Lapset ja perhe

Kasvu uusperheen vanhemmaksi – 3 vaihetta!

Uusperheen vanhemmuus ei ole aina kivutonta. Katso kolme vaihetta matkalla uusperheen vanhemmuuteen.

Lapsen suhdetta isä- tai äitipuoleensa on sanottu uusperheen kulmakiveksi. Se, miten lapsi tulee toimeen vanhemman uuden kumppanin kanssa ja millaisen roolin uusi vanhempi perheessä ottaa, vaikuttaa vahvasti uusperheen dynamiikkaan. Jotkut solahtavat heti täysillä vanhemmuuden rooliin, toiset pitävät etäisempää ja kaverillisempaa linjaa. Tyypillisesti pienempien lasten suhteen uusi kumppani saa osakseen tiiviimmän ja selkeämmin vanhemman roolin.

Mutta miten uudesta kumppanista tulee perheessä äiti- tai isäpuoli? Sosiaalinen vanhemmuus syvenee psykologiseksi vanhemmuudeksi pikkuhiljaa ja tutkimuksen mukaan se etenee tyypillisesti kolmen vaiheen kautta. Tutustu uusperheen vanhemmaksi kasvun vaiheisiin alta.

Uusperheen vanhemmuuden kolme vaihetta

1. Vuorovaikutuksen syveneminen
Mitä enemmän uusi vanhempi on tekemisissä perheen lasten kanssa, sitä monipuolisemmaksi ja dialogisemmaksi vuorovaikutus lapsen ja isä- tai äitipuolen välillä kehittyy.
2. Luottamuksen syntyminen
Vaikka lapsi koettelisi uutta vanhempaansa, hänen pysyvyytensä elää osana perheen arkea synnyttää lapselle luottamuksen tunteen.
3. Kiintymyssuhteen muodostuminen
Uuden vanhemman sitoutuminen ja jaeutun vanhemmuuden toteutuminen uusperheessä rakentaa lapsen ja aikuisen välistä kiintymyssuhdetta. Kun uusi vanhempi ymmärtää ja näkee hoivan ja huolenpidon antavan ja tuottavan iloa, suhde tulee vastavuoroiseksi ja sillä on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä.

Lähde: Vuokko Malinen ja Pekka Larkela (2011). Parisuhde – Uusperheen ydin. Väestöliitto.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.