Kysymykset

Miten voisin lopettaa pettämisen?

Olemme olleet vaimoni kanssa välillä erossa ja välillä yhdessä noin seitsemän vuotta. Olemme 27-vuotiaita ja meillä on kaksi alle 4-vuotiasta lasta. Nyt olemme olleet asumuserossa.

Suhteen alusta asti olen ollut hyvin epäluotettava ja olen pettänyt vaimoani muutaman kerran vuosien saatossa ja aina jäänyt kiinni teosta. Olen kuitenkin aina saanut uuden mahdollisuuden, mutta kuitenkin tehnyt saman uudelleen. Vaimoni ei ymmärrettävästi luota minuun, tekemisiini ja epäilee myös minua töissä ollessani. Häpeän hyvin paljon tekemisiäni, enkä voi ymmärtää kuinka aina ajaudun samaan oravanpyörään, eli petän yhä uudelleen vaikka rakastan vaimoani enemmän kuin mitään ja tekisin hänen vuokseen ihan kaiken.

En voi ymmärtää, miksi petän yhä uudelleen

Menimme naimisiin syksyllä ja vain kolme kuukautta myöhemmin tunnen, etten enää tiedäkään, rakastanko vaimoani ja haluanko enää asua yhdessä. Eli muutin pois yhteisestä kodista. Tämän jälkeen ei mennyt kuin viikko ja tapasin toisen naisen, jonka kanssa päädyimme lopulta kuukauden päästä sänkyyn baari-illan jälkeen. Huomasin seuraavana päivänä, ettei tämä olekaan sitä, mitä haluan. Olen pettänyt jälleen kerran itseäni ja tehnyt vääriä valintoja. Kerroin tästä vaimolleni ja tunnustin, että olen ollut toisen naisen kanssa. Kerroin rehellisesti kaikesta tekemästäni sekä tunteistani.

Nyt olemmekin kuukauden jälkeen samassa tilanteessa. Vaimoni ei tiedä, pystyykö enää olemaan kanssani, eikä kertomansa mukaan halua parisuhdetta kehenkään, vaan tykkää olla yksin ja lasten kanssa. Kertomansa mukaan hän kuitenkin rakastaa ja toivoo, että olemme vielä joku päivä yhdessä. Hän ei kuitenkaan pysty lupaamaan mitään.

Vaimoni juo melkein joka viikonloppu ja usein seuraavana päivänä hän sanoo, että toivoisi saavansa perheensä takaisin. Hän ei kuitenkaan tee asialle mitään. Jatkamme siis kuten ennenkin, eli erossa. Vaimolla on mukana kuvioissa läheinen ”ystävä”, jonka kanssa hän viettää öitä ja pussailee. En tiedä, mitä heidän välillään on, hänen mukaansa he ovat vain ystäviä, joilla molemmilla on tullut ero ja he lohduttavat toisiaan. Vaimoni mukaan he ovat olleet kerran sängyssä.

Tästäkin huolimatta haluaisin jatkaa meidän suhdettamme, mutta miten? Annanko tilaa ja aikaa vai mitä minun pitäisi tehdä? En todellakaan haluaisi menettää perhettäni, vaikka itse teinkin päätöksen lähdöstä. Olen useasti luvannut, että asiat muuttuvat. Kuitenkin olen yhä uudelleen pettänyt vaimoni luottamuksen. Millä osoitan, että tarkoitan todella sanomaani? Haluan myös lopettaa pettämisen, mikä keinoksi?

Psykologi Kari Kiianmaa vastaa

On totta, että toistuva pettäminen alkaa rasittaa parisuhdetta pahasti, jolloin suhteen jatkuminen on todella vaakalaudalla. Petetyn on vaikea päästä vihan ja pettymysten yli eikä luottamus tahdo palautua.

Pettämisen taustalla on usein kyvyttömyyttä huolehtia omista tarpeista

On kuitenkin selvää, että pettämiseen on aina syynsä. Solmittuaan suhteen, kuten avioliiton, ihmiset sitoutuvat olemaan uskollisia kumppanilleen. Pettäminen on tuon lupauksen rikkomista. Tällöin kannattaa tarkastella sitä, mitä sitoutuminen merkitsee kummallekin ja miksi toinen tai kumpikaan ei pysty sitoutumaan uskollisuuteen.

Toisena tarkastelemisen kohteena on uskottoman oma psyykkinen tilanne. Onko hän ylipäänsä tyytymätön elämäänsä, seksuaalisuuteen, uupunut, tms. vai onko hän keskellä kasvukriisiä. Pettämisen taustalla on usein kyvyttömyyttä huolehtia omista tarpeista ajoissa, jolloin ihminen ”ajautuu” pettämiseen.

Miehellä voi myös olla kyse hyväksynnän hakemisesta itselleen naisten kautta. Hän haluaa kokea olevansa rakastettu, koska naisen tai naisten miellyttäminen on lapsuudessa ollut hyvin tärkeää. (Naisilla ikään kuin toisinpäin).

Mikäli haluat pelastaa suhteesi ja perheesi, sinun on hyvä hakea apua asioittesi käsittelyyn yksin sekä kumppanisi kanssa. Voidaksesi olla uskollinen ja palauttaaksesi luottamuksen sinun on muututtava ja vakuutettava kumppanisi myös siitä. Samalla voitte kehittää parisuhteenne uudelle, tyydyttävämmälle tasolle. Yksin et voi pelastaa suhdettasi. Sinun on saatava kumppani mukaan tähän työhön. Suosittelen kääntymistä osaavan parisuhdetyöntekijän puoleen!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.