Uskottomuus

Uskottomuuden syyt

Mikä saa ihmisen pettämään? Katso 4 syytä.

Uskottomuuden syistä on olemassa lukuisia eri teorioita ja selityksiä. Aihe kiinnostaa ja mietityttää eikä ihme, sillä suomalaisista miehistä ja naisista pettää tutkimusten mukaan joka kolmas.

Kyllästymistä ja kriisejä

Syiksi uskottomuuteen on tarjottu muun muassa kyllästymistä, turhautumista, itsekontrollin puutetta ja halua laajentaa seksuaalisia kokemuksiaan. Pettämisen on havaittu olevan yleisempää myös tilanteissa, joissa yksilö on kohdannut ison kriisin tai elämänmuutoksen. Yleinen syy rinnakkaissuhteen solmimiseen on kokemus yksipuolisessa ja epäedullisessa ihmissuhteessa elämisestä.

”Pettämisen on havaittu olevan yleisempää tilanteissa, joissa yksilö on kohdannut ison kriisin.”

Psykologi Kari Kiianmaa näkee uskottomuuden keskeisimpänä syynä identiteettikriisin, johon ratkaisua saatetaan hakea rinnakkaissuhteesta.

Tilaa kirja: Revitty sydän – Voiko uskottomuudesta toipua?

Kiinnostavan luokittelun uskottomuuden syistä on tehnyt myös teologian tohtori Maria Buchert. Hän löysi pettäjiltä keräämiensä kirjeiden perusteella neljä syytä uskottomuudelle.

Uskottomuuden syyt

 1. Arjesta selviytyminen
 2. Reaktio kriisiin
 3. Hellyyden kaipuu
 4. Muutoksen haku

Nämä uskottomuuden taustamotiivit olivat tyypillisiä sekä miehille että naisille. Buchert on osuvasti todennut, että paras suoja uskottomuutta vastaan on läheinen suhde puolisoon. Tämän puuttuminen näkyy juuri edellä luetelluissa uskottomuuden syissä.

Lähde: Maria Buchert, Kari Kiianmaa & Tellervo Uljas, Revitty sydän. Voiko uskottomuudesta toipua? Minerva Kustannus Oy. Tilaa kirja!

1 Comment

 1. Quo vadis female?
  14.11.2010 at 20:31

  Helsingin Sanomat 14.1.2009. Tutkimus:
  Sinkkuelämää-sarja kertoo kauniiden newyorkilaisnaisten vilkkaasta seksielämästä.

  Kauniit naiset voivat syyttää parisuhteen ulkopuolisista seksisuhteista osin hormoneitaan. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan naiset, joilla on eniten estradiolia, tuntevat itsensä viehättävämmiksi ja hyppäävät muita helpommin salasuhteisiin.

  Teksasin yliopiston tutkimuksessa oli mukana yli viisikymmentä 17–30-vuotiasta naista. Heiltä otettiin estradiolitason määrittämiseksi kaksi sylkinäytettä kuukautiskierron eri vaiheissa, minkä lisäksi heiltä kysyttiin taustatietoja heidän seksuaalihistoriastaan. Naiset arvioivat itse omaa viehättävyyttään, ja tämän jälkeen kaksi mies- ja seitsemän naispuolista opiskelijaa antoivat oman arvionsa heidän ulkonäöstään.

  Tulokset osoittivat, että seksuaalisella vetovoimalla ja estradiolilla on selvä yhteys. Korkeimpaan estradioliluokkaan kuuluvat naiset olivat kaikkien arvioijien mukaan viehättävimpiä, keskimäärin tyytymättömämpiä nykyiseen suhteeseensa, vaihtoivat useammin puolisoa ja olivat taipuvaisempia salasuhteisiin.

  Estradioli on tärkeä naishormoni, joka vaikuttaa muun muassa munasolun vapautumiseen.

  Tutkimusta johtaneen tohtori Kristina Duranten mukaan tulokset voivat selittyä sillä, että kauniilla naisilla on yhtäältä korkeammat standardit puolisonsa suhteen, mutta myös enemmän tyrkyllä olevia miehiä. Kun vastaan tulee korkealaatuisempi tapaus kuin nykyinen mies, kiusaus puolison vaihtoon tai rakastajaan on suurempi.

  Tulokset myös osoittivat, että kauniit naiset eivät juuri harrasta satunnaisia syrjähyppyjä, vaan pikemminkin kulkevat suhteesta toiseen.

  Tutkimuksen julkaisi Biology Letters.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.