Parisuhde

Erityisherkkyys haastaa parisuhteen – 6 asiaa!

Erityisherkkyys asettaa omat erityispiirteensä parisuhteelle. Katso kuusi haastetta.

Millaista on parisuhde erityisherkän kanssa? Millaisia haasteita kumppaneilla saattaa olla edessä? Katso alla olevasta kuuden kohdan listasta haasteet, joita erityisherkkä joutuu tyypillisesti parisuhteessaan kohtaamaan.

Erityisherkän haasteet parisuhteessa – 6 kohtaa!

1. Löydät vikoja herkästi.
Kun analysoit kumppanisi käyttäytymistä erityisherkälle luonteelle ominaisella tarkkuudella, takerrut helposti toisen vikoihin. Koska oma tunnemaailmasi on niin syvä ja rikas, voit syyttää toista esimerkiksi pinnalliseksi ja naiiviksi omista lähtökohdistasi johtuen.

2. Vältät konflikteja.
Saatat erityisherkkänä pelätä konflikteja ja arvostelua. Siksi jätät sinua loukkaavat ja häiritsevät asiat parisuhteessa käsittelemättä.

3. Oletat pystyväsi lukemaan kumppanin ajatuksia.

On vaarallista luulla voivansa tietää, mitä toinen ajattelee. Se johtaa helposti kommunikaatiovaikeuksiin. Saatat kuvitella myös, että toinen osaa lukea sinun ajatuksiasi.

4. Et saa ilmaistuksi itseäsi puhumalla.
Saatat jäädä keskusteluissa pohtimaan kysymyksiä niin syvästi, ettet ehdi keskusteluun mukaan. Kumppanisi täyttää tilan ja tunnet olosi helposti sivuutetuksi ja ulkopuoliseksi.

5. Suljet harmit sisääsi.
Et pura sisäistä mielipahaasi, vaan suljet sen sisääsi. Kumppanisi saattaa taas purkaa kaiken jatkuvasti ulos. Tästä asetelmasta voi aiheutua suhteeseenne erimielisyyksiä.

6. Saatat arvostella puolisoasi pettyneenä.
Pettyessäsi voit sortua näkemään kumppanisi mustavalkoisessa valossa. Saatat jakaa parisuhteessa itsellesi tunteellisen ja kumppanillesi tunteettoman roolin, mikä ei kerro koko totuutta, sillä ihmisillä ja asioilla on aina monta puolta.

Lue myös: Erityisherkkä, varo tällaista kumppania!

Lähde: Elaine N. Aron (1999). Erityisherkkä ihminen ja parisuhde. Nemo. Tilaa kirja!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.