Narsismi

Narsismin juuret

Tietyt epäterveet piirteet ovat perheissä otollista kasvuperää narsistiselle persoonallisuushäiriölle.

Tutkittaessa käytöshäiriöiden vuoksi laitoshoitoon otettujen lasten taustoja, heidän perheistään löydettiin kahdeksan yhteistä puutetta.

Jokainen perheen puutteista voi johtaa jo yksinään ongelmiin sosiaalissa suhteissa ja tietynlaiseen narsistiseen käyttäytymiseen. Puutteet eivät kuitenkaan väistämättä johda narsistiseen persoonallisuushäiriöön, mutta se tiedetään, että nämä tekijät lisäävät häiriön kehittymisen todennäköisyyttä.

”Puutteellisessa kasvuympäristössä kasvaneelle lapselle voi osoittautua pelastukseksi yksikin luotettava aikuiskontakti.”

Tilaa kirja:
Naimisissa narsistin kanssa
Sata tapaa tappaa sielu

Käytöshäiriöisten perheiltä puuttui kyky

  • toimia myönteisenä roolimallina ja hyvänä ihmissuhdemallina lapselle
  • suojella lasta traumatisoitumiselta
  • asettaa lapselle rajoja, joiden avulla lapsi oppisi säätelemään omia itsekkäitä yllykkeitään
  • tarjota aktiivisesti myönteisiä huomioon ottamisen kokemuksia esimerkiksi lapselle
  • antaa lapselle positiivista ratkaisuun pyrkivää asenneetta pulmatilanteisiin ja auttamaan hyväksymään ongelmat osaksi elämää
  • opettaa lapselle yhteiskunnan normit
  • tarjota kotona turvallista ja vakaata ilmapiiriä
  • antaa lapselle järjestynyt ja ennalta-arvattava perheen toimintaympäristö

Yksikin aikuinen voi pelastaa

Useissa tutkimuksissa on todettu, että puutteellisessa kasvuympäristössä kasvaneelle lapselle voi osoittautua pelastukseksi yksikin luotettava ja hyvä aikuiskontakti. Tämä on usein myös selittävä tekijä henkilöiden omien persoonallisuuspiirteiden ja henkisen vahvuuden lisäksi sille, miksi toinen pärjää huonoista lähtökohdista huolimatta ja toinen ajautuu elämässään vaikeuksiin. Vaikeissa oloissa kasvaneista ei siis väistämättä kasva narsisteja.

Lähde: Marketta Joutsenniemi, Pia Kaulio, Raimo Mäkelä, Jyrki Pekola & Gustav Schulman (2006). Naimisissa narsistin kanssa. Minerva. Tilaa kirja!

4 Comments

  1. Grandfather.
    22.08.2011 at 10:37

    Löytyisivätkö narsismin juuret lapsuudesta?

    Psykiatri Martti Paloheimo 1915-2002 käsitteli kirjassaan Kotivammaisuuden synty – auomalaisen lapsuuden haavat. vaikeita äiti tytär suhteita, josta hän alkoi käyttämään ilmaisua ”äitivammaisuus”.

    Paloheimon äitivammaisuus käsite perustui hänen psykiatriselle vastaanotolleen hakeutuneiden naisten kertomuksista omasta äiti-tytär suhteesta.

    Kirjassaan sivulla 155-157 osiossa Äidit hän kirjoittaa:
    Olin jo vuosia omassa praktiikassani kiinnittänyt huomiota siihen, miten usein naispotilaani kertoivat joutuneensa oman äitinsä taholta kokemaan karua ja suoranaiseen emotionaaliseen hylkäämiseen verrattavissa olevaa moitiskelua, tai piittaamattomuutta.
    Sellaista nähtiin tapahtuvan ei yksin lapsen ollessa pieni, vaan myöhemminkin, jatkuvasti pitkälle aikuisikään saakka.

    Tämä havainto toistui niin tiheästi, että aloin mielessäni kutsua näitä potilaitani äitivammaisiksi. Tuon sanan keksin jo paljon ennen kuin minulle alkoi hahmottua uusi kotivammaisuus käsite.

    Kun kerran oli keksinyt tämän ajatuksen, rupesin epäilemään, että ehkä juuri äidin aiheuttamat kiusat, lähinnä hänen osoittamansa rakkaudettomuus kaikkine lieveilmiöineen, saattoi olla perimmäinen syy sille, että asianomainen ylipäätään etsiytyi psykiatrin puheille.

    Se ehkä selitti osittain myös, miksi psykiatrien odotushuoneissa aina istui vuoroaan odottamassa enemmän naisia, kuin miehiä.

    Keskustelussa kävikin tavallisesti ilmi, että olin ollut oikeassa.
    Lopulta uskalsin mennä suoraan asiaan ja tiedustella, minkälainen potilaani suhde äitiinsä oli ollut. Ja lähes aina, epämääräisenkin sairaudenkuvan muodostaman arvoituksen selityksenä on lopulta paljastunut myrkyttynyt äitisuhde. Se säätelee aikuisen naisen elämää lukemattomin tavoin.

    Yritän hahmotella, mitkä seikat olisivat luonteenomaisimpia äitivammaisten tragediassa. Pelkistän havaintoni kolmeen painajaiseen, jotka varjostivat heidän elämäänsä:

    Itseluottamus ja omanarvontunne on pysyvästi vaurioitunut. En ansaitse itselleni mitään hyvää. Minun ei ole lupa olla onnellinen. Ei minusta ole siihen eikä sellaisiin tehtäviin. Ei kukaan voi minua rakastaa.

    Mielen taustalla on ärtyisän vihaisen ja usein pilkallisen moitteen pelko. Pelkään jatkuvasti, niin mielettömältä kuin se kuulostaakin: Mitähän äiti sanoo?

    Omaleimainen, psyvä surunkaltainen alakuloisuus. Olen jäänyt vaille jotain tärkeätä elämässä, jotain sellaista, mikä on auttamattomasti ohi ja jota en voi koskaan saada. Se on kuin tienvarrelle peruuttamattomasti jäänyt kaunis rakennus, jonne olisin ehkä voinut päästä asumaan, jos minua ei olisi estetty.

  2. Grandfather.
    13.10.2011 at 22:29

    Onko loppujen lopuksi kysymyksessä narsismi, vallanhalu, kosto, mielivalta, opitut käyttäytymismallit, vai ajan trendi?

    Lappeenrannan kesäyliopiston luento 26.10.2011.

    Lainaus.

    Etelä-Karjalan Kesäyliopisto . Ammatillissivistävä koulutus Lappeenrannassa.

    Lapsi koston välineenä ja lyömäaseena huoltajuusriidoissa ja eroissa
    Koulutus on suunnattu lastensuojelun työntekijöille, lastensuojelulaitosten ja perhekotien henkilöstölle, sosiaalityöntekijöille, terveydenhuoltohenkilöstölle, psykiatrisen hoitotyön henkilöstölle, poliiseille, kasvatus- ja perheneuvolan työntekijöille, opettajille, juristeille, tuomareille ja syyttäjille, maahanmuuttajatyötä tekevälle henkilöstölle, seurakuntien työntekijöillle ja kriisityöntekijöille.

    Sisältö
    Lapsen ja toisen vanhemman suhteen tuhoaminen: kuka, miten ja miksi?
    Merkitys ja psykososiaalinen oirehdinta lapsen kannalta.
    Tapausten oikeudellinen ja strateginen arviointi.
    Mitä voin ammattilaisena tehdä tilanteen purkamiseksi?
    Koston psykologia: Miksi kostetaan, kuka kostaa? Onko kosto suloista?
    Kosto avioeroperheessä: toisen vanhemmuuden tietoinen tuhoaminen.

    Aika ja paikka
    26.10.2011 klo 9.00 – 16.00
    Hotelli Patrian auditorio, Kauppakatu 21, Lappeenranta.

    Luennoitsijat
    Helinä Häkkänen-Nyholm, psykologian tohtori, psykologi, PsyJuridica OyJan-Olof Nyholm, varatuomari, lakimies, PsyJuridica Oy

    Hinta
    195 €, sisältää luentomateriaalin sekä aamu- ja päiväkahvin

    Ilmoittautuminen 21.10.2011 mennessä

    Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta peruutuksesta peritään puolet koulutusmaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai henkilö ei saavu paikalle, peritään koko maksu. Oikeus muutoksiin pidätetään. Koulutusvahvistus lähetetään osallistujille noin viikkoa ennen koulutusta.

  3. Mar
    31.08.2013 at 18:20

    Aika jäätävä, jokainen kohta täsmää.

  4. äiti sana kammottava
    15.09.2013 at 10:35

    Olen 59 v.luulin näihin päiviin asti että kaikkien äidit ovat yhtä kammottavia. En koskaan halunnut äidiksi,kun näin mitä Se oli lapsuudessa. Olimme syyllisiä siihen että hän on meidät synnyttänyt ja kärsinyt. Olimme syyllisiä kun veimme hänen nuoruutensa, olimme syyllisiä kun isämme ryyppäsi ja hän joutui menemään työhön tehtaaseen olimme syyllisiä,meitä on 5 lasta,loputtomasti. Aina kuultiin minkälainen kananhaukkalauma on elätettävänä. Lähtisitte jo kotoa. Isäni pakeni viinapulloon hs muihin naisiin myös äitini lähti tanssimaan ja jätti keskenämme.ei turvaa ei syliä eu rahaa,asunto 25 neliötä,ei mukavuuksia,jossei hyvää alapohjatuuletusta lasketa. Äitini on 85 v,ja yhtä ilkeä,vähättelevä.mustamaalaaja kuin ennenkin. AINA

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.