Parisuhde

Elämä puolison kuoleman jälkeen

Menetettyään kumppaninsa sureva joutuu rakentamaan elämänsä uudelleen.


Aviopuolison menettäminen on yksi suurimpia kriisejä ja koettelemuksia, mitä ihminen voi elämänsä aikana kohdata. Puolison kuoleman aiheuttamasta menetyksen tuskasta ja surusta tekee erityisen suuren se, että toinen poistuu jakamasta tavallista arkea. Samalla katoaa tietty tuttuuden ja turvallisuuden tunne. Ihminen onkin yhtäkkiä aikaisemmin puolisonsa kanssa jakamassaan todellisuudessa yksin. Kaikki ympärillä muistuttaa menetyksestä. Vaikein paikka on koti, jossa entistä yhteistä elämää on usein vietetty kaikkein eniten.

Puolison menetyksessä on Helena Erjannin mukaan luovuttava monista asioista. Alla lista menetystä seuraavista muutoksista.

Puolison kuolemassa joutuu luopumaan

  • aiemmin hyvin hallitusta elämäntavasta
  • aiemmasta todellisuudesta
  • tunteiden ja hyvän olon tasapainosta
  • entisestä elämänpiiristä ja arjesta
  • pääosin positiivisuuden värittämästä elämästä
  • kaikkivoipaisuuden tunteesta
  • osittain fyysisestä hyvinvoinnin tunteesta
  • parisuhteesta
  • perhekeskeisestä elämästä
  • aviopuolison roolista
  • yhdessä kokemisesta ja toimimisesta puolison kanssa
  • entisistä yhteisyyssuhteista

Luopumisprosessissa olennaisessa osassa on irti päästäminen. Vaikka suru on monelle puolisonsa menettäneelle elämän mittainen prosessi, on tärkeää, että sureva hyväksyy tapahtuman osaksi elämää, vaikka se tekisikin kipeää. Luopuessaan rakkaastaan sureva joutuu rakentamaan elämänsä uudelleen. Se tapahtuu pikkuhiljaa, mutta ei tarkoita poismenneen kumppanin unohtamista.

Puolison menetys ei koskaan unohdu. Kumppanin menetykseen johtuvan surun kanssa voi oppia kuitenkin elämään. Puoliso kulkee mukana ajatuksissa ja muistoissa, mutta myös oman elämän on jatkuttava. Katkeroituminen ja suruun kiinni jääminen aiheuttavat surijalle sen, että oma elämä jää helposti elämättä. Kriisin käsittelyn edetessä menetyksen kokenut puoliso kuitenkin huomaa, että ilo voi vähitellen palata elämään ja hyväksyä sen, että suuri menetys kuuluu omaan elämän käsikirjoitukseen. Silti elämä jatkuu.

Lähde: Tiina Laaninen (2007). Jäljellä muisto. Elämää puolison menettämisen jälkeen. Kirjapaja.

2 Comments

  1. KJS
    03.03.2013 at 12:40

    Artikkeli on järkevä ja ymmärrystä täynnä, ehkä ensimmäinen kaikista lukemistani josta näin voin sanoa.Silti en oikein jaksa uskoa että pääsen irti surusta ja ikävästä koskaan.

  2. Papu
    06.04.2014 at 23:22

    Puolisonsa menettäneelle tämän kirjoituksen lauseet ovat loukkauksia. Ehkä tästä on apua ja lohtua lähikaupan kassalle, jonka viikottainen asiakastuttu on menettänyt puolisonsa. Kassahenkilö voi saada tämän tekstin kautta nk. Ymmärrystä asiakastaan kohtaan.

    Puolison menetys on niin murskaavan raskas ja epätodellinen asia sietää, että tällaiset latteudet irti päästämisestä ja ”oma elämä jää pian elämättä’ -VINKIT!!! ovat röyhkeää törkyä.

    Kuolema on lopullinen. Silloin on pakko päästää irti. Haluamista tai tahtoa siinä ei omaisilta kysellä, joten Se siitä ”päästä irti” vinkkien jakamisesta.

    Siinä vaiheessa, kun rakas puoliso ei koskaan enää katso, puhu, halaa tai palaa kotiin, oman elämän jatkumisella ei tunnu olevan ketunkaan väliä. Täydellinen hiljaisuus, kirkkaus ja liiskaavan painava synkkyys yhtäaikaa takaavat sen, ettei elämällä tunnu olevan väliä. On vain tolkuton ikävä ja epäusko. Kohtuuton. Siinä ei juuri kiinnosta Se jääkö elämä elämättä, sillä Se tuntuu lähinnä ulosteessa tarpomiselle.

    Sureva ei halua lohtua. Hän on niin lohduton, ette halua muuta kuin puolisonsa. Ja jos jotain surevalle haluaa tarjota, niin latteuksien ja kirjoista ideoitujen suruvinkkien sijaan antakaa surevan olla edes hetki rauhassa muistojensa kanssa. Niiden, joita ei voi vielä edes hyväksyä muistoiksi, vaan haluaa epätoivoisesti niiden olevan totta. Ja kuoleman vain kammottavaa painajaista.

    Sitten kun uni alkaa lopulta tulla, ovat aamut kauheimpia. Unessa hetkeksi elää kaiken, kuten ennekin ja siitä on tuskallista herätä todellisuuteen.

    Kuolema on hidas ja pitkäaikainen vieras.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.