Kysymykset

Mustasukkaisuuden oravanpyörässä

Olen 24-vuotias mies ja seurustellut seitsemän vuotta saman naisen kanssa. Minulla on ollut muutama vaatimaton suhde ennen nykyistä vakavaa suhdettani. Olen ollut onnellinen nykyisen avovaimoni kanssa. Olen jopa ajatellut pitkää tulevaisuutta hänen kanssaan. Nyt minulla on kuitenkin ongelma. En ole ennen ollut mustasukkaista tyyppiä, mutta nyt se on puhjennut. Ystäväni kertovat minulle omista suhteistaan, jotka masentavat minua. Olen aina luottanut tyttöystävääni, mutta nyt olen alkanut hautoa epämiellyttäviä asioita. Halveksin itseäni mustasukkaisten ajatusteni takia ja yritän pitää ne piilossa. Se on kuitenkin raskas taakka kantaa. Eikä minulla ole rohkeutta keskustella asiasta tyttöystäväni kanssa.

Halveksin itseäni mustasukkaisten ajatusteni takia

Tämä taakka alkaa vaikuttaa jo meidän seksielämäämmekin. Tunnen haluttomuutta sängyssä, ja olen alkanut pitää etäisyyttä häneen. Tuntuu kuin sabotoisin itse suhdettamme vielä enemmän ja se taas työntää lisää vettä myllyyn. Kuinka oikein saan itseni muuttumaan? En tahdo suhteemme loppuvan.

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta vastaa

Hyvän parisuhteen yksi kantava voima on avoimuus. Avoimuudella tarkoitan uskallusta olla suora ja rehellinen, uskallusta kertoa syvimmistä tunteistaan ja alkaa käsitellä parisuhdetta hankaloittavia asioita.

Annat vastauksen kysymykseen ”Miten tunteittesi piilossa pitäminen on vaikuttanut sinuun?”. Tunnet haluttomuutta seksuaalisesti ja etäännytät itseäsi. Tämän pystyt estämään vain avaamalla mieltäsi vaivaavat asiat ja keskustelemalla niistä naisystäväsi kanssa tai pariterapeutin avulla.

On syytä pohtia, onko mustasukkaisuudellesi mitään todellista pohjaa vai onko epävarmuutesi ja epäluulosi alkanut kehittyä jostain muusta syystä. Kerrot, että ympärillä olevien ihmisten tarinat suhteistaan ovat horjuttaneet luottamustasi. Se on surullista, mutta totta, että kumppanin luottamusta petetään paljon esimerkiksi uskottomuudella tai suhteissa ei pystytä käsittelemään vaikeita asioita loukkaamatta kumppania. Onneksi itse voimme valita ja valitsemme omat toimintatapamme. Eivät asiat parisuhteessa eivätkä elämässä vain mene ja tule. Aikuiset ihmiset tekevät itse valintansa, joiden syyt ja seuraukset tosin ovat toisinaan täysi mysteeri henkilölle itselleenkin. Rakennamme parisuhteistamme itse sellaisia kuin ne ovat.

Yliampuvaa mustasukkaisuutta selviteltäessä on syytä myös tarkastella omaa itseä ja miettiä, onko omaa aggression tunnetta hankala ilmaista ja käsitellä, jolloin se voi naamioitua esimerkiksi mustasukkaisuudeksi. (Aggression tunteeseen kuuluvat puoliensa ja rajojensa pitäminen, kyky tehdä päätöksiä, kyky ilmaista loukkaantuminen tai viha sekä haluaminen. Se on päättäväinen ja ponteva puoli meissä.)

Salaisuuksien pitäminen ja tunteiden tukahduttaminen hankaloittavat elämää ja vievät paljon energiaa, joten toivon, että jatkat rohkeasti ongelmasi ratkaisemista. Aloitit sen jo tämän kirjeen muodossa.

2 Comments

 1. memmu
  14.05.2008 at 12:19

  heissan..

  ehkä olet alkanut vain tajuamaan että kuinka paljon avovaimosi todella sinulle merkitsee, kun olet joutunut kavereidesi suhdesotkuja näkemään.
  Hei nyt menet muruliinisi tykö ja sanot suoraan mikä pännii.Tiedän että heikkouden näyttäminen on vaikeaa joo…(niin se on itsellenikin) ja varsinkin jos on jossakin elämänvaiheessa tullut loukatuksi ja petetyksi , ja on vannonut itselleen ettei anna kenenkään enään ikänä satuttaa ja sitämyötä ottaa suhteessa etäisyyttä toiseen ettei tunteet TAAS KERRAN veisi mukanaan…sinulle on juuri käynytkin niin..olet löytänyt itsellesi kumppanin josta todella välität, olet RAKASTUNUT .. ei muuta kuin otat itseäsi niskasta kiinni ja alat selvittämään mistä mustasukkaisuus on saanut alkunsa. ja yks hyvä tapa pitää hyvä itsetunto yllä on katsoa ittiä ensimmäisenä aamulla kun herää peilistä ja todeta että ”HITTO MÄ OON HYVÄ” …toimii;)

  ja ai niin, yks hyvä keino tietää missä mennään on tehdä havainto toisesta osapuolesta puhuuko hän itsestän yksikössä -vai teistä monikossa .

  tsemiä teille….

 2. epäilijä
  22.04.2014 at 15:17

  Itse vellon mustasukkaisuuden suossa. Syynä tähän on seksin ja muunkin läheisyyden vähittäinen loppuminen kokonaan. Vuosia on takana miltei parikymmentä vuotta, kaksi ihanaa lasta. Vaimo on vaan etääntynyt ja reagoi kosketukseeni lähinnä käpertymällä, melkein inholla. Harvinainen seksi kerran kuukaudessa tai kahdessa on minulle nöyryyttävää, lähinnä ”tule nyt vaan sisälle”. Hän näyttelee jotensakin laiskasti aktin aikana. Itselle jää ole, että en ole millään tavalla miehenä haluttu. Nöyryyttävää. Asia on kasaantunut ja olen tällä hetkellä todella katkera ja epäluuloinen. Olen ikäisekseni hyvin säilynyt ja pidän itsestäni huolta, jopa vatsalihakset näkyvät ja olen ollut aina uskollinen, en ole reikäpaitaan pukeutuva haiseva rontti. Teen kotitöitä, pidän hellästi huolta lapsista ja koitan muutenkin kantaa vastuuta siitä, että meillä on reilu työnjako, että vaimon ei tarvitse tehdä liikoja. Vaimo on lopulta alkanut sanomaan, että tämä ei johdu sinusta, mutta ei kerro enempää. Asia piinaa minua. Terapiaan ei kuulemma mennä ”koska vaimo ei ole halua”. Itse haluaisin, mutta nyt minusta tuntuu, että hän salaa jotain. Miten tästä päästä eteenpäin, koen, että hän tuntee syyllisyyttä ja olen kadottanut luottamukseni häneen, vaikka mitään konkreettisia todisteita ei esim. pettämisestä ole ollut. Olen myös kysynyt häneltä sitä, mutta hän kieltää sen. Surukseni, en usko häntä ja itsetuntoni on mennyt ihan sirpaleiseksi. Nyt olen alkanut tuntea raivoa tilanteesta. Haluaisin, että asia korjaantuisi, lastenkin takia, haluaisin, että voisimme tarjota heille tasapainoisen ja turvallisen lapsuuden. En vaan tiedä mitä tehdä, enkä pääse irti omista negatiivisista tunteistani, vaimo pitää minua vainoharhaisena. En ole koskaan elätellyt ruusuisia kuvia ikuisesta intohimosta, mutta tämä parisuhde on kriisissä. En haluaisi luopua siitä, sillä meillä on niin paljon yhteistä, jonka haluaisin säästää. Lapset ovat huolteni kärkipäässä. Mahdollinen ero olisi heille raastavaa, niin kuin olisi minullekin.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.