Kysymykset

Vaimon ihmeellinen käytös

Tarvitsen ammattilaisen apua, koska en omalla järjelläni pysty asiaa käsittelemään. Viime vuosi on ollut 8 vuotisen seurustelumme selvästi heikoin, ja nyt vaimoni sai minut täysin tolaltani käyttäytimisellään läheiseni kuoleman johdosta.

Äitini soitti sunnuntai illalla, että nyt on luultavasti pappani viimeinen yö (syksy jo mennyt huonosti). Ja niin olikin. Puhelun jälkeen kerroin vaimolle tilanteen ja hän sanoi: ”Lautaset haisevat, koska et viitsinyt niitä huuhdella” ja jatkoi puuhastelua. Odotin hetken suu auki, mutta en saanut jatkoa häneltä. Sitten riemastuin ja huusin, että lautasetko tässä jumalauta on tärkeämpiä ja sinun hommasi kuin minun pappani kuolema?

Sitten hän havahtui, pyysi anteeksi ja alkoi itkeä, mutta tulkitsin sen reaktioksi minun reaktiooni. Hän piti papastani ja suhtautuu kuolemaan hyvin normaalisti. Hän ei pystynyt itsekään kertomaan, miksi näin sanoi, mutta mielestäni hänen asioiden täytyy olla aivan omalla tasollaan tärkeysjärjestyksessä, että elämän/kuoleman asiatkaan eivät mene edelle.

Eilen surimme ja keskustelimme asiasta (kerroin, että minua ei ole koskaan loukattu näin eikä tästä pelkällä anteeksi pyynnöllä selviä), mutta en käsitä ollenkaan eikä vaimoni oikeen itsekään. Onko tässä enää mitään järkeä jatkaa, jos asiat on tällä mallilla? Olemme olleet naimisissa reilun vuoden ja häiden jälkeen vaimoni lopetti pillerit ja muuttui mielestäni aikamoisesti. Mitä hän mahtaa ajatella minusta, jos jopa tärkeät uutiseni ovat hänelle noin vähän tärkeitä?

Seksuaali- ja parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta vastaa

Jokaisella ihmisellä on omanlainen kykynsä osoittaa myötätuntoa ja olla empaattinen. Tähän vaikuttaa paljolti kunkin oma historia, mitä on oppinut toisten huomioimisesta ja välittämisestä. Jos lasta lohdutetaan surussaan tai autetaan vihan tunteiden käsittelyn kanssa, hän todennäköisesti oppii itsekin näitä taitoja.

Jokaisella on omanlainen kykynsä osoittaa myötätuntoa ja olla empaattinen

Vaimosi reaktiossa voi olla kysymys jostain tämän kaltaisesta. Toinen vaihtoehto on myös se, että suru-uutisesta nousevien tunteiden käsittely on hänelle niin vaikeaa, että hän pyrkii kieltämään ja torjumaan ne, ohittamaan koko asian. Tämä tapahtuu tiedostamatta, mutta jotain viisasta on siinä, ettei ihminen ota vastaan enempää asioita, mitä hän jaksaa kantaa. Tunteet ovat aina meidän itsemme puolella. Aika auttaa tähän, ja vähitellen vaikeaa asiaa alkaa käsitellä ja sulatella.

Jokaisella ihmisellä on myös oma tapansa käsitellä omia tunteitaan, erityisesti vihan ja surun työstäminen voivat olla vaikeita ymmärtää näin. Se missä toinen suree valtoimenaan toinen hillitsee käytöstään ja pidättelee, vaikuttaa siltä, ettei hän välittäisi. Tästä tuskin kuitenkaan on kyse, vaan taas siitä mallista miten olen oppinut surun tunteen kanssa toimimaan.

Kirjeesi loppu saa minut miettimään, että ehkä suhteessanne on joitain muitakin asioita, joista ette ole keskenänne avoimesti keskustelleet tai pystyneet keskustelemaan. Jos aavistukseni osuu oikeaan, kannattaa kääntyä asiantuntija-avun puoleen saadaksenne suhteenne avoimemmaksi ja toimivammaksi. Miltä se tuntuisi, jos tämä tilanne tällaisenaan merkitsisi suhteenne päättymistä? Onko suhteessanne muita asioita missä pettymys näyttelee jotain roolia? Mitä rakkaudellenne kuuluu?

