Parisuhde

Miksi varattu ihastuu toiseen?

Toisiin ihmisiin ihastuminen on parisuhteessa eläville yleistä.

Suhdesopan gallupin mukaan jopa 70 prosenttia myöntää ihastuneensa joskus seurustellessaan toiseen ihmiseen. Yli 400:sta vastaajasta lähes puolet on ollut ihastunut jopa useamman kerran. Vain alle viidennes kertoo, ettei ole koskaan kokenut tällaista ihastumista. Reilu 10 prosenttia on tunnekokemuksistaan epävarma.

Parisuhteessa elävien kokemat ihastumiset ovat siis hyvin yleinen ilmiö. Miten näihin ihastumisiin tulisi reagoida ja mitä ne kertovat itse ihastujasta ja hänen parisuhteestaan?

Tunnettu parisuhdepsykologi Kari Kiianmaa valottaa ihastumisen takaa löytyviä syitä ja seurauksia.

Mistä parisuhteessa elävän ihastuminen toiseen kertoo?

Ihastuminen tai rakastuminen on aina väliaikaista. Edellisen ihastumisen hiipuessa on uusi ihastuminen taas teoriassa mahdollinen. Elämään voi siten mahtua hyvin lukuisia ihastumisia.

Joissakin elämäntilanteissa ihastuminen on tavallista todennäköisempää. Kun ihminen on kyllästynyt harmaaseen arkeensa ja kaipaa muutosta, voi ihastuminen näyttää tietä muutokselle. Monesti syyt löytyvät omasta yksilöllisestä elämästä, mutta on myös mahdollista, että nykyisellä parisuhteellakin on osuutensa. Arkiseksi muuttunut parisuhde ei tuo enää riittävsti elämyksiä ja kaivattuja tunteita. On myös ihmisiä, jotka pitävät rakastumisvaihetta todisteena aidosta rakkaudesta ja joutuvat sen vuoksi vaihtamaan aina kumppania uuden ihastumisen myötä.

”Monesti ihastumisen syyt löytyvät omasta yksilöllisestä elämästä”

Miten tällaiseen ihastumiseen tulisi reagoida?

Ihastumisen tunne voi viedä mukanaan. Sitoutuneessa suhteessa olevan on sen vuoksi oltava varovainen. On tärkeää kysyä itseltään: miksi ihastuin juuri nyt?

Ihastuminen antaa tietoa ihmisen muutostoiveista. Ihastuksen kohde nähdään pelastavana enkelinä, johdatuksena parempaan. Todellisuudessa tuo ihminen on vielä liian tuntematon eikä hänen varaansa voi juuri laskea toiveitaan. On tärkeää miettiä, mitä kuvittelee saavansa tuolta ihmiseltä ja sitä, onko noiden asioiden saaminen elämään muuten mahdollista.

Työpaikkaromanssien aikakaudella on hyvä käyttää myös järkeä tilanteensa hallintaan. Moni huomaa liian myöhään joutuneensa todellisiin vaikeuksiin. Ihastuminen ei siis tarkoita kutsua seikkailuun, vaan ennen kaikkea se kertoo halusta muuttaa elämäänsä parempaan suuntaan.

”Ihastuminen antaa tietoa ihmisen muutostoiveista”

Ihastuvatko kaikki joskus seurustellessaan?

Useimmat ihmiset huomaavat ihastuneensa, vaikka ovatkin lupautuneet muualle. Se on luonnollista. Maailmassa on lukemattomia ihastuttavia ihmisiä, jotka vetovat meihin syvällisesti. Omassa elämässämme on myös jaksoja, jolloin kaipaamme helpotusta tai muutosta elämäämme. Ihastus on siitä jonkinlainen indikaattori.

Olosuhteilla on myös osuutensa. Paikat, joissa potentiaaleja ihastumisen kohteita on tarjolla tuovat ihastumisen mahdollisuuden esiin. Joillakin työpaikoilla ihastumiset ovat tavallisempia kuin toisilla, koska sukupuolijakauma on ihastumiselle edullisempi.

