Narsismi

Voiko narsismista parantua?

Terapia voi tehdä narsistista yhä taitavamman manipuloijan.

Muutosta ahidstavaan tilanteeseen hakee tyypillisesti narsistin puoliso tai joku muu hänen läheisensä. Narsisti ei itse kykene tunnistamaan ongelmaansa, vaan mieltää vian olevan aina itsensä ulkopuolella toisissa ihmisissä. Niin kauan kun narsisti ei näe virheitä itsessään mahdollisuutta muutokseen ei ole. Hoitoon lähtiessään narsisti käyttää hyväkseen saamiaan tietoja ja oivalluksia kehittyäkseen yhä paremmaksi manipuloijaksi.

Narsistin täytyy havahtua

Jos kumppani tai muut läheiset asettavat johdonmukaisesti tiukat rajat narsistin omahyväiselle käyttäytymiselle, narsisti saattaa joskus havahtua aidosti tilanteeseen. Tällainen kokemus voi olla esimerkiksi se, että puoliso jättää hänet tai että narsisti menettää työpaikkansa. Silloin narsisti voi tuntea jopa aitoa syyllisyyttä. Mutta tavallisempaa on, että narsisti harmittelee omaa tyhmyyttään: miksi jäin kiinni, miksen kätkenyt itseäni paremmin? Hän siis miettii, miksi ei ollut vielä parempi narsisti. Narsisti ajattelee vain itseään.

Ahtaalle joutuessaan narsisti keksii hyviä tapoja sivuuttaa viestit omasta huonosta käytöksestä. Narsisti voi paeta tilannetta päihteisiin, työnarkomaaniuteen, taloudellisen menestyksen tai vallan tavoitteluun, pelihimoon ym.

Vain murto-osa paranee

Jos narsistin sairaudentunto onnistutaan herättämään, seuraa vaikea prosessi. Siinä narsisti kääntää muihin kohdistamansa julman asenteen itseensä ja vajoaa siksi syvään masennukseen. Tässä vaiheessa narsisti tarvitsee tukea. Itsensä ruoskinta on merkki vastuuntunnon ja syyllisyyden heräämisestä. Narsistin murtuminen on läpimurto kohti terveyttä.

Jotta narsisti voisi parantua, hänen on haluttava sitä itse. Tämä on kuitenkin valitettavan harvinaista. Useimmiten narsismin hoito epäonnistuu. Koska narsisti ei yleensä kykene myöntämään ongelmaansa, hän lopettaa aloittamansa hoidon nopeasti hyödyttömänä.

”Jotta narsisti voisi parantua, hänen on haluttava sitä itse.”

Koska narsisti ei osaa ottaa vastaan negatiivista palautetta edes rakentavassa muodossa, hän ei kykene kehittymään ja muuttumaan ihmisenä. Narsisti suojautuu omahyväisen muurin taa. Tästä syystä asiantuntijat ajattelivat pitkään, ettei narsismista ole lainkaan mahdollista parantua psykoterapialla. On kuitenkin havaittu, että lievästi narsistiset henkilöt voivat muuttua.

Narsistin hoidon tärkein päämäärä on tunteiden käsittelyn parantaminen. Narsistin on opittava kohtaamaan haavoittuvaisia ja vaikeita tunteita. Hänen on laskettava suojapanssarinsa. Vähitellen hän alkaa kyetä näkemään myös muut ihmiset. Tämä vaatii kuitenkin vuosien työn, sillä narsismi ei ole rajattu ongelma, vaan se käsittää henkilön koko persoonallisuuden.

Terapeuttien kokemuksen mukaan hoito onnistuu valitettavan harvoin. Pahimmillaan se voi tehdä narsistin jopa entistä taitavammaksi manipuloijaksi. Tällaisessa tapauksessa terapeutin on ongelman havaitessaan välittömästi lopetettava terapia.

Lähde: Marketta Joutsenniemi, Pia Kaulio, Raimo Mäkelä, Jyrki Pekola & Gustav Schulman (2006). Naimisissa narsistin kanssa. Minerva. Tilaa kirja!

