Parisuhde

Neljä rakkaustyyppiä

Mikä on sinun persoonallinen rakkaustyyppisi?

Tohtori Helen Fisher on tutkinut rakastumista ja löytänyt neljä persoonallista rakkaustyyppiä. Tyypittely perustuu siihen, edustammeko korkeita tasoja dopamiimissa, serotoniinissa, testosteronissa ja estrogeenissa. Tutkimuksen mukaan geneettinen taipumuksemme ohjaa parinvalintaamme.

Etsijät/Seikkailijat
Heillä on korkeat lukemat dopamiimin tuotannossa ja he ovat etsiviä ja luovia.

Rakentajat
Heillä on matala lukema serotoniinin tuotannossa. He ovat vakaita ja perhesuuntatutuneita.

Ohjaajat
Heillä on korkea testosteronitaso ja he ovat kilpailuhenkisiä ja ratkaisukeskeisiä.

Neuvottelijat
He ovat hoivaavia ja myötätuntoisia.

Ketkä tyypit pariutuvat?

Tutkija oletti, että vastakkaiset tyypit vetäisivät puoleensa toisiaan. Tutkimuksessa kuitenkin selvisi, että seikkailijat eivät etsineet rakentajia kumppaneikseen, vaan halusivat löytää rinnalleen kaltaisensa. Samoin rakentajat etsivät rinnalleen itsensä tyyppistä puolisoa. Rakentaja-pariskuntien avioliitot osoittautuivat tutkimuksessa hyvin kestäviksi. Ohjaajat ja neuvotelijat sen sijaan näyttivät hakeutuvan toistensa seuraan.

Jos haluan asettua, valitsenko rakentajan?

Ei ole sanottu, etteivätkö muutkin tyypit kuin rakentaja voisi tarjota pitkäaikaista sitoutumista. He tarjoavat sitä vain eri tavalla ja eri aikoina elämänsä aikoina. Esimerkiksi ohjaajat voivat olla hyvin perheeseen sitoutuneita, mutta heidän työnarkomaniansa voi pitää heidät liian kiinni omassa työssään, mikä usein haittaa rakkaussuhdetta.

Onko olemassa huono pariyhtälö?

Ei ole olemassa suoraan huonoa pariyhdistelmää. Jokaisessa suhteessa on omat haasteensa ja ongelmansa. Lisäksi ihmiset ovat yleensä sekoitus näitä neljää persoonallisuustyyppiä. Toiseksi vahvin piirre vaikuttaa myös monesti paljon siihen, millainen ihminen on persoonaltaan ja miten hän kumppaniaan rakastaa.

Lähde: Psychologies.com

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.