Tutustu myös Kari Kiianmaan sivuihin: www.kiianmaa.com

Kuva: Flickr/Sharon & Nikki McCutcheon

4 Comments

 1. Mirde
  22.09.2011 at 11:38

  Hei. Itse olen ihastunut monesti parisuhteen aika, mutta nykyisessä parisuhteessa en tosin ole vielä kokenut sitä. Minua ahdistaa nykyään se, miten tunnen tarvitsevani muiden miesten huomiota. En halua pettää kumppaniani, mutta haluan kokea muun miehen kosketusta ja huomiota. Olen onnellisesti parisuhteessa ja voin aina kumppanilleni puhua, jos on tapahtunut jotain toisen miehen kanssa. Mutta en uskalla puhua tästä minun ”tarpeestani” hänelle. Olenko pettäjä, jos haluan pussata ja halata toista aivan tuntematonta miestä? En halua seksiä, tarvitsen vain jotain muuta.

 2. Rapsu
  22.08.2012 at 15:19

  Minä olen vähän samanlainen. Pidän huomiosta ja flirttailusta. Tiedän myös, että se on väärin, koska omatunto sanoo niin ja koska olen lupautunut toiselle. Ihastumisesta olen ottanut sen verran selvää, kun olin siitä huolissani. Näitä ihastumisen tunteita voi kuitenkin aina ruokkia tai sitten jättää ne näivettymään. Ihastuminen on kuitenkin nopeasti ohi menevää ja kertoo, että omassa suhteessa pitäisi nyt toimia. Ihastuminen kertoo, että nyt on korkea aika ruokkia suhdetta omaan puolisoon, vaikka suhde tuntuisikin haalistuneelta.

  Riskin ihastumisele antaa oman suhteen arkisuus. Se on kuin valmistettu tie ihastumiselle. Tässä vaiheessa tarvitaan niin sinun kuin miehesikin heräämistä ja tahtoa lujittaa omaa suhdettanne.

  Jos oma kultasi kestää sen, eikä ole poikkeuksellisen mustasukkaista tyyppiä, kerro hänelle, että olet vaarassa ihastua johonkin toiseen. Silloin tiedosta tullut julkinen, eikä ole enää salaisuus, ja silloin se muuttaa muotoaan. Käytännössä ihastuminen ei ohjaa sinua, vaan sinä käsittelet tunnetta järkesi mukaan. Järkesihän käskee sinua pysymään omassa suhteessasi ja olemaan sotkematta omaa ja muitten elämää.

 3. Juu
  17.03.2013 at 18:26

  Tuosta ihastumisesta. Ottakaa huomioon että hän joka on ns. Kolmasoyörä siinä, niin kun hän ihastuu esim tähän tyttöön joka on parisuhteessa, niin jos siitä jutusta ei tule mitään vaa tyttö jatkaa suhdettaan niin tämä ns kolmaspyörä murtuu kun on ihastunut tähän tyttöön. Joutuu pettyyn. Miettikää vähän

 4. Sepäs se
  07.04.2018 at 20:21

  Seurustelen nykyisen poikaystäväni kaa koht 4- vuotta ja tunnen työkaveriani kohtaan voimakasta ihastumisen tunteita. Kun näemme töissä haluaisin olla enemmän ihastuksen lähellä ja saisimme enemmän omaa rauhaa, mutta työpaikalla ei ole sellasta mahdollisuutta (ehkä hyvä vain) nykyinen poikaystäväni tietää tästä, kun kerroin suoraa olen ihastunut työkaveriin, ja poikaystäväni on varuillaan ja peloissaan mitä on tulossa (sitä kontrollin menettämistä itsekin pelkään) pettämistä en halua, vaikka seksuaallista läheisyyttä poikaystäväni kaa tällä hetkellä ei ole paljoo, siksi fantasioin ihastuksen kanssa seksin harrastamisesta vaikka tiedostan se ei ole järkevää.

  Olen yritänyt sulkee ihastumisen tunteita ja keskittyy enemmän nykyiseen parisuhteeseen, mutta tästä parisuhteesta puuttuu läheisyys ja intohimo (puuttunut pitkään ennen tätä ihastumisen tuloa) ehkä haen ulkopuolelta täyttöä puuttuviin haluihin kuten seksiin ja läheisyyteen. Poikaystävän kanssa puhuttu monesti meidän parisuhteen puutteesta mitä on puuttunut pitkään, niin ei mitään muutosta ole tullut kummaltakaan. Olen kyllästynyt odottelee milloin meillä on taas seksiä tai läheisyyttä. Mitä eniten pelkään, että katkeroidun poikaystävälleni ja petän häntä… Tilanne on helvetin kiusallinen… En halua poikaystävää satuttaa ja vihastuttaa sillä että kostoksi pettäisin, jos en saa haluja täytettyyn.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.