7 suhdetyyppiä – Millaisessa suhteessa elät?
Elätkö terveessä rakkaussuhteessa? Tutustu eri suhdetyyppeihin.
Parisuhteita on olemassa hyvin erilaisia. Suhteiden onnellisuus riippu paljolti siitä, millaiseksi suhde on rakentunut. Tutustu Bruce Fisherin esittelemään seitsemään parisuhdetyyppiin ja tunnista omasi.
7 parisuhdetyyppiä
- Riippuvuussuhde
- Tukahduttava suhde
- Jalusta-suhde
- Isäntä/orja-suhde
- Täysihoitola-suhde
- Marttyyri-suhde
- Terve rakkaussuhde
Tässä suhteessa kaksi ihmistä nojaa toisiinsa. Riippuvuus tuntuu hyvältä ja samalla tukahduttavalta. Kun toinen henkilö muuttuu tai kasvaa, se järkyttää toista osapuolta.
Tämä on tyypillinen suhdetyyppi teineillä. Nuoret rakastavaiset ovat tukahduttavan kiinni toisissaan ja kokevat etteivät voi elää ilman toisiaan. Alkuun tukahduttava suhde tuntuu hyvältä, mutta jollei siitä päästä ajan kuluessa eriytymään riittävällä tavalla, se muuttuu ahdistavaksi.
Tässä suhteessa toinen osapuoli palvoo toista. Kumppani on rakastunut toisestaan luomaansa kuvitelmaan. Jalustalla eläminen tuntuu epävarmalta, koska sinulle ladataan niin paljon odotuksia. Palvoja katsoo kumppaniaan ylös ja epätasa-arvoinen asetelma vaikeuttaa suhteessa vuorovaikutusta ja emotionaalista läheisyyttä. Parilla on riski etääntyä toisistaan.
Isäntä toimii ja määrää, kaikki tehdään suhteessa hänen ehdoillaan. Hän on perheen pää, joka tekee päätökset. Suhteen pää voi yhtä hyvin olla mies tai nainen, mutta yksipuolinen johtajuus ei pidemmän päälle parisuhteessa toimi. Se etäännyttää ja johtaa epätasa-arvoon. Tällainen suhde syö paljon energiaa ja sitä seuraa usein jatkuva valtataistelu.
Pari on solminut jonkinlaisen sopimuksen elää yhdessä, mutta he elävät omia elämiään toisistaan liiemmin piittaamatta. He keskittyvät omiin toimiinsa eivätkä ilmaise juuri toisilleen rakkauttaan. Vaikka näennäisesti eletään erillään, toinen osapuoli voi sanattomasti rajoittaa ja vaikuttaa elämään taustalla ollessaankin. Etäisyys on riski erolle tässä suhteessa.
Suhteessa toinen osapuoli on pyhittänyt elämänsä täysin muiden palvelulle. Hän tekee aina kaiken toisten eteen eikä ajattele ikinä itseään. Marttyyri kulkee ympäriinsä pyytäen, että hänen päälleen astutaan. Marttyyri kerää valtaa syyllistämisen avulla: kuinka voisitte olla vihaisia henkilölle, joka tekee kaikkensa eteenne? Marttyyrin kanssa elo on vaikeaa, koska silloin omien tarpeiden täyttäminen aiheuttaa syyllisyyttä.
Kaksi henkilöä ovat ehjiä ja kokonaisia, onnellisia itsekseen. He seisovat suorassa eivätkä nojaa tai kietoudu toiseen. Molemmat kykenevät elämään omaa elämäänsä. He valitsevat parisuhteen, koska osaavat elää lähellä toisiaan, mutta silti säilyttää yksilöllisyytensä. He osaavat olla lähellä ja etäämmällä tarvittaessa. Molemmat saavat tavata omia ystäviään ja luoda uriaan, mutta silti he voivat kulkea käsi kädessä. Terveessä rakkaussuhteessa molemmilla on tilaa kasvaa ja tulla omaksi itsekseen.
Lähde: Bruce Fisher (1996). Jälleenrakennus. Kun suhteesi päättyy. Kehityksen avaimet.
No Comment