Kirja-arvostelu: Monikulttuurinen perhe
Monikulttuurinen perhe (2009) on kolmen kirjoittajan kokoama ja Kustannus Oy Arkin julkaisema uutuus aiheesta, josta ei ole kirjoitettu liikaa.
Kirja käsittelee kahden kulttuurin kohtaamista samassa perheessä. Kyseessä on siis odotettu ja tarpeellinen teos, joka toivottavasti löytää lukijansa niin kotimaasta kuin ulkosuomalaisten joukosta. Se on kiinnostava eri kulttuurien kanssa työskenteleville samoin kuin niille, joiden lähipiiristä monikulttuurisia perheitä ja -pariskuntia löytyy.
Globalisaation myötä maailma on pienentynyt, ja monikulttuurisuudesta on tullut osa suomalaisen arkipäivää. Kirjoittajat Jonna Roos, Ritva Viertola-Cavallari ja Päivi Oksi-Walter ovat kaikki suomalaisia naisia, joilla on runsaasti kokemusta monikulttuurisesta perhe-elämästä sekä Suomessa että ulkomailla. Lisäksi he ovat monella tapaa tekemisissä monikulttuurisuuden kanssa ammateissaan kouluttajana, tutkijana, terapeuttina ja toimittajana. Kirjoittajat käsittelevät aihetta laajasti ja syvällisestikin, he myös kertovat omista kokemuksistaan avoimesti. Naisnäkökulma korostuukin teoksessa usein. Muistettakoon, että vaikka suomalaisista useimmiten naiset päätyvät kahden kulttuurin suhteeseen, moni suomalainen mies on myös monikulttuurisessa liitossa.
Perheen kotona syntyy kolmas kulttuuri, kun kumpikin puoliso tuo suhteeseen oman taustansa
Kahden kulttuurin perheessä elävä kohtaa yleisien parisuhteeseen liittyvien kysymyksien lisäksi sellaisia haasteita, jotka nousevat esimerkiksi lasten kasvattamisesta kaksikielisessä ympäristössä, kahden erilaisen perhekäsityksen sopeuttamisesta yhteen tai lainsäädännöstä ja oikeuksista. Jälkimmäisistä on kirjan lopussa helppolukuinen opas. Ylipäätään käsitellään sellaisia tekijöitä, jotka eivät haasta samasta kansallisuudesta ja kulttuurista tulevia puolisoita. Teoksessa käsitellään uskontoa kulttuurin osa-alueena ja siten puolisoiden arvomaailmaan vaikuttavana tekijänä. Monikulttuurinen perhe-kirjan tavoitteena on tukea kahden kulttuurin pariskuntia ja perheitä sekä muistuttaa niistä laajoista mahdollisuuksista, joita kulttuurien moninaisuus tuo elämään.
Kirjan merkittävin anti piilee oivalluksessa, jonka mukaan perheen kotona syntyy kolmas kulttuuri, kun kumpikin puoliso tuo suhteeseen oman taustansa. Kirjailijat korostavat kolmannen, perheen oman, kulttuuriin olevan antoisa ja rikas kasvualusta sekä vanhemmille että lapsille. Kirja tuo myös peilin lukijan omien kasvojen eteen avaten ovia psykologisesti omaan kehityshistoriaan ja persoonallisuuteen. Se varoo ja varoittaa lukijaa käsittelemästä aihetta ongelmalähtöisesti. Toisaalta paikoin lipsutaan liikaankin varovaisuuteen.
Nuorten 20- ja 30-vuotiaiden aikuisten piiristä, etenkin korkeakouluissa opiskelleista, löytyy runsaasti monikulttuurisia pareja ja kahdenkulttuurin liittoja pidetään melko tavallisina vaikkakin haasteellisina. Kyseessä on aihepiiri, johon liittyvän keskustelun tarve on suuri ja tulee varmasti lisääntymään. Siksi onkin ilo huomata, että kysyntään alkaa löytyä entistä enemmän tarjontaa. Monikulttuurinen perhe-kirja sisältää paljon asiaa, mutta on myös viihdyttävää luettavaa kenelle tahansa asiasta kiinnostuneelle. Tilaa kirja!
Teksti: Kati Noordhuizen
1 Comment
Kirja-arvostelun perusteella voisin vaikka lukea kirjan. Monikulttuurinen perhe on tätä päivää ja enennevässä määrin tulee myöskin olemaan. Aihetta ei juuri ole käsitelty. Toivoisinkin enemmän aiheesta asiallista pohdintaa.