Parisuhde

Mustasukkaisuuden syyt

Mustasukkaisuuden taustalla vaikuttaa usein henkilön oma sisäinen turvattomuus.

Pieni mustasukkaisuus on läsnä miltei kaikissa parisuhteissa. Pienimuotoisena se voi tuoda parisuhteeseen positiivista yhteenkuuluvuuden tunnetta, mutta jos mustaukkaisuus häiritsee normaalia elämää ja arkea, asiaan on syytä syventyä enemmän.

Jossain tilanteissa mustasukkaisuuteen on aihetta, mutta usein vahva mustasukkaisuus nousee omasta taustasta. Mustasukkaisen henkilön menneisyydessä on tapahtumia, jotka ovat jättäneet hänen sisälleen turvattomuuden tunteen ja hylätyksi tulon pelon. Mustasukkaisen on usein vaikea uskoa toisen ihmisen rakkauteen, omaan rakastettavuuteen ja ihmissuhteen kestävyyteen. Mustasukkainen kokee, että hyvä ei kuulu hänelle.

Mustasukkaisuus kehittyy lapsuudessa

Mustasukkaisen perusturvattomuus kehittyy usein jo vauvaiässä. Jos varhaiseen vuorovaikutussuhteeseen liittyy turvattomuutta ja kiintymättömyyttä vanhemman ja lapsen välillä, tämä jättää lapseen jälkensä. Jos äiti on esimerkiksi masentunut, vauva jää vaille vastavuoroisuutta etsiessään läheisyyttä ja kontaktia. Aidon vuorovaikutuksen sijaan vauva alkaa rakentaa virheellistä käsitystä itsestään ja ympäröivästä todellisuudesta – se käsitys on täynnä epävarmuutta ja pelkoa. Aikuisena tämä näkyy henkilössä usein tarpeena kuulla puolisolta jatkuvia kehuja ja vakuutteluja rakkaudesta. Sisäinen musta aukko ei kuitenkaan koskaan täyty.

Mustasukkaisuuden takana voi olla myös hylkäämiskokemuksia, väkivaltaa ja muita traumaattisia kokemuksia. Kyse voi olla myös vahvasta sisarkateudesta, joka siirretään nykyiseen omaan parisuhteeseen. Myös vanhempien uskottomuuskriisin seuraaminen lapsena voi synnyttää epäluottamuksen ja mustasukkaisuuden kokemuksia aikuisuuteen.

Mustasukkaisuudesta eroon pääseminen edellyttää sen taustalla vaikuttavien asioiden kohtaamista. Mitä syvemmällä ja mitä vaikeammat traumat ovat, sitä tärkeämpää tilanteessa on hakea ulkopuolista apua. Lohdullinen viesti on, että mustasukkaisuudesta voi päästä eroon.

Lähde: Heli Pruuki, Marjo Timoria & Markku Väätäinen (2013). Parisuhteessa. Tunne itsesi, uskalla rakastaa. Otava

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.