Mistä koostuu hyvä vuorovaikutus perheessä?
Kommunikaatio on yksi perheen tärkeimmistä osa-aluesta. Katso 6 avainasiaa hyvässä vuorovaikutuksessa!
Jotta perhe toimisi, tarvitaan toimivaa kommunikaatiota. Tutustu viiteen avainasiaan, joilla rakennat perheen vuorovaikutuksen toimivaksi.
Perheen viestinnän 6 avainasiaa
1. Tartu tilanteisiin ja varaa aikaa keskustelulle.
Keskustelu ei ole mahdollista liian kiireisessä aikataulussa. Varaa riittävästi rentoa yhdessäolo aikaa. Niissä hyvät keskustelut useimmiten viriävät.
2. Käytä aikaa kuunteluun.
Pysähdy ja kuuntele, mitä perheenjäsenet sinulle sanovat. Koita toistaa heidän viestinsä, niin toinen kokee itsensä kuulluksi. Opeta myös lapsia kuuntelemaan toisia ihmisiä.
3. Päästä kaikki äänet kuuluville.
Anna jokaisen lapsen ilmaista tunteensa ja mielipiteensä. Järjestäkää esimerkiksi perhepalavereja, joissa jokainen saa kertoa ajatuksistaan ja tuntemuksistaan.
4. Luo yhteyksiä.
Luo yhteys jokaiseen lapseen keskittymällä vain hänen asiaansa tai kiinnostuksen kohteeseensa. Kannusta lasten keskinäistä viestintää kanavoimalla heitä yhteisiin puuhiin, joista molemmat nauttivat.
5. Viesti selkeästi.
Useimmat ristiriidat johtuvat epäselvästä viestinnästä. Selkeä viestintä on hyvän kommunikaation ydin ja antaa lapsille rakentavan ja mallin selkeästä vuorovaikutuksesta.
6. Näe sanojen tuolle puolen.
Joskus lapset viestivät ilman sanoja. He voivat tehdä sitä tarinoiden, piirrosten tai leikkien kautta. Ota vastaan myös sanaton viestintä. Joskus ne kertovat enemmän kuin ääneen lausutut sanat.
Lähde: Jan Parker & Jan Stimpson (2004). Sisarussuhteet. Kilpailua ja rakkautta. Otava.
No Comment