltä. Vaikka ette pääse ratkaisuun itse asiassa, voitte silti päättää asian tunnetasolla.

4. Kumppanit eivät välttämättä tarvitse yhteisiä harrastuksia

On hyvä, jos teillä on mukava yhteinen harrastus, mutta sellaista ei tarvitse hankkia väkipakolla saadaksenne parisuhteenne tyydyttävämmäksi. Teillä on varmasti paljon yhteistä, mitä ette välttämättä tule edes ajatelleeksi. Tehän olette yhdessä ja elätte arkea yhdessä.

5. Riidat kuuluvat hyvään parisuhteeseen

Riitely parisuhteessa ei ole sen paremmin hyvä kuin pahakaan asia, mikäli riitely tapahtuu yhdessä sovittujen sääntöjen mukaan. Älä huolehdi siitä, kuinka usein riitelette, sillä se ei ole määräävä tekijä parisuhteenne vakaudessa ja laadussa. Riitely voi parantaa suhteen laatua ja kestävyyttä – kun taas parisuhteiden epäonnistumiset liittyvät melko usein ristiriitojen tukahduttamiseen ja siihen kuuluvaan kieltämiseen.

6. Et voi sanoa kumppanillesi ihan mitä tahansa

Ihmissuhteessa on ratkaisevan tärkeää miettiä, kannattaako jotain mahdollisesti tuhoisaa sanoa ääneen. Pahimpaan kipukohtaan osunut piikittely saattaa vaikuttaa parisuhteeseen peruuttamattomasti. Jos epäilet, että sanottavasi voi vahingoittaa kumppanisi luottamusta sinuun, sinun on parasta miettiä sanottavasi todella tarkasti.

7. Hyvä seksielämä on yksi parisuhteen kulmakivistä

Useimmissa tilanteissa rakastelu on keskinäistä antamista, vastaanottamista sekä luottamusta symboloiva teko. Rakastellessasi olet herkimmilläsi ja annat kumppanisi tulla lähellesi. Välillänne tulee olla kemiaa, mikä saa teidät tuntemaan, että olette enemmän kuin ystäviä – olette kumppaneita.

8. Täydellisessä parisuhteessa molemmilla kumppaneilla on puutteensa

Usein ajatellaan, että jos jokin ominaisuus ihmisessä poikkeaa huomattavan paljon valtavirrasta, sen täytyy olla pahaksi parisuhteelle. Mikäli kumppanisi omituisuudet eivät loukkaa sinua eivätkä vahingoita häntä, voit yrittää vaikuttaa niihin tai sitten voit opetella elämään niiden kanssa.

9. Täydellisen parisuhteen voi saavuttaa monella tavalla

Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa elää parisuhteessa. On myös erilaisia tapoja riidellä ja ratkaista ongelmia. Tukea ja kiintymystä voit osoittaa monella tavalla. Tärkeintä on, että löydätte oman ja toimivan tapanne olla yhdessä. Toimivuus tarkoittaa sitä, että pääsette omilla teoillanne tai tekemättä jättämisillänne haluamiinne tuloksiin.

10. Parisuhteen muuttaminen lähtee sinusta itsestäsi

Rakastuminen ei tarkoita sellaisen ihmisen löytämistä, joka tekee koko loppuelämästä onnellisen. Oletko joskus miettinyt, että jos voisit muokata kumppanisi ajattelua, tunteita ja käyttäytymistä, parisuhteesi olisi huomattavasti parempi? Kaikkein tärkein henkilö, johon voit vaikuttaa, olet sinä itse. Sinun täytyy löytää oma arvosi ja itsetuntosi. Et voi hallita kumppaniasi eikä ole kumppanisi asia tehdä elämääsi paremmaksi – olet itse vastuussa itsestäsi.

Lähde: Phillip C. McGraw (2004). Pelasta parisuhteesi. WSOY.

3 Comments

  1. Noora
    22.10.2008 at 19:51

    Ei se tuo Dr.Phil mikään tyhmä ole. Todella järkeviä asioita puhuu, asioita joita ei ehkä ole tullut ajatelleeksi aiemmin…Tai jo ennestään tuttuja asioita, joita ei ole muistanut kuitenkaan.

  2. Äijä
    17.12.2008 at 01:14

    Joo, osa hieman itsestäänselvyyksiä, sellaista varmaa ”hömppää”, josta
    jokainen löytää omansa, pelataan varman päälle. Hieman lisää syvyyttä näihin ”totuuksiin” lisää, vähemmän jenkkihymyä ,-)

  3. Maline
    11.07.2009 at 19:18

    Kirjan sisällöstä huokuu amerikkalaisuus. Artikkelin kirjoittaja onnistunut hyvin.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.