Itsetuntemus

Naisen roolit miesyhteisössä

Huolehtiva äiti, hauska maskotti, seksikäs viettelijätär ja kilpaileva rautarouva. Siinä naisen neljä roolia työelämässä. Mikä sinä olet?

Kirjailija Liza Marklund ja kouluttaja Lotta Sinckare listaavat tasa-arvoa ajavassa kirjassaan Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan (Otava, 2006) neljä roolia, joihin nainen miesvaltaisessa yhteisössä usein niputetaan. Tunnistatko näistä itsesi?

Naisen neljä roolia

Marklundin ja Sinckaren mukaan naiselle lankeaa aina väistämättä jokin rooli, halusivat he sitä tai eivät. Rooli voi antaa hetkellisesti näkyvyyttä ja mahdollisuuden olla edes joku sen sijaan, että hänet sivuutettaisiin porukassa täysin. Rooli on kirjoittajien mukaan kuitenkin aina umpikuja, sillä se ei johda aitoon hyväksymiseen.

1. Äiti

Miesten äitinä toimiminen eli huolehtiminen, ihaileminen ja lohduttaminen vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta ja voivat siksi tuntua alkuun houkuttelevalta vaihtoehdolta. Ristiriitatilanteissa vastuu hyvästä ilmapiiristä lankeaa porukan äidin harteille ja tuoda näin kohtuutonta painetta ja vastuuta.

Äidin roolin voi saada nuorikin nainen. Se ei ole millään tavalla sidottu ikään.

2. Maskotti

Yleisimmin hauskan maskotin roolin saavat nuoret naiset. Maskotti-roolin voi aluksi vahingossa sekoittaa nopeaan etenemiseen. Maskotti nimittäin otetaan mukaan kaikkiin tilanteisiin ja hänen saavutuksiaan nostetaan usein esiin. Mutta jonkin ajan kuluttua tilanne muuttuu. Lopulta mitään maskotin sanomisia tai tekemisiä ei oteta enää oikein vakavasti ja maskotin ja ryhmän välisistä eroavaisuuksista huomautellaan toistuvasti.

3. Viettelijätär

Maskotin ohella viettelijättären rooli on tyypillinen nuorille naisille. Alkuun rooli voi tuntua imartelevalta. Viettelijätär saa paljon huomiota ja positiivisia kehuja ulkonäöstään tai suorituksistaan. Miehet haluavat olla hänen lähellään ja vitsailla viettelijättären kanssa.

Viettelijättäreen ei kuitenkaan suhtauduta pidemmän päälle vakavasti. Nainen tehdään vaarattomaksi alleviivaamalla jatkuvasti hänen asemaansa seksuaalisen halun kohteena.

4. Rautarouva

Kilpailevan rautarouvan rooli lankeaa usein vanhemmille, urallaan jo miesten tasolle edenneille naisille. Heidän kohdallaan ei korosteta naisellisia piirteitä vaan perinteisesti miehisiä. Naista ei pidetä ”oikeana naisena”, sillä oikeat naiset eivät käyttäydy hänen tavallaan.

Näiden neljän roolin yhteinen ongelma on siinä, että ne vähättelevät naisen pätevyyttä työntelijänä. Eihän äitiä, pehmoeläintä, unelmanaista tai sukupuoletonta olentoa ylennetä pätevän miehen ohi johtajaksi.

Lähde: Liza Marklund & Lotta Sinckare (2006). Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan. Otava. Tilaa kirja!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.