Narsismi

Miten narsismi syntyy?

Narsismin taustalla vaikuttavat paitsi synnynnäinen herkkyys myös varhaiset lapsuuden traumat.

Tutkimusten mukaan narsistisen persoonallisuushäiriön aiheuttavat yhdessä synnynnäinen taipumus ja haavoittuvaisuus sekä lapsuuden voimakkaat, traumatisoivat tapahtumat, joihin lapsi ei saa vanhemmiltaan tukea.

Tutkijoiden mukaan narsistien lapsuudesta löytyy seuraavanlaisia piirteitä.

Narsismiin johtavia lapsuustraumoja

 • Yli sukupolvien siirtyvä trauma: vanhemmilla on itsellään traumaattinen lapsuus, jonka seurauksena he eivät kykene rauhoittamaan lasta empaattisesti
 • Kaoottiset lapsuuden olosuhteet (esim. tunteiden laiminlyönti ja rajattomuus)
 • Väkivalta (itse kohteena oleminen tai sivusta seuraaminen)
 • Muut traumat (esim. pitkä ero perushuoltajasta, kuten äidistä)
 • Narsistista käyttäytymistä ihannoiva perheilmapiiri

Lähde: Marketta Joutsenniemi, Pia Kaulio, Raimo Mäkelä, Jyrki Pekola & Gustav Schulman (2006). Naimisissa narsistin kanssa. Minerva. Tilaa kirja!
Kuva: Flickr/FromSandToGlass

2 Comments

 1. 03.05.2010 at 20:41

  Olen elänyt 26v.narsistin kanssa avioliitossa. Yritin useamman kerran erota mutta siitä ei tullut mitään uhkailujen vuoksi. Olen kirjoittanut muistelmani koko avioliiton ajalta,14 täyttä A nelosta. Erostamme on jo 22v.hän on melkein siitä asti ollut uusissa naimisissa mutta tekee edelleen häiriösoittoja tarkistaakseen etten minä vaan ole tavannut uutta miestä. Haluaisin että joku asiantuntija lukisi muistelmani sillä olen utelias tietämään missä olisin voinut tehdä toisin. Pidän siitä perhehelvetistä selviytymistä ihmeenä mutta en koskaan valitettavasti unohda sitä pahuutta vaikka kuinka haluaisin.Kirjoittaminen oli tosi hyvää terapiaa,lääkkeitä enkä alkoholia en onneksi ole tarvinnut enkä halunnut.Ystävät,jotka ovat läheltä nähneet elämääni ovat olleet korvaavattomia.Sukulaisiltani vaikka ovat terveydenalan ammattilaisia en ole saanut apua,heidän mielestään minun olisi pitänyt olla aviossa kulissien takia ja mahd.lääkkeitten avulla sietää henkistä väkivaltaa ja uskottomuutta.Olen muuttanut paikkakuntien ja henkilöitten nimet varmuuden vuoksi. Exäni pilkkasi minua sotaorpoudestani ( isäni kaatui jo ennen syntymääni sen lisäksi nuorin lapsemme sairastui vauvana vakavasti ja jäin pois ansiotyöstä hoitamaan häntä) sekin oli minun syytäni joten avioerossa hän vaati melkein koko omaisuuden itselleen koska en ollut kuulemma tehnyt mitään omaisuuden kartuttamiseksi.Ostin siis itseni vapaaksi mutta hän ei silti lopettanut kiusaamistaan, Tässä oli vain pieni osa tyypillisen ” herrasmiehen” käyttäytymisestä. Hänen isänsä oli alkoholisti ja äitinsä eli vuosikymmeniä psyykelääkkeitten suurkuluttajana,asuivat samassa talossa kuin me !!! Åiti oli mustasukkainen pojastaan ja turvautui häneen koska puoliso oli mitä oli. He olivat hyvin köyhistä oloista ja vaurastuneet myöhemmin joten ehkä siitä johtui alemmuudentunto jota piti pönkittää sairaalla tavalla.Narsisti halveksii niitä jotka ovat köyhempiä ja kadehtii itseään rikkaampia.Aina on paha olla joten helpotusta tuo sadistinen käytös usein kaikkein läheisimpiään kohtaan.

 2. Sally
  07.05.2010 at 06:45

  Olen koko elämäni aikana ihmetellyt sukuni kommelluksia ja pohtinut mistä ne johtuvat. Jouduttuani sukuni taholta aikamoisen ryöpytyksen kohteeksi viimeisen kolmen vuoden aikana olen päätellyt itse että kyseessä voisi olla narsistinen luonnehäiriö.
  En tiedä olenko oikea henkilö arvioimaan tilannetta koska olen liian lähellä tapahtumia. Ongelmat kärjistyvät aina perinnön jaon yhteydessä.Kuvio menee aina niin että suvun vaikutusvaltaisin narsisti haluaa ja saa kaiken. Asiaa hoidetaan tuomarien ja viranomaisten avustuksella. Toisista sukulaisista puhutaan pahaa ja käräytetään olemattomista rikoksista että saadaan mustamaalattua asiat. Olen nyt 50 vuotias ja pikkuhiljaa minulle on alkanut selvitä mikä oli panettelua ja pahaa puhetta ja mikä totta. Suvun jäseniltä melkein kaikilta puuttuu ainakin osittain kyky käsitellä tunteita. Esimerkiksi en ole koskaan ollut äitini sylissä tai viettänyt aikaa äitini kanssa.Äitini käytti kasvatuksessa sadistisia keinoja mikä kielii tunneköyhyydestä. Suvussa on miespuolisia jäsniä joilla on täysin narsistin luonteenpiirteet. Naispuolisilla jäsenillä on täydellistä tunnekylmyyttä ja kateutta.Usein naiset esittävät marttyyria ja usonnollisuuteen taipuvaista hyväntekijää, mutta pinnan alla on muuta.
  Mielestäni arvio siitä että osa narsistiseta luonteesta syntyy perimän kautta ja osa on opittua tai syntynyt olosuhteiden ansiosta osuu aika oikeaan.
  Jos narsistisessa perheessä syntynyt pääsee aikaisemmin pois ns. normaaliin maailmaan voi kuitenkin ympäristön vaikutus jäädä pois. itse lähdin pois kotoa jo 13-14 vuotiaana epävirallisesti ja virallisesti 16 vuotiaana. Sain siis koko murrosikäni olla pois narsistisesta ympäristöstä. Tämä vaikutti minuun niin että en ymmärrä sukuni käytöstä ollenkaan. Puoli vuotta sitten sukuni ilmoitti minulle että he eivät halua olla tekemisissä kanssani eikä heihin saa ottaa yhteyttä. Kerroin tämän lapsilleni ja päätimme noudattaa heidän toivomustaan.
  Syyksi paljstui se että en ollutkaan luopunut erään sukulaiseni minulle testamentaamasta omaisuudesta vaan olin puolustanut sitä heidän anastusyrityksiltä. Meistä (minusta ja lapsista) ei siis ole hyötyä enää heille.
  Nyt on olo ihan tyhjä koska siinä menivät minun juuret. En voi koskaan enää puhua minun suvustani. Isäni menetin jo silloin kun olin hyvin pieni. Hän ei ollut narsisti.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.