Uskottomuus

Seksi uskottomuuden jälkeen

Kuinka uskottoman kumppanin voi päästää uudelleen seksuaalisesti lähelle, jos parisuhdetta on päätetty jatkaa?

Petetyt kokevat usein uskottomuuden jälkeen suuria ongelmia parin seksuaalielämässä. Monesti näitä vaikeuksia on ollut jo ennen uskottomuuden ilmituloa – seksiä ja läheisyyttä ei ole juuri ollut tai se on voinut olla epätyydyttävää.

Kun tulee loukatuksi seksuaalisella tasolla, siitä toipuminen on erityisen työlästä. Tunne itsestä riittämättömänä ja fyysisesti epäviehättävänä ovat vallalla eikä sukupuolista itsetuntoa tunnu löytävän. Seksin haluaminen vaatii tässä tilanteessa paljon.

Uskottomuuden negatiiviset vaikutukset

Petettyjen elämää käsittelevän tutkimuksen mukaan uskottomuus vaikuttaa negatiivisesti paitsi petettyjen seksuaaliseen itsetuntoon myös heidän konkreettiseen seksuaalielämäänsä. Petetyt kokevat kielteisiä muutoksia sekä seksin määrässä että laadussa.

”Petetyt kokevat kielteisiä muutoksia sekä seksin määrässä että laadussa.”

Vahvimpana petettyjen mielessä on likainen kuva toisesta osapuolesta, joka on harrastanut seksiä heidän kumppaninsa kanssa. Tämän kuvan unohtaminen vaatii usein pitkän ajan ja erityisesti pettäneeltä osapuolelta ymmärtävän ja pahoittelevan suhtautumisen asiaan.

Tilaa kirja: Revitty sydän – Voiko uskottomuudesta toipua?

Petetyt kokevat uskottomuuden rikkoneen lopullisesti henkisen yhteyden kumppaniinsa, joka on useimmiten ollut jo etääntynyt ja vieraantunut ennen varsinaista uskottomuustapahtumaa. Kun tunneyhteys puuttuu, seksikään ei tunnu hyvältä. Jos petetty jatkaa seksuaalielämää uskottoman kumppaninsa kanssa siitä huolimatta, että se satuttaa, jättää se petettyyn syviä haavoja. Jos kumppani ei olekaan valmis yrittämään tosissaan ja rakentamaan suhdetta uudelleen petoksen jälkeen, syntyy entistä enemmän pahaa oloa ja tuskaa.

Seksi paranee, kun suhde paranee

Joillakin pareilla uskottomuus katkaisee tyystin seksielämän. Usein näillä pareilla myös koko parisuhde on katkolla ja päättymässä eroon.

”Avainasemassa on pettäneen osapuolen käyttäytyminen.”

Parit, jotka löytävät toimivan seksielämän uskottomuuden jälkeen, näyttäisi tapahtuvan monia muita yhteneviä muutoksia uskottomuuskriisin etenemisessä. Avainasemassa on pettäneen osapuolen käyttäytyminen. Jos uskoton kumppani osoittaa aidosti katumusta ja satsaa parisuhteeseen ja sen luottamuksen uudelleen rakentamiseen, suhteella on toivoa. Tämä edellyttää toki myös petetyltä halua antaa kumppanilleen uusi mahdollisuus ja antaa tapahtunut lopulta anteeksi.

Kun suhde kriisin jälkeen alkaa pikkuhiljaa rakentua uudelle, syvemmälle, toisen aidosti kohtaavalle tasolle, seksielämän parantuminen käy mahdolliseksi. Kun parin välillä on aitoa läheisyyttä, toisen huomioon ottamista ja uudelleen löytynyttä luottamusta, seksistä voi löytää jopa täysin uusia, parempia ulottuvuuksia.

Lähde: Maria Buchert, Kari Kiianmaa & Tellervo Uljas (2007). Revitty sydän. Voiko uskottomuudesta toipua? Minerva. Tilaa kirja!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.