Lapset ja perhe

Mistä lapsettomuus johtuu?

Lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Mikä siihen on syynä?

Joka kuudes pari kärsii lapsettomuudesta jossakin vaiheessa elämäänsä. Syiksi lapsettomuuden yleistymiseen on arveltu korkeampaa ikää, jolloin raskaaksi tuloa aletaan yrittää. Myös sukupuolitautien, naisen selvän yli- tai alipainon, tupakoinnin, stressin, sosiaalisten paineiden ja psyykkisten syiden on katsottu voivan vaikuttaa negatiivisesti raskauden alkamiseen.

Joskus lapsettomuuden syy saattaa olla myös elimellinen, ja tutkimusten mukaan syy on yhtä usein sekä miehessä että naisessa tai molemmissa. Joidenkin parien hedelmättömyyden syy jää kokonaan tuntemattomaksi.

Naisten ja miesten syyt

Naisen lapsettomuuden syitä voivat muun muassa olla munasolun irtoamishäiriö, munanjohdinvauriot, endometrioosi ja erilaiset kohdun viat. Miehestä johtuvia lapsettomuuden syitä ovat taas erilaiset siittiötuotannon häiriöt, jotka voivat olla synnynnäisiä tai tulehdusten, erilaisten lääkeaineiden, myrkkyjen tai siittiövasta-aineiden aiheuttamia.

”Joka viides hedelmöityshoito johtaa lapsen syntymään.”

Vuoden jono

Lapsettomuushoitoihin hakeutuu joka vuosi noin 3000 uutta paria. Kunnallisella puolella hoitoihin on noin vuoden jono, mutta yksityisesti hoitoihin pääsee heti.

Noin joka viides hedelmöityshoito johtaa lapsen syntymään. Suomessa hedelmöityshoitojen tuloksena syntyy vuosittain 1500 lasta.

Tunnetuimmat hedelmöityshoidot

Tunnetuimpia ja tehokkaimpia hedelmöityshoitomuotoja ovat munasolun irrotushoito, keinosiemennys, koeputkihedelmöitys- (IVF) ja mikrohedelmöityshoito (ICSI), joissa ylimääräiset alkiot pakastetaan. Mahdollista on myös lahjasukusolujen käyttö.

Lapsettomuushoitoja pidetään useimmiten turvallisina sekä äidille että lapselle. Reija Klementin väitöstutkimuksen mukaan kuitenkin jopa yli neljällä prosentilla koeputkilapsista on vakavia epämuodostumia. Hoidot lisäävät myös todennäköisyyttä monisikiöiseen raskauteen, johon liittyy myös ennenaikaisen synnytyksen riski.

Lähteet:

Organon, www.lapsettomuus.com
Stakes, Stakes
Stakesin tutkijan, Reija Klementin väitöskirja koeputkihedelmöityshoitojen käytöstä ja niiden terveysvaikutuksista.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.