1 Comment

 1. minä vaan
  09.04.2013 at 20:49

  Miehen mietteitä:
  ollaan oltu avios 5 vuotta.kaikki on ihan hyvin arkielämässä.ollaan alettu kimpassa treenata paljon ja vaimo on saanu pudotettua painoo n.25kg.mikä on mielestäni upee juttu ja se on muuttunu mun mielestä tosi hyvän näköseksi naiseksi.ja kyllä mä huomaan et se on itekkin sen tajunnut.
  ravintola ilta tiedossa:se viettää aluks iltaa tyttöjen kans ja mä muualla miesten kanssa,kaikki on vielä hyvin,soitetetaan vielä ennen ravintolaan lähtöö ja sovitaan et tavataan sit baarissa.kun sit nähään siellä halataan ja jutellaan jonkin aikaa.meen istuskelee frendejen kans ja se menee omaan seuraansa.menee jonkin aikaa huomaan et alkaa vaimo humaltumaan ja kohta ei ole näkevinäänkään mua ei tuu enää tupakalle hakemaan jne.menee yksikseen tanssimaan,vaikka tyttö porukan muut eivät mene,lähtee muiden miesten kanssa
  tupakalle eikä ole huomaavinaan.kun seurailen sen tanssimista niin huomaan kuinka se luo koko ajan katsekontakteja vieraisiin miehiin ja käytös on sellaista flirttailevaa.huomaan miten hän esiintyy likka porukassa oikein iloisen elkein kikatellen silloin kun selän takana on muita miehiä.viime viikon loppuna:haimme yhdessä paukkua,niin hän sanoi mulle et oota tässä käyn wc:ssä,,ootin ootin ootin ja ei näkynyt kun sit vihdoin sieltä tuli ei tullutkaan mun luo hakemaan juomaansa vaan meni siihen likka porukan luo seisoskelemaan ja lähti siitä sit röökille kaverinsa kanssa ja pari äijää perässä,käveli siit mun ohi eikä ollu taaskaan huomaavinaan,,menin vähän perästä röökille ja siellä se kikattelinitten ukkojen kans.***** sain tarpeekseni siin kohtaa ja menin kysymään et kaus täs pitää viel sua näitten juomien kans ootella,,,vastaus:enhän mä oo edes sun kans tänne tullu mitä sä nyt siin möykkäät,,***** heitin lasit aidan yli ja sanoin et ei tarvii enää ootella munkaan..sanoin siinä et taidan lähtee ***** menee ni se tokas mulle et lähe jos ei hermo kestä,,,,,.en tiiä mitä aatella.jäin kuitenkin.ja kattelin kauempaa keimailevaa sen yksin tanssimista ja sitä kun se katse taas hapuili muihin äijä porukoihin ja lähellä valomerkkiä rouva sinkasta hävis yht äkkiä ulos tupakalle,,ilmann tosin kassiaan eli ilman tupakoitaan.en menny enää perään,vaan oottelin.kun tuli sieltä tuli valomerkki ja kävin kohteliaasti kysymäs et josko lähettäs kotiin päin meinas olla ensin sekin vaikeeta mut sit lähettiin.yritin puhua sit aamulla asiasta mut siitä alkoi kauhea riita et mä oon liian mustasukkanen ja mä en enää koskaan lähe sun kans ulos.oon nyt täs miettiny et aha no mun vikahan tää nyt sit taas olikin,kai se on siihen tyytyminen.mutta kun aiemmin ei ole vaimolla ollut tuollaista käytöstä vaan hän on huomioinut myös mut baarissa kuten minäkin hänet niinhän aviopuolisot tekee jos kerran samassa baarissa ollaan.johtuuko tämä nyt siitä että hänestä on tullut myös omasta mielestäänkin seksikäs,vai mistä???yhteiset viimeiset hitaat tanssitkin ovat jääneet,niihin vaimo aina haki minut kanssaan tanssimaan…tekeekö tai käyttäytyykö muitten naiset näin?
  tyydynkö osaani vaan olla hiljaa katsoa sivusta tota keimailevaa ja flirttailevaa käytöstä.en taas tiiä..!********!kattoo!

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.