Itsetuntemus

Anoreksia on pakoa tunteista

Anoreksiaan sairastuu usein kiltti nuori, joka ei osaa kohdata tunteitaan.

Anoreksia on yksi tavallisimmista nuorten naisten mielenterveyshäiriöistä – siihen sairastