Parisuhde

Unohda puolison virheet, keskity hyvään!

Parisuhde toimii parhaiten, kun puolisot näkevät toisensa hieman todellisuutta optimistisemmin.

Sanotaan, että rakkaus tekee sokeaksi. Vastarakastunut näkee kumppaninsa vaaleanpunaisten linssien läpi, jolloin keskivertotyypistäkin kuoriutuu kaunotar tai komistus, älykkö, atleetti ja kaikin puolin mahtava tyyppi. Mutta tiesitkö, että myös pidempään kestäneitä onnellisia suhteita yhdistää se, että kumppanit näkevät toisensa kyvykkäämpinä ja lahjakkaampina kuin millaisina ulkopuoliset ihmiset heitä pitävät?

Huomio kumppanin vahvuuksissa

Tutkimusten mukaan parisuhdettaan hyvänä pitäville ihmisille on ominaista nähdä kumppani parhaassa mahdollisessa valossa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita epärealistista silmien ummistamista kaikilta puolison heikkouksilta. Ennemminkin, parisuhteeseensa tyytyväiset huomaavat kyllä kumppaninsa heikkoudet, mutta heidän mielestään ne eivät ole yhtä keskeisiä tai olennaisia kuin muiden ihmisten mielestä. Esimerkiksi tyytyväinen henkilö voi kyllä ajatella, ettei hänen puolisonsa vahvuuksiin kuulu gourmet-kokin taidot, mutta hän ei tästä välitä, koska muut asiat painavat puntarissa enemmän.

Parisuhteessaan onnelliset siis keskittävät huomionsa puolison vahvuuksiin ja kääntävät huomionsa pois hänen heikkouksistaan. He pitävät kumppanin kykyjä harvinaisina ja erikoislaatuisina, kun taas heikkouksia ajatellaan olevan kaikilla muillakin. Toisin sanoen tyytyväiset näkevät saman todellisuuden kuin ulkopuolisetkin – mutta eri valossa.

”Haluamme elää yhdessä sellaisen henkilön kanssa, jota arvostamme.”

Tällaisten optimististen illuusioiden riski on siinä, jos tyytyväinen kumppani joutuu jossain vaiheessa huomamaan olleensa väärässä. Älykkö filosofoija ei olekaan kiinnostunut syvällisistä keskusteluista eikä mallinmittainen kaunotar hurmaakaan muita kauneudellaan. Tästä syystä puolisoon liittyvät ajatukset eivät saa värittyä liian vaaleanpunaisten linssien läpi. Optimististen illuusioiden ylläpitämisen vuosien saatossa tekee mahdolliseksi se, että ajan kuluessa ihanteemme muuttuu sen kaltaiseksi, millainen kumppanimme on.

Positiivisuus kannattaa

Miksi sitten parisuhteeseensa tyytyväiset näkevät kumppaninsa kaikin puolin parempana kuin muut? Eikö realistisuus siis kannatakaan? Parhaimmillaan positiiviset illuusiot johtavat sitoutumiseen parisuhteessa. Haluamme elää yhdessä sellaisen henkilön kanssa, jota arvostamme. Sitoutuminen puolestaan johtaa parisuhteen hoitamiseen ja ylläpitoon. Näin ollen syntyy myönteisten vaikutusten oravanpyörä, ja parisuhteesta voi todella kehittyä sellainen, jollaisena sitä jo pidämme. Sitä paitsi, jos vierellämme seisoo ihannoimamme kumppani, tekee tämä hyvää myös itsetunnolle.

Lähde: Miller, R. S., Perlman, D., & Brehm, S. S. (2007). Intimate relationships. Boston: McGraw Hill.

1 Comment

  1. meippi
    24.07.2009 at 11:54

    jaapa jaa. Minä olen saanut kuulla koko vuoden vain virheistäni, esim kun kahvikupissa on jäljellä kahvia ja lattialla murusia ruoanlaiton jälkeen…En voi ymmärtää että mies jaksaa jauhata tuommoisista pikkuasioista. Olisi keskittynyt siihen että ruoka oli todella maukasta…Nämä asiat ovat kuulemma hyvä perusta suhteen lopettamiselle. No, olkoon sitten yksin! Minä etsin uuden miehen ja saan suloisia lapsia!!
    Nyt onneksi sain asunnon ja asun siellä kahden kissani kanssa. Paljon kivempaa nyt on kuin mies joka mollaa minun virheistäni. Tulee kyllä huomaamaan jälkeenpäin että kehitti itse soppansa…en tajua miten joku jaksaa rypeä niin paskassa koko ajan, kaikki vain negatiivista.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.