Kysymykset

Eroon mustasukkaisuudesta

Tein Suhdesopan sivuilta löytyvän parisuhdetestin, ja sain tulokseksi mustasukkaisen suhteen. Elämme poikaystäväni kanssa melko suuren kriisin jälkimainingeissa, joten uskon sen hieman vaikuttaneen tulokseen, mutta toisaalta tunnistin kyllä itseeni osuvia piirteitä. Avokkini ”omat menot” ahdistavat minua, mikä aiheuttaa usein riitoja. Mielelläni väittäisin, että syy on molemmissa, luottamukseni on petetty liian monta kertaa. Toisaalta tiedän hermostuvani asioista, joille moni kohauttaisi olkapäitään, ja nimenomaan tähän suhtautumiseen avokkini on tottunut.

Suhteen toimimisen eteen molempien olisi muutettava suhtautumistaan ja käytöstään. Kysyisinkin, miten saisin sen onnistumaan omalta puoleltani? Miten pystyisin luottamaan avokkiini ryyppyreissujen aikana, kun ne niin monesti ovat tuottaneet pettymyksen. Ja miten oppisin suhtautumaan kevyemmin nuoren miehen hauskanpitoon? Sitähän se kuitenkin on, eikä pitäisi olla niin vakavaa, jos hauska ilta joskus jatkuukin suunniteltua pidempään, vai? Onko muuttuminen edes mahdollista, vai petänkö itseäni yrittämällä niellä asiat, jotka tuntuvat loukkaavan minua niin syvästi? Kiitos.

nimim. Ajattelen liikaa

Psykologi Kaisa Malinen vastaa

Hyvä nimimerkki ”ajattelen liikaa”, haluan ensimmäiseksi poimia tärkeän oivalluksen kysymyksestäsi, nimittäin sen, että parisuhteen ongelmien ratkaisemiseksi molempien osapuolten on tehtävä työtä. Todella harvoin parisuhteen ongelmat ovat pelkästään toisen yksilön ongelmia, lähes aina muutokset vaativat molempien kumppaneiden kasvua. Toisaalta pieni muutos toisessa kumppaneista voi muuttaa parisuhteen vuorovaikutusta ja sitä kautta helpottaa myös toisen kumppanin kasvua.

Kerran särkyneen luottamuksen korjautumiseksi on saatava syitä luottaa uudelleen

Elätte parisuhteessanne uutta alkua suurten koettelemusten jälkeen. Kriiseistä toipuminen vaatii aikaa ja työtä. ”lä siis liikaa kiirehdi suhteenne kehittymisen kanssa. Kerran särkyneen luottamuksen korjautumiseksi on saatava syitä luottaa uudelleen. Ilman luottamusta ei voi olla toimivaa ja intiimiä parisuhdetta. Luottamus on aina rohkea valinta, koska luottamalla asetat itsesi haavoitettavaksi. Edes kaikkein toimivimmassa ja onnellisimmassa parisuhteessa et voi olla varma, etteikö luottamuksesi tule loukatuksi. Emme koskaan voi kontrolloida suhdettamme täysin. Huolehtiminen ei siis tässä mielessä auta, se ei estä pettymyksiä. Se, mitä voit tehdä, on pitää huolta suhteestanne. Tuntemalla kumppanisi läheisesti on luottamuksen uusi kasvu mahdollista. Myös se, että luotat itseesi ja että sinulla on hyvä olla itsesi kanssa mahdollistaa sen, että voit antaa kumppanillesi tilaa suhteessanne. Luottamuksen puute kumppania kohtaan voi kummuta esimerkiksi omasta heikosta itsetunnosta.

Pohdit sitä, oletko liian hyväksyväinen suhteessanne. Sinun voi olla vaikea tunnistaa, mikä on aiemmista huonoista kokemuksistasi kumpuavaa ylireagointia ja mikä sinua todella loukkaavaa ja suhdettanne hajoittavaa käyttäytymistä. Oletteko kumppanisi kanssa keskustelleet tarpeeksi aiemmista vaikeista ajoista vai onko näissä kokemuksissa vielä jotain mitä ei ole pystytty puolin tai toisin anteeksiantamaan? Sitä, millaista suhdetta teidän tulisi nyt rakentaa, ei määritellä ulkopuolelta. Jokaisessa suhteessa on omat rajansa. Nämä rajat olisi luotava niin, etteivät ne loukkaisi kumpaakaan yksilöä. Ovatko teidän suhteenne rajat selvät teille molemmille, ja oletteko niistä samaa mieltä? Ovatko nämä rajat sellaiset, että voitte molemmat sitoutua niihin niin, että ette koe tekevänne väärin itseänne kohtaan?

9 Comments

 1. maarit
  29.09.2008 at 19:35

  Moi!! Olen TODELLA mustasukkainen..meillä on mieheni kanssa aina riitaa..erittäin turhista asioista..jälkeenpäin miettii että toiki oli taas tosi turha riita..mutta tunteilleni en voi mitn.Masennun tästä olosta niin paljon että en syö kunnolla.Olen mustasukkainen melkeenpä mistä asiasta vaan.Mutta enemmän että mieheni näkee muita naisia ja mietin heti että onko se hänen mielestä kaunis..mainoksissakin on nykyään naiset puolialasti ja ne saa mul kamalan tunteen jos mieheni näkee..hän kyllä tietää kuinka kamalalta minusta tuntuu joten hän kääntää päänsä mutta silti saan riidan aikaiseksi..Haluan päästä tästä eroon koska en halua menettää kultaani :'(

 2. ari
  05.11.2009 at 12:14

  Samoja ongelmia minä pohdiskelen tällä hetkellä. Siksi tulinkin tänne nettiinkin katsomaan mitä voisi asian hyväksi tehdä. Naiseni tukehtuu mustasukkaisuuteeni, mutta kun olen kertonut hänelle syitä mistä johtuu hän toteaa vaan, että koita luottaa… Elämme enää päivä kerrallaan suhteessa, joten se vaan pahentaa omaa oloani. Koitan surffailla vielä lisää miten muut selvinneet joskos sais jonkun idean itellenikin

 3. janne
  04.02.2010 at 17:49

  Joku viisas on joskus sanonut:

  ”Jos todella rakastat muita, päästä heidät vapaaksi. He tulevat kyllä omin neuvoin takaisin, jos he todella kuuluvat sinulle.”

  Siunausta parisuhteillenne! 🙂

 4. lisa
  05.04.2010 at 12:54

  Näinhän se on. Itse olen pilannut parisuhteeni olemalla mustasukkainen ja omistushaluinen. Olen aina ollut mustasukkainen, mutta asia ollut hallinnassa, eikä kohtauksia ollut- ymmärsin sen oman egoni heikkoudekseni ja enkä toista sillä vaivannut.

  Nyt sittten kuitenkin kävi niin että kumppanini jätti deittisivunsa auki ja minä tietenkin uteliaana tarkistin asian- viestejä monille naisille, kuinka ihania ne ovat jne. Kerroin asiasta heti kumppanilleni ja sanoin asian loukkaavan tunteitani. Hän kuitenkin kertoi jo olleensa näillä sivuilla ennen minun tapaamistani, ja asian olevan vain virtuaalista.

  Uskon häntä, mutta mustassukkaisuuteni voimistui ja saatoin jopa tarkistaa kännykän teksiviestit ja puhelut. Sieltä löytyi tietenkin ’lisää vettä myllyyn’-etsivä löytää- viestejä internet naisilta ympäri maailmaa, jotka ymmärsin kyllä virtuaalisiksi- mutta myös kontakteja myös muihin, jotka tosin oli myös selitettävissä, kumppanillani paljon naiskavereita.

  Nyt kumppanin saanut tarpeekseen mustasukkaisuudestani ja on päättänyt muuttaa pois. Eli vahinko tapahtui, tosin olemme hyviä ystäviä ja vielä on tunteita, mutta ehkä parempi että hän muuttaa ja minä saan itseluottamukseni takaisin, vaikka vaikeaa tulee olemaan ilman rakasta.

  Olen myös alkanut miettiä rakkauden olemusta, ollessani mustasukkainen, huomaan tunteen olevan tedellla egoistinen. Jos todella rakastan toista, enkö toivoisi hänelle parasta ja jos nämä dettisivut tekevät kumppani onnelliseksi, enkö voisi sallia sitä.

  Haluanko olla onnellinen vai annanko kärsimyskehoni päästä valloilleen. Siis kaikki on omasta päästä kiinni.

  Tsemppiä kaikille samassa tunteessa pyöriskeleville;)

 5. kaarina
  22.04.2010 at 21:16

  Heippa,
  Olet oikeassa, mustasukkaisuus on tunne ei sairaus.
  Kaarina

 6. Surullinen
  12.06.2010 at 07:49

  Minusta on nyt yht´äkkiä tullut kauhean mustasukkainen, me riitelemme pienistä asioista koska haluan tietää pienetkin yksityiskohdat hänen tyttöjen illasta! Mä en epäile että hän olisi pettänyt minua fyysisesti vaan että hän käyttäytyy kännissä sopimattomasti varatuna naisena.. mustasukkaisuus ja vainoharhaisuuden takia riitelemme pienistäkin asioista, tiedän sen johtuvan siitä kun ainoastaan silloin kun riitelemme niin näen hänen tunteensa.. Mutta se on alkanut raastaa minua toden teolla, olen koko ajan masentunut ku mietin että mitä hän tekee jne jne.. Mä olen saanut nyt itseni osittain pakotettua luottamaan häneen mut silti välillä tulee mustasukkaisuutta, mutta nyt en näytä sitä hänelle että me ei alettais riitelemään. Hän sanoo minulle että hän ei ikinä pystyis pettämään minua mutta silti on välillä vaikea luottaa sihen, koska humalassa mielipiteet ovat erinlaisia.. Olen tästä asiasta todella surullinen koska tämä ei ole minun tyylistäni, ja toivon että saisin jatkaa vaan onnellista parisuhdetta ilman mustasukkaisuutta 🙁

 7. sini
  15.08.2010 at 10:18

  heippa!minäkin olen aika mustasukkanen luulen et olen ihan sairaaksi tulossa halun päästä tästä kiusauksesta eroon vahdin koko ajan hänen tekemisiään ennen olin mukana töissä ,mutta päätin etten mene jos hän ei pyydä minua.no olen kyllä löytänyt puhelimesta kaikkea viittaavaa ,mutta tein siihen stopin !sanoin miehelleni et pistää puhelimeensa palvelu eston ettei sen tarvi laittaa viestii mihinkään maikkarin chatteihin muutenkin vihaan sitä kanavaa yli kaiken kakki siellä pettää varsinkin varatut ..no se on nyt onnistunut meil on mennyt paljon paremmin…mutta nyt huomasin kun oltiin 6kk ilman nettiä niin nyt ollaan enemmän koneella yms…katson sivuhistoriaa et missä ollaan käyty ja kun mun pikku veljen entinen muija on nykyään aika hyvää pataa mun kanssa se on ruvennut käymään meillä ja kyylään mun avoimiestä aamulla se keikuttelee stringit jalassa pitkin mun olohuonetta …ja mun mies väittää ettei sitä kiinosta mut se vilkuilee sillain oudosti vai kuvittelenko auttakaa nyt mua mä olen ihan masentunut.

 8. Sami
  03.02.2011 at 09:41

  “Jos todella rakastat muita, päästä heidät vapaaksi. He tulevat kyllä omin neuvoin takaisin, jos he todella kuuluvat sinulle.”

  Hieno ajatus. Olen itse ollut todella mustasukkainen ja pääsemässä tunteesta eroon. Itselleni parisuhdeterapeutin sanat ” mitä sinä sillä tiedolla tekisit” herätti minut. Kun hain hänestä tuomaria vaimoni käytökseen. Mitä minä todella minun käsieni ulottumattomissa olevalle asialle tekisin, kun kuitenkin rakastan vaimoani niin paljon.
  Voimia kaikille mustasukkaisuuden tunteesta kärsiville ja vastakkaisille osapuolille. Tunteesta voi päästä eroon kun todella haluaa rakastaa ja on rakastettava.

 9. sini
  09.03.2011 at 12:34

  en tie tAAS alkanut se vitun mustasukkasuus kohtaus tulemaan mä en kohta enään jaksa ihan oikeasti mä olen palanut ihan loppuun….

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.