Parisuhde

Miten intohimo säilyy pitkässä suhteessa?

Intohimo voi säilyä pitkässä parisuhteessa. Sitä varten on kuitenkin tiedettävä seitsemän tärkeää asiaa.

Kestävä intohimo edellyttää yksilöiltä ja parisuhteelta tiettyjä taitoja. Ymmärtämällä parisuhteen seitsemän salaisuutta, intohimo on mahdollista säilyttää jopa vuosikymmeniä kestävässä parisuhteessa.

Säilytä intohimo parisuhteessa:

1. Anna toisen olla oma itsensä
Erilaiset luonteenpiirteet pitävät yllä parin välistä vetovoimaa. Molemmilla tulisi olla mahdollisuus olla parisuhteessa omana itsenään. Jos toinen joutuu luopumaan osasta persoonallisuuttaan toista miellyttääkseen, intohimo kuolee pikkuhiljaa.

2. Muutu ja kasva
Rutiini on intohimon vahvin tappaja. Siksi on aika ajoin hyvä rikkoa totuttuja tapoja, vaikka hölmölläkin tavalla. Itseään ei saa unohtaa, sillä se johtaa helposti jämähtämiseen. Kun aistit ovat avoinna ympäristölle ja uusille kokemuksille, ihminen kasvaa ja kehittyy luonnostaan.

3. Tunnista tarpeesi ja heikkoutesi
Intohimo katoaa, jos ihminen ei kykene tunnistamaan omia tunteitaan ja tarpeitaan. Parisuhteen tulisi olla riittävän turvallinen, jotta puolisot voivat ilmaista siinä omat herkkyytensä ja pelkonsa. Tunteiden tukahduttaminen ja sitä kautta vaille jäämisen tunteet tappavat suhteesta lopulta rakkauden ja ihtohimon.

4. Ota vastuu itsestäsi
Kumppania ei voi asettaa vastuuseen omasta onnesta. Partnerilta ei voi vaatia parantavaa rakkautta ja huomiota, josta on joskus vaille lapsena jäänyt. Ihmisen on opittava kasvamaan ”vanhemmaksi” itselleen. Ottamalla vastuun omasta elämästään, antaa myös kumppanilleen vapauden elää omaa elämäänsä. Tällaisella alustalla myös intohimon on mahdollista säilyä hengissä.

5. Rakasta, ole romanttinen ja uskollinen
Kun nainen on hyvällä tuulella, mies tuntee olonsa yleensä rakastetuksi. Nainen puolestaan kokee itsensä rakastetuksi, kun mies tarjoaa hänelle emotionaalista tai konkreettista tukea. Romantiikka on keskeinen osa rakastetuksi tulon kokemusta ja intohimon kasvua. Intohimo voi kasvaa parhaimpaan mittaansa kuitenkin vain yksiavioisessa suhteessa, sillä luottamus ja sitoutuminen saavat puolisot avautumaan toisilleen paitsi henkisesti myös fyysisesti.

6. Olkaa ystäviä, itsenäisiä ja hauskoja
Itsestään ei saa luopua, muutoin intohimo katoaa. Parhaimmillaan parisuhteessa on hyvää ystävyyttä, jossa itsenäisyys ja riippuvuus toisesta ovat tasapainossa. Intohimo edellyttää sitä, että tunnemme tarvitsevamme kumppania lähellemme, mutta osaamme olla onnellisia myös itseksemme. Syvät keskustelut ja vahva tunneyhteys kaipaavat vastapainoksi myös arjen kevyttä ja hilpeää huolettomuutta.

7. Olkaa kumppaneita ja luokaa yhteinen tarkoitus
Jotta parisuhde voisi kehittyä intohimossa ja rakkaudessa, parin keskinäin rakkaus tulisi laajeta myös suhteen ulkopuolelle. Monelle tätä tarvetta täyttävät lapset, mutta mikä tahansa yhteinen kiinnostuksenkohde tai tavoite, jonka hyväksi pari työskentelee yhdessä, toimii intohimon lisääjänä. Parhaimmillaan parin henkilökohtainen onni laajenee ja säteilee rakkautta ympärilleen perheeseen ja ympäröiviin yhteisöihin – koko maailman parhaaksi. Eikä silloin rakkauden kasvulle ole olemassa rajoja.

Lähde: John Gray (1997). Mars ja Venus – Ikuisesti yhdessä. WSOY.
Kuva: Flickr/Ariadna Bruna

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.