Parisuhde

Jokainen voi saada hyvän parisuhteen

Miten sinua rakastettiin lapsena? Tunnista toimintatapasi, joilla haet rakkautta aikuisuuden ihmissuhteissa.

Suurin osa meistä unelmoi täydellisestä rakkaussuhteesta. Täydellisyyteen kuuluu kaikkien tarpeiden täyttäminen; fyysinen hyvinvointi, seksi ja turvallisuus sekä samanlaiset arvot ja harrastukset. Tällaiset mielikuvat ovat unelmia – eivät todellisuutta. Rakkaussuhde ei nimittäin voi tarjota kaikkea sitä, mitä ihminen tasapainoiseen elämään tarvitsee.

Jokaisella meillä on mahdollisuus saada parisuhde toimimaan. Ratkaisu piilee itsetuntemuksessa ja sen ymmärtämisessä, että mihin perustuu itse kunkin tapa toimia ihmissuhteissa.

Malli ihmissuhteisiin kotoa

Lapsuuden läheisillä vuorovaikutussuhteilla ja lapsuudessa kehittyneillä tunnesiteillä on suuri vaikutus aikuiselämämme kaikkiin ihmissuhteisiin. On monia syitä, miksi rakkauselämä tuntuu epäonnistuvan. Syy saattaa pohjautua esimerkiksi siihen, ettei pysty luottamaan ihmisiin, että pelkää läheisyyttä, että on mustasukkainen, että omien tarpeiden ilmaiseminen on vaikeaa, että on vaikea ymmärtää toisia ihmisiä ja heidän tarpeitaan tai että pelkää konflikteja.

”Jokaisella on mahdollisuus saada parisuhde toimimaan.”

Oli syy missä tahansa, se on aina yhteydessä siihen, miten ihminen on lapsuudessa kokenut rakkautta ja huolenpitoa ja miten hän suhtautuu siihen aikuisena. Riippumatta siitä, mihin ongelmiin ihminen suhteissaan joutuu, samat ajatukset ja reaktiot näyttävät toistuvan toistumistaan. Vähitellen alkaa ehkä tuntua siltä, että on juuttunut toimintatapaan, josta on vaikea päästä irti.

Rakkaus- ja työminä

Tavallinen tilanne on se, että työ ja elämä muutoin sujuvat mainiosti, mutta rakkaussuhteessa hallitsevat mustasukkaisuus, kielteiset ajatukset ja tuhoavat käyttäytymismallit. Työ- ja rakkaus-minä ovat kaukana toisistaan.

Työssä ihminen on pätevä ja tarmokas eivätkä erimielisyydet tai ongelmatilanteet laukaise mitään erityisiä reaktioita. Työssä ihminen toimii loogisesti, viisaasti ja järkevästi. Mutta kun on kyse rakkaudesta, ihminen saattaa muuttua täysin avuttomaksi ja pienimmänkin vastoinkäymisen edessä ihmisestä tuleekin tasapainoton, pelokas, maaninen tai välttelevä. Rakkausasioissa epämiellyttävät tunteet tuovat kielteisiä ajatuksia ja johtopäätöksiä. Looginen ajattelu ei ylläkään voimakkaisiin tunteisiin.

Persoonallisuutta voi muuttaa

Yleistäen voidaan todeta, että noin kolmannes persoonallisuudesta tai käyttäytymisestä määräytyy geneettisesti eikä ole siksi muutettavissa. Kaksi kolmasosaa persoonallisuudesta kehittyy yhteydessä muihin ihmisiin ja tähän puoleen persoonassa voi vaikuttaa.

Muutoksen perusta lähtee siitä, että olemme kukin itse vastuussa ihmissuhteistamme ja toiminnastamme. Meillä kaikilla on lupa irtautua lapsuudesta ja nuoruudesta periytyvistä vanhoista käyttäytymismalleista, mikä luo mahdollisuuden alkaa muokata uusia vuorovaikutusmalleja.

Lähde: Eva Rusz (2007). Oikea kumppani – löydä parisuhteen mahdollisuudet. Minerva.

1 Comment

  1. 07.02.2010 at 12:45

    Olen myös paininut tämän ongelman kanssa. Minulla oli useita rakkaussuhteita, mutta emme vain koskaan saaneet arkeamme toimimaan. Nyt olen löytänyt elämäni rakkauden 🙂 ja kuinka ironista onkaan että se löytyi netistä… be2 auttoi meitä löytämään toisemme ja molempien hyvät ja hieman huonommat puolet (katso:http://www.be2.fi/be2/glossary/parisuhde.html). Jo alusta lähtien tiesimme mitä toisistamme olimme etsimässä, ja nyt yhteen muutettuamme arki sujuu kuin unelma 🙂
    Olemme hyvin onnellisia ja häät on suunniteltu ensi keväälle 🙂 onnea kaikille sen oikean parisuhteen löytämiseen.!

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.