Avioero

Yleisimmät avioeron syyt

Miksi joka toinen avioliitto päättyy avioeroon?

Avioerot ovat yleistyneet Suomessa koko 1900-luvun ajan. Nykyisin noin joka toinen avioliitto hajoaa. Vuosittain solmitaan keskimäärin 24 000 avioliittoa, ja avioeroon päättyy noin 14 000 liittoa. Avoliitossa elävät parit eroavat vielä avioituneita pariskuntia selvästi useammin.

Avioero on juridisesti nykyään yksinkertainen ja helppo: kuuden kuukauden harkinta-ajan jälkeen puolisot määrätään oikeuden päätöksellä avioeroon syitä tai syyllisiä nimeämättä. Avioeron voi saada myös ilman harkinta-aikaa, jos puolisot ovat asuneet erillään viimeiset kaksi vuotta.

Avioeroon päättyneiden avioliittojen keskipituus on noin 12 vuotta. Tilastojen valossa riskialttiita vuosia ovat toinen, kolmas ja neljäs avioliittovuosi. Tutkitusti lapsettomat avioliitot päätyvät avioeroon useammin kuin muut.

”Avioeroon päättyneiden avioliittojen keskipituus on 12 vuotta.”

Avioeron syyt

Avioeron saamisen helppouden on ajateltu lisäävän avioeroja. Lainsäädäntö ei kuitenkaan tutkimusten mukaan vaikuta ainakaan ratkaisevasti avioerojen määrään. Tutkijat näkevät erojen yleistymisen syynä ennemminkin yhteiskunnallisten olosuhteiden muutoksen ja individualistisen elämänkatsomuksen, elämänmallin ja arvomaailman murroksen.

Väestöliiton tutkimuksen mukaan avioeroon johtavia syitä on yleensä useita. Kysyttäessä eronneilta avioeron lopullista syytä, olivat vastaukset yleisyysjärjestyksessä seuraavat:

1. Uskottomuus

2. Päihteet

3. Läheisyyden ja rakkauden puute

4. Erilaiset elämänarvot ja -tavoitteet

5. Erilleen kasvaminen

_________________________________
6. Fyysinen väkivalta
7. Kommunikaatiovaikeudet
8. Henkinen väkivalta
9. Työhön liittyvät syyt
10. Seksielämän ongelmat
11. Yhteisen ajan puute.
12. Suhdetta ei hoidettu
13. Arvostuksen puute
14. Epäluottamus
15. Taloudelliset tekijät

Lähde: Väestöliiton Perhebarometri (2003). Parisuhde koetuksella. Käsityksiä parisuhteesta ja sen purkautumisesta. Vammalan kirjapaino Oy.

12 Comments

 1. Laura
  14.04.2008 at 08:25

  Joka toinen avioliitto ei pääty eroon. Ei pidä paikkaansa, että vuosittain solmituista avioliitoista 14 000 päättyy eroon, vaan nämä 14 000 purkautuvaa avioliittoa ovat osa kaikista voimassa olevista avioliitoista. Kaikkien avioliittojen määrä on tietenkin moninkertainen vuosittain solmittavien määrään verrattuna. Toimittaja voisi ottaa selvää siitä luvusta.

 2. 14.04.2008 at 09:01

  Kiitos tarkennuksesta. Artikkelin luvut oli ilmaistu epäselvästi. Korjasimme virheen.

 3. Jessica
  20.05.2008 at 11:33

  ”2. Päihteet”

  Hain avioeroa mieheni alkoholismin takia, josta oli seurannut myös kummankin masennus ja ahdistus. Lopulta myös minun rakkaus hyytyi kaiken kaaoksen keskellä.
  Olimme molemmat silloin 24-vuotiaita, siitä on nyt 2,5 vuotta aikaa ja vieläkin asia kummittelee unissa ja alitajunnassa. Pääsenköhän siitä ikinä yli, kaikki asiat jotka tuli tehdyksi ja sanotuksi, epäilen suuresti.

 4. Pispalan likka
  06.07.2008 at 21:17

  Tuntuu käsittämättömältä, että yleisin syy avioeroon puolison pettäminen. En voi mitenkään uskoa, että avioliitot ovat niin pintapuolisia ja tunteettomia, että toiseen sänkyyn pompataan noin vain.
  Monesti varmaankin avioliiton purkaantumiseen johtanut ”viimeinen pisara” on ollut tuo pettäminen. Mutta mikä on saanut aikaan rakkaudettomuuden ja uskottomuuden? Siellä todennäköisemmin on se liiton loppumisen perimmäinen syy.

 5. Matti
  19.08.2008 at 00:01

  Aviolapsen menettäneenä isänä asettaisin syyt toiseen järjestykseen, kuin ilmeisen naisvaltainen Väestöliitto aktiivisine vastaajineen:

  Varmin vastaus ongelmiimme ihmisinä löytyy Raamatun sivuilta, joissa kerrotaan miehen Kristuksen kaltaisen rakkauden välttämättömyydestä vaimoaan kohtaan (uhrautuvuus seurakunnan tähden). Ja naisen alamaisudesta, siis alamaisuuden tarpeesta, miestään kohtaan: Nainen on tyytyväisimmillään (käsitykseni mukaan) mieheensä, kun tämä on perheen pää tasa-arvoisesti – rakkaudella (myös suorittaminen yhteiskunnassa). Toisin päin asia tuskin toimii vielä, seuraavaan, kuvitteelliseen 2000:n vuoteen. Käsitykseni mukainen avioeron syiden tärkekeysjärjestyksestä alla:

  PS. mm. USA:n suurimmaksi turvallisuusriskiksi on määritelty avioerolapset (pojat), heidän kasvessaan yhteiskunnassa toimiviksi jäseniksi (vrt. vankila ym. tilastot).

  1. Läheisyyden ja rakkauden puute
  2. Kommunikaatiovaikeudet
  3. Erilaiset elämänarvot ja -tavoitteet
  4. Erilleen kasvaminen
  5. Henkinen väkivalta
  _________________________________
  6. Seksielämän ongelmat
  7. Arvostuksen puute
  8. Päihteet
  9. Suhdetta ei hoidettu
  10. Yhteisen ajan puute
  11. Epäluottamus
  12. Uskottomuus
  13. Fyysinen väkivalta
  14. Työhön liittyvät syyt
  15. Taloudelliset tekijät

 6. lista ei ole kovin syvällinen
  23.12.2008 at 16:30

  Listassa ylemmille sijoille sijoittuneet voivat ollla jo seurausta listan muista kohdista, kuten viimeisen -taloudelliset tekijät- kohdan aiheuttamana moni ajautuu ahdinkoon, johon liittyvää pahaa oloa ja ahdistusta yritetään korjata/helpottaa esim. päihteillä, uskottomuudella ja sitten ollaan epäluotettavia, kun ei muutakaan enää voida tai jakseta

 7. nimimerkkiä ei julkaista
  23.12.2008 at 16:35

  Ja kas kuinkas se olikaan
  nimimerkkiä ei julkaista, kun menin sivustolle uudestaan niin siellähän näkyi nimimerkkini ja sähköpostiosoitteeni

 8. Kissimirristä tiikeriksi.
  12.04.2009 at 19:15

  Toivoisin, että näissä keskusteluissa vihdoinkin nostettaisiin esiin mahdolliset hormonaaliset muutokset, jotka saattavat vaukuttaa parisuhteeseen.

  Allaoleva on Googlen yleishaku, jonka ensimmäisellä sivulla on otsake ”Veteraaniurheilijan vanha blogi, jossa vierailijoiden määrä hetki sitten oli 273.566. Sivun oikeassa ylä’reunassa on laskuri, joka ilmoittaa vierailijoidsen määrän.

  En osoita ”syyllistävää sormea naisiin”, vaan niihin tahoihin, jotka tekevät ”businesta” erilaisilla hormonivalmisteilla.

  Näkisin että psykologi on psykologi ja gynekologi on gynekologi, jotenka mielestäni olisi korkea aika aloittaa yhteistyö näiden jahden ”asiantuntijaryhmän ”kesken, ennekuin tapahtuu erään henkilön vuosia sitten tapahtu ennuste ”Tulevaisuuden aikapommi puhkeaa käsiimme muutaman vuoden sisällä”
  Tämän ennusteen esittäjän sisar toimi Sveitsissä gynekologina 80- luvulla.

  Paljon puhutaan ”uusista kolmannen sukupolven matalahotmonisista pillereistä”, joka käsittääkseni on vain vastuun pakoilua.

  Tiedän naisgynejä, jotka ovat yrittäneet tuoda ongelmaa esiin, mutta heidän mielipiteensä on ”tukahdutettu”.
  En mainiste nimiä, koska he saattavat joutua ”Cosa Nostan” uhreiksi”. -Onko kysymyksessä lääketieteellinen ”pyramiidihuijaus”?.

  Muita hakusanonoja:> hormones from hell dr. philpms clinic holly anderssson kilpparitietoiset kilpirauhasfoorumitaas se aika kuustataas iski pms endometrioosi endomeriosis miehet sikoja naiset sekojakissimirristä tiikeriksi<

  http://www.google.fi/search?hl=fi&q=kissimirrist%C3%A4+tiikeriksi&meta=&aq=f&oq=

  klikkaamalla värillisiä sanoja pääsee tytustuman tutkimuksiin laajemmin.

  Hyviä ja valisevia lukuhetkiä

  (Luomu aboriginaali Suomi mies.)

 9. ekonomiaa
  05.06.2012 at 23:52

  Taloudelliset syyt ovat todellisuudessa paljon korkeammalla, mutta harva uskastaa ilmoittaa, että erosimme jotta työtön puoliso pääsisi kiinni työmarkkinatukeen, vuokrakämppään ja sen asumismenoihin, plus saisi vielä 461,08€ toimeentulotukea. Työssä olevan puolison verotus ei nouse läheskään vastaavia summia.
  Avioliitto luokitellaankin Suomessa varsin kovan luokan rikokseksi. Lienee perua jostain punamulta-ajan sosialidemokratiasta.

 10. se4ppo
  28.08.2012 at 10:29

  moi joonas!!!

 11. pakollinen nimi
  16.02.2013 at 18:25

  Alkoholismi,alkoholismi johtaa ylensä kaikkeen muuhun eli pettämiseen,yms.taloudellinen taakka ja ongelmat voi johtaa alkoholismiin yms..olisi hyvä lopttaa alkoholismi ja keskittyä kodin ja suhteen hyvin vointiin modrni ihminen ei osaa sitä samalla tavalla aina.parisuhdeterapiaa suosittelen,olen ollu huonoissa suhteissa ja hyvissä,MIKÄÄN suhde ei vain ole hyvä.sitä pitää hoitaa ja hyväksyä se on ihmisuhdekoulu,jos mies tai nainen ei jätä viinaa mutta on ongelma ero on ylensä jossain vaiheessa ainut vaihtoehto.jos pari juo yhdessä,ongelmia tulee lisää .sitten vaan kasvaa yhdessä aikuisena.Suomessa on aika syvällä tää alkoholi kultturi.Tuntuu välillä vähän voimattomalta vaikuttaa.Lisäkis tuloerot kasvaa ihmiset kun ne ahdistuu/tai masentuu hakee helposti lohtua,vaikka juhlista tai viinipullosta yms.

 12. Onko näin
  01.12.2013 at 12:45

  Mielestäni yleisin syy eroihin on yksinkertaisesti. Jomman kumman henkilökohtainen ongelma. Joka loppujen lopuksi johtaa eroon.
  Mikä se ongelma sitten onkaan, tässä muutamia.
  Mielenterveysongelma, alkoholismi, ei osaa sitoutua, kyvytön ottamaan tai antamaan oikeaa rakkautta. Väkivaltainen luonne. Holtiton rahankäyttö. listaa on helppo jatkaa….
  Muut syyt ovatkin vain seurausta

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.