Parisuhde

Parisuhteen ikuiset ongelmat

Tutustu viiteen parisuhteessa vaikuttavaan ikuisuusongelmaan.


Parisuhteen ristiriidoista kaksi kolmasosaa on niin sanottuja ikuisia ongelmia, jotka ovat olemassa koko parisuhteen ajan. Ikuisuusongelmien syyt ovat arkielämää syvemmällä ja niiden käsittely edellyttää elämän unelmien tarkastelua ja läpikäyntiä.

Ikuiset ongelmat johtuvat persoonallisuuseroista, sukupuolieroista, elämänhistoriasta ja lapsuuden kokemuksista. Hyvässä parisuhteessa nämä eivät hallitse parisuhdetta negatiivisella tavalla, vaan ongelmat tiedostetaan ja niistä voidaan keskustella rakentavasti. Huonossa parisuhteessa käsittelemättömät ongelmat aiheuttavat kumppanien välillä pitkäkestoisia kielteisiä tuntemuksia, jotka johtavat toisen halveksuntaan. Pari ikään kuin kirjoittaa negatiivista historiaa suhteestaan.

”Ikuisuusongelmien syyt ovat arkielämää syvemmällä.”

Parisuhteessa on tärkeä tiedostaa nämä ikuisuusongelmat, jotta ne eivät hallitsisi suhdetta ja johtaisi sitä pahimmassa tapauksessa ahdinkoon ja eroon.

1. Puolisoiden persoonallisuus

Ihmisen persoonallisuutta ja siihen liittyviä piirteitä ei voi eikä tule parisuhteessa pyrkiä muuttamaan. Esimerkiksi myöhästelyä ja siisteystottumuksia ei voi ajatella muuttavansa parisuhteeseen lähtiessä toiseksi.

2. Elämäntarina

Parisuhteessa suuriksi ongelmiksi kehkeytyvät asiat, kuten esimerkiksi liika mustasukkaisuus, kätkevät aina taakseen tarinan, jonka purkaminen ja selvittäminen ovat avain asemassa, jotta väärästä ja mahdollisesti parisuhdetta tuhoavasta käytösmallista päästäisiin eroon.

3. Lapsuuden kokemus

Jokaisella on taustallaan kokemus perhe-elämästä omassa kodissaan. Lapsuuden mallit vaikuttavat toimintatapoihin, joita valitsemme ja toteutamme myöhemmin omassa parisuhteessamme.

4. Sukupuolierot

On hyvä muistaa, että naisten ja miesten välisessä kommunikaatiossa on luonnostaankin olemassa eroja. Karkeasti ottaen voidaan sanoa naisten olevan usein tunteellisempia ja miesten suoraviivaisempia. Tämä aiheuttaa monissa parisuhteissa ongelmia ristiriitatilanteiden käsittelyssä.

5. Toteutumaton elämän unelma

Yksi parisuhteen ikuisuusongelmista on siinä, jos jommalla kummalla tai molemmilla suhteen osapuolilla on jäänyt elämässään toteutumasta tärkeä elämän unelma. Aina yksilö ei tajuakaan, että on luopunut unelmastaan ja tämä havahtuminen voi tapahtua vasta myöhemmin, jolloin se laukaisee parisuhteeseen usein kriisin. Unelmastaan luopunut voi alkaa purkaa pettymystään kumppaniinsa ja syyttää häntä suuresta uhrauksestaan, jonka on joutunut tekemään luopuessaan haaveestaan. Puolisoa ei kuitenkaan tulisi asettaa vastuuseen omasta onnellisuudesta ja omista valinnoista.

Onnellisen suhteen salaisuus

Kaikissa parisuhteissa vaikuttavat enemmän ja vähemmän nämä suhteen ikuiset ongelmat. Sanotaan, että ongelmilla testaankin parisuhdetta. Onnellisen parisuhteen salaisuus ei ole vaikeuksien ja ongelmien puutteessa, vaan vuorovaikutuksesta, jonka kautta näitä ongelmia voidaan suhteessa yhdessä käsitellä rakentavasti ja suhdetta tukien. Tämä edellyttää parilta riittävästi tahtoa sitoutua suhteeseen sekä halua kuunnella ja ymmärtää toisen näkemyksiä ja ajoittain voimakkaitakin tunnepurkauksia.

Lähde: Sinikka Kumpula & Vuokko Malinen (2007). Unelma paremmasta parisuhteesta. Minerva.

1 Comment

  1. 09.02.2014 at 20:52

    meillä kai ne parisuhteen ikuiset ongelmat on ja pysyy.uusioperhe ollaan ja miehen lapset jo aikuisia ja lapsenlapsiakin jo 7. minulla 2 pienempää 9v tytär ja 11v poika. kilttejä kanssamme asuvia ja ovat ykkösiä minulle. mies taas ei kovin läheinen omiinsakaan,minun kautta lastenlasten hoitojutut sovitaan, koska heidät ihanaiset hoidankin. ölen itse 41v ja mies 53v. työssä käyviä molemmat. mies vain komeltelee lapsiani ja ei ole samas tilas kun me 3 vain minun kans,sitä en voi sietää,tämä ongelma tullu vasta nyt n.3vuoden aikana ja yhes oltu jo 7 vuotta ja ylikin. nyt hän lähenee minua vain seksitarkotuksessa ja muulloin marisee yms. ei paljo kiinnosta tuommonen. olen antanut vapauden lähteä jos haluaa etsimään uutta onnea, jos tämä ei riitä,mut jos tämä lastni haukkuminen sukunimel isäsä vuoksi ei lopu niin en jaksa kauan. yksi ongelma on et olen hankkinut eläimiä tänne maal lasten ja itseni iloksi(hoivavietti). mies sanoo ettei lähe ku jalat eel täältä, mikä lie laki? vuokralla maalaistalossa,pärjään yksinkin, sairastun pahemmin jos jatkan.mul aivoverenvuoto ja siks iso leikkaus takana. tressata ei sais. miehen omatkaan lapset ei uskalla puuttua vaik tietävät isänsä. tai uskaltaa,mut olen kieltäny ettei heiän välit menis.mullako ei nyt muuta vaihtoehtoa kun salaa etsiä uusi paikka vuokralle? mieheni minun laskujen piilottelun vuoksi meni luottotiedotkin. eli lainaakaan en sais,jos omaa ryhtysin ostamaan. veljeni on poliisi ja laittas nimesä paperiin mulle,mut kun tyhmä en avioliiton alkaes tehny avioehtoa. mies on työtä tekevä. sitä en voi moittia,mut en luota kun omat lapsensa paljasti kieron taustan, yrittäny antaa mahollisuuden muuttua,mut se ei täysin muutu.pientä vilppiä aina. mänepä sit sanomaan,jonka teen kun huomaan,häneen en muka ole ikinä tyytyväinen. ymmärrän tuteen,mut miksi ei voi elää rehellisesti .

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.