6 Comments

 1. Ahdistunut
  10.11.2010 at 21:07

  Olen ollut ystävä narsistisen henkilön kanssa lähes 4-vuotta hän sabotoi elämääni eikä anna minn olla muiden ystävieni kanssa koska se on hänestä epäreilua ja ajattelemattomuutta häntä kohtaan.Hän on hyvin herkkä persoona eikä hänelle voi sanoa asioista jotka koskevat häntä ei positiivisella tavalla.Hän myös itse kokoajan kommentoi kaikkea tekemistäni ja tapojani myös valehtelee tekemisistäni saadakseen itsestään täydellisemmän vaikutelman.Hänestä itsestään ei tietenkään löydy mitään vikaa. Hän on myös patologinen valehtelija ja haluaa ihmiset noudattamaan hänen määräyksiään ja käskyjään vaikkapa sitten valehtelun avulla.Hänellä on pakonomainen tarve puuttua muiden ihmisten tekemisiin ja hänen on pakko päästä vaikuttamaan niihin.Hänelle kaikki asiat on selitettävä vaikka jos en päässyt vastaamaan töissä puhelimeen tai pysty tekemään jotain asiaa.Hän ei myönnä virheitään eikä osaa pyytää anteeksi.Hän on todella ilkeä ja käyttäytyy ja puhuu todella rumasti muille.Hän käyttää muita ihmisiä silmittömästi hyväkseen saadakseen haluamansa esim. pakottaa ja huutaa ja raivoaa niin kauan että henkilö suostuu johonkin.Hän ei aio muuttua mihinkään ja hänelle ei saa sanoa esim. jos hän sanoo ilkeästi tai loukkaavasti jotain. Tässä puhumassani hekilössä on näiden luettelemieni narsistisien piirteiden lisäksi noin 100x lisää samanlaisia mutta en nyt viitsi niitä tässä luetella. Haluaisin päästä kyseisestä henkilöstä eroon mutten voi koska hän tekisi minulle vaikka mitä pahaa. Hän ihmettelee sitä kun en halua olla hänen kanssaan ja suuttuu siitä.Kukaan muu ystävistäni tai tuntemistani henkilöistä ei ole vastaavanlainen.Teen kohta epätoivoisia tekoja jos ei asiat ala muuttumaan.

 2. komppaan
  10.12.2010 at 01:26

  Ahdistuneelle

  Minulla on samankaltaisia kokemuksia.Kumppanini pahoinpiteli minut kännipäissään reilut 3 vuotta sitten kun puhuin uusperheestä ja hänen asioistaan,joista olin huolestunut vilpittömästi.Pahoinpitelyn jälkeen hän ei päästänyt minua vuorokauteen kotiini,varmaan siksi että en ihan heti menisi tekemään rikosilmoitusta.Se oli nöyryyttävää,olla muka kylässä vielä kun hänen lapsensa tuli käymään ja samalla hän supatti korvaan että kukaan ei uskoisi minua,kun olen tämmöinen eronnut yksinhuoltaja ja hän sentään akateemisesti koulutettu.Olemme yhä yhdessä koska halusin uskoa häneen vaikka hän jatkuvasti kiukuttelee ja pelkään aina miloin hän seuraavan keran repeää.Elän jatkuvassa pelossa enkä ole itse tehnyt mitään ansaitakseni tällaisen jatkuvan helvetillisn olotilan.Liian kiltti-tai pelkään liikaa.Loputtomast en kuitenkaan jaksa.Käy kysymässä poliisihenkilöiltä tai rikosuhripäivystykseltä apua olotilaasi.Ei voi tietää ikinä,mitä psykopaattien mielessä liikkuu.Kannattaa suojella itseään ja irrottautua tosi varovasti.

 3. minävaan
  17.08.2011 at 22:10

  tässä yksi todennäköinen narsisti…
  apua tahtoo,koska en halua,että hajoitan perheeni..alle vuoden ikäinen poika on…
  kuka kertoo mistä tietää onko itse oikeasti narsisti?

 4. Ex konna
  17.07.2012 at 01:02

  Psykopaatti on myös narsisti, narsisti ei ole myös psykopaatti…
  Kokemusta on. fi … valitettavasti

 5. jon
  29.04.2013 at 05:36

  Hei

  Olen narsistisia piirteitä omaava henkilö. Olen ollut terapiassa pari vuotta ja nyt ruvennut näkemään miten aiheutan pahaa muille ja itselleni sitä myöten myös. Minulla on ystäväpariskunta jonka nainen on avautunut minulle miehensä mahdollisesta narsismista. Yllättäen olen osannut perustella monia käyttäytymissyitä tämän miehen tekemisistä. Ehkä tämä on osaltaan auttanut minua myös? Toivon, että uhrina koittaisitte saada apua molemmille. Itse lähdin lomalle uuteen ja pelottavaan ympäristöön. Tehnyt todella hyvää olla omasta kotikuplasta poissa. Itken, siis olen.

 6. Anja Kaskihalme-Rumso
  13.11.2017 at 17:32

  Blokkasin lopullisesti vähän aikaa sitten entisen mieheni, joka on raivoisasti häiriköinyt minua ja tyttäremme perhettä. Tapasin hänet 30 vuotta sitten ja olimme naimisissa 7 vuotta. Fyysinen pahoinpitely loppui aikoinaan eroon, mutta sen jälkeen alkoi vuosia kestänyt kiusaaminen. Nyt kun hautasin mielessäni tämän ihmissuhteen lopullisesti, on kuin olisin kärpäsen tappanut. Siitä ei seurannut onneksi mielen kuohuntaa, ei iloa eikä syyllisyydentunteita. Olisi pitänyt irrottautua aiemmin!

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.