Itsetuntemus

Miten opin antamaan anteeksi itselleni?

Vasta kun oppii antamaan itselleen anteeksi, kykenee kohtaamaan aidosti toiset ihmiset.


Anteeksiantamattomuus saattaa monella tavalla pilata ihmisen elämän, sillä se vahingoittaa fyysistä ja psyykkistä terveyttä sekä ihmissuhteita. Kaikkein eniten anteeksiantamattomuus vahingoittaa kuitenkin ihmistä itseään. Anteeksiantaminen on yksi kaikkein vaikeimmin opittavista asioista. Anteeksianto on henkilökohtaisen jaksamisen ydin – kun arvostelemisen ja tuomitsemisen tilalle tulee itsensä ja toisten armahtaminen, lisää se voimavarojamme huimasti.

Tilaa kirja:

Ainako anteeksi?

Itsensä hyväksyminen

Kun ihminen yrittää olla jotain muuta kuin on, alkaa hän voida huonosti. Ulkoisesti asiat ehkä hoituvat, mutta sisimmässä jää jotain vajaaksi. Saadakseen sielunsa esille, ihmisen täytyy oppia antamaan itselleen anteeksi – hänen tulee sanoutua irti itsensä tuomitsemisesta ja hylkäämisestä. Kun ihminen tuntee olevansa kotona omassa itsessään, elämä sujuu ja aitous näkyy kauas.

Virheidensä hyväksyminen

Arjen virheiden hyväksyminen on anteeksiantoa yksinkertaisimmalla tasolla, vaikkei sekään ole helppoa kaikille. Joillekin omien virheiden hyväksyminen on helppoa siksi, että he tunnistavat ja hyväksyvät oman inhimillisyytensä. Toiset, yleensä täydellisyyteen pyrkivät, taas vihaavat virheiden tekemistä. Kun virheitä kuitenkin sattuu, perfektionisti tuomitsee itsensä todella pahasti tai sitten hän etsii ulkopuolisen, jonka harteille virheen voi vierittää.

Ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa tapahtuu usein virheitä, joiden seurauksena syntyy syyllisyyttä ja muita ikäviä tunteita. On tärkeää ottaa virheistä opikseen, mutta itsensä tuomitseminen ei kuitenkaan auta. Antamalla itselleen anteeksi ihmisen ei tarvitse pyöriä menneessä, vaan hän voi keskittyä tulevaan.

”Antamalla itselleen anteeksi ihmisen ei tarvitse pyöriä menneessä, vaan hän voi keskittyä tulevaan.”

Ihmisen olemus ja katkeruus

Ihmisinä emme ole vain pahoja tai vain hyviä – sekä hyvä että paha ovat koko ajan läsnä elämässämme, itse asiassa ne ovat sisimpämme ominaisuuksia. Jokainen meistä joutuu päivittäin tekemään valintoja näiden kahden perusvoiman välillä. Ihmisen omat valinnat vaikuttavat siihen, kumpi näistä puolista pääsee enemmän voitolle.

Anteeksiantaminen ei tarkoita pahan hyväksymistä. Meillä on oikeus tuomita paha, mutta tärkeintä on vapautua pahasta omassa mielessämme. Jos ihminen jää uhoamaan kostoa, hän jättää mielensä katkeruuden kuoppaan, mikä estää häntä rakentamasta tulevaisuutta eteenpäin.

Anteeksiantamisharjoituksen avulla voit antaa anteeksi itsellesi ja alkaa nähdä omaa erityislaatuasi. Myös itsearvostuksesi tulee nousemaan anteeksiantamisen myötä. Antaessasi anteeksi toiselle, epämiellyttävät tunteet tiettyä ihmistä kohtaan alkavat vähentyä. Kun olet antanut anteeksi, tuolla ihmisellä ei ole enää valtaa sinuun. Mikäli haluat, voit antaa anteeksi itsellesi ja muille – tällä tarkoitetaan konkreettista anteeksiantoa, jonka seurauksena voit ottaa vastuun omasta elämästäsi ja sanoutua irti katkeruuden kierteestä.

Anteeksiantaminen itselleen

Oletko pettynyt itseesi, virheisiisi, ongelmiisi tai käytökseesi? Nukkumaan käydessäsi sano itsellesi: MINÄ ANNAN SINULLE (nimesi) ANTEEKSI. Toista tätä illasta toiseen niin pitkään, kunnes itsevihantunteesi helpottaa.

Anteeksiantaminen muille

Oletko pettynyt itseesi, virheisiisi, ongelmiisi tai käytökseesi? Onko elämässäsi ihmisiä, joita kohtaan tunnet vihaa, katkeruutta, pettymystä tai ahdistusta? Nukkumaan mennessäsi sano mielessäsi tai ääneen: MINÄ ANNAN SINULLE (henkilön nimi) ANTEEKSI. Toista tätä illasta toiseen niin kauan, että vihan tunteesi hellittää.

Antaessasi anteeksi voit keskittyä täysillä omaan elämääsi. Kun annat anteeksi, saavutat yhteyden omiin tunteisiisi, mielesi tyyntyy, arvosi muuttuvat ja alat hyväksyä elämää epätäydellisenä ja epäreiluna. Antaessasi anteeksi tulet näkyväksi sisimpäsi ja aidon olemuksesi kautta. Kun annat anteeksi, mielesi tyyneys näkyy kokonaisvaltaisesti olemuksessasi ja alat ymmärtää, että elämän suuret palkinnot löytyvät arjen pienistä kohtaamisista. Antaessasi anteeksi pystyt myös suhtautumaan armollisemmin itseesi sekä muihin.

Kuulostaako uskomattomalta? Kokeile – se on halpa huvi eikä maksa mitään, mutta tulokset voivat olla radikaaleja.

Lähde: Pekka Hämäläinen (2008). Elämä on epäreilua; hyväksy ja anna anteeksi! Minerva.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.