Kysymykset

Tuhoaako yhdenillanjuttu toimivan suhteen?

Olemme olleet yhdessä kuusi vuotta. Suhteemme on aina ollut onnellinen ja läheinen. Meillä on mukavaa yhdessä ja paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia. Laatuaikaa vietetään useana iltana vikossa. Meillä on samanlainen huumorintaju ja nauramme paljon. Puhumme toisillemme usein siitä kuinka paljon toinen merkitsee ja kuinka paljon rakstamme. Suunnittelemme vakavissamme yhteistä tulevaisuutta, unelmoimme siitä, kun meillä on oma talo ja ehkä lapsiakin. Seksiä on usein ja se on pääosin hyvää. Olen puhunut miehelleni toiveistani, miten haluaisin hänen huomioivan minua enemmän sängyssä tai muuten parisuhteessa. Miehelleni tunteista ja toiveista puhuminen on ollut hieman vaikeaa, mutta en ole pitänyt sitä isona ongelmana, koska tiedän hänen rakastavan minua täydestä sydämestään. Tähän mennessä meillä ei ole ollut ongelmia tai huonoja aikoja suhteessamme.

Mieheni katuu ja sanoo tehneensä väärin minua kohtaan

Eräänä viikonloppuna mieheni oli juhlimassa miesporukalla toisella puolen Suomea. Hänellä oli ollut yhdenillanjuttu aikaisemmin tuntemattoman naisen kanssa. Miehen mukaan kyse oli pelkästä seksistä. Mieheni katuu ja sanoo tehneensä väärin minua kohtaan. Pallo on nyt minulla, haluanko jatkaa suhdetta hänen kanssaan. Mieheni sanoo ymmärtävänsä, että minun on vaikea luottaa häneen täysin vielä pitkään aikaan. Hän sanoo ottavansa vastuun teostaan ja sen seurauksista. Sanoo, että syy on yksin hänen ja antoi itselleen luvan tehdä väärin, koska halusi tätä toista naista. Syy ei ole humalassa tai naisessa, jonka kanssa minua petti. Hänellä ei ole naisen yhteystietoja ja kyse oli vain yhdestä illasta, ja seksin jälkeen miestä alkoi heti kaduttaa.

Olemme puhuneet ja itkeneet yhdessä

Rakastan miestäni ja olen antanut anteeksi. Tunnen häntä kohtaan yhtä vahvasti kuin aiemminkin. Tuntuu, että asian käsittely on myös auttanut meitä olemaan avoimempia toisiamme kohtaan. Mieheni on puhunut asiasta ja tunteistaan avoimemmin, kuin olisin aiemmin osannut odottaa. Pelkään kuitenkin, että jos on pettänyt kerran, ajautuu samaan tilanteeseen uudelleen. Olemme puhuneet ja itkeneet yhdessä. Seksielämäämme tämä ei ole tuhonnut tai vähentänyt. Päinvastoin.

Järjellä ajatellen tätä ei olisi koskaan pitänyt tapahtua, eikä pettämistä tule tapahtumaan toiste. Mutta tunteet ovat vaikeampia. Jos mieheni on ajautunut tilanteeseen kerran, ja sulkenut minut pois mielestään, voiko sellainen tapahtua uudestaankin? Teenkö väärin itseäni kohtaan, jos jatkan hänen kanssaan? Toisaalta en usko, että pystyisin luottamaan keneenkään toiseenkaan mieheen, kun nykyinenkin pystyi tekemään jotain näin hirveää. Mielummin teen töitä tämän suhteen onnistumisen eteen ja luottamuksen palauttamiseksi. Olen pystynyt antamaan pettämisen anteeksi yllättävän helposti ja ajettelen, ettei se ole minun vikani. Olenkohan sittenkään käsitellyt asian oikealla tavalla? Itsetuntoni on edelleen vahva ja pystyn luottamaan viehätysvoimaani ja mieheni rakkauteen minua kohtaan. Selviämmekö asiasta näin helposti vai kannattaisiko käydä puhumassa asiasta yhdessä parisuhdeterapiassa? Voiko suhteemme jatkua tästä eteenpäin uskollisena ja tasa-arvoisena?

Nimim. Rakkaushämmennys

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta vastaa

teija_liisa_ranta

Ei tuhoa mikäli, ette niin halua. Suhteet eivät tule ja mene, vaan itse me ne teemme ja elämme todeksi.

Suhteessanne on paljon hyvää ja ilmeisesti tahtoa ja halua rakastaa toista. Luottamuksen pettäminen on yleensä paljon vakavampi ja vaikeampi asia kuin etukäteen osataan kuvitella. Monet parit kuitenkin myös selviävät uskottomuudesta ja pystyvät kääntämään kriisin parisuhdetta lujittavaksi ja kasvattavaksi.

Suhteet eivät tule ja mene, vaan itse me ne teemme ja elämme todeksi

Tilanne herättää sinun mielessäsi edelleen lukuisia kysymyksiä eli asia ei ole vielä loppuun käsitelty. Pariterapiasta voisi olla hyötyä, jotta saatte opastusta asian käsittelyyn ja sinä tukea, jotta uskallat alkaa luottaa. Se ei tunteista johtuen pelkästään järjen voimalla onnistu. Pariterapiassa voitte myös tutkia suhteenne toimintamalleja ja kehittää edelleen avoimuutta, rehellisyyttä ja vuorovaikutuksen taitoja. Silloin teillä on kaikki mahdollisuudet pitää suhteenne rakastavana ja hyvänä.

2 Comments

 1. ystävällinen (miespuolinen) vastailija
  09.12.2009 at 15:43

  ”Jos mieheni on ajautunut tilanteeseen kerran, ja sulkenut minut pois mielestään, voiko sellainen tapahtua uudestaankin?”

  Totta kai voi. Useille ihmisille se toinen kerta on vielä helpompi kuin ensimmäinen. Toki on mahdollista, että tilanne on miehesi kohdalla jopa päinvastainen, jos oikeasti katuu tekoaan ja sitä miten on toiminut sinua kohtaan. Eikä vain sitä, että jäi kiinni. Tosin väkisinkin tulee mieleen, että miten sinä et käynyt mielessä petoksen aikana tai juuri siihen ryhdyttäessä, jos kerran sinua niin kovasti rakastaa? Harvemmat kuitenkaan uutta ihmistä tavatessaan samantien työntävät kikkeliä pilluun. Useimmiten siinä on melko pitkä (vähintään tunteja yleensä) lämmittelyvaihe (juttelua, halailua, pussailua, siirtymistä hotellihuoneeseen yms., vaatteiden riisumista jne.). Ettei vain ensi kerrallakin oma vaimo muistuisi mieleen ja katumus yllättäisi vasta sitten seksin jälkeen?

  Ja ei, kaikki miehet eivät petä.

  ”Teenkö väärin itseäni kohtaan, jos jatkan hänen kanssaan? ”

  Sen päätät sinä.

  ”Olenkohan sittenkään käsitellyt asian oikealla tavalla? ”

  Ei mitään oikeaa tapaa ole olemassakaan. Mutta ilmeisesti sinulla on vielä paljon selvitettävää, kun asia noin paljon askarruttaa.

  ”Selviämmekö asiasta näin helposti vai kannattaisiko käydä puhumassa asiasta yhdessä parisuhdeterapiassa?”

  Se riippuu ihan teistä. Ei terapeuteillakaan mitään ihmeitä ole hihassaan. Ennen kaikkea kannattaa varmaan puhua sen miehesi kanssa. Jos hän ei suostu asiaa kanssasi kypsästi käsittelemään ja kantamaan vastuuta teostaan (muutenkin kuin vain sanomalla ”kadun ja kannan vastuun teostani”), niin heitä äijä mäkeen.

  ”Voiko suhteemme jatkua tästä eteenpäin uskollisena ja tasa-arvoisena?”

  Periaatteessa kyllä, mutta helppoa se tuskin tulee olemaan.

 2. seri
  08.08.2010 at 19:57

  mieheni petti minua,naapurin kanssa.
  eka kerta tietääkseni ,oli kun mieheni luuli minun olevan toisen seurassa,todellisuudessa olin tupakkaa ostamassa,kun hän itse oli humalassa juhlimassa.en edes käytä alkoholia.
  muistan ne tunne tilat jotka silloin koin.
  mitään hän ei myöntänyt,vaistosin kuitenkin.
  sitten hän kävi tämän naisen luona.
  lopulta ystäväni sanoi nähneensä hänet siellä.
  mieheni kiisti heti.sanoipa jopa minun olevan hullu.
  tälläinen tuhoaa aina.
  kaksi vuotta on mennyt,mutta luottamus ei ole tullut takaisin,ei koskaan voi tullakkaan.mutta asiasta voi päästä yli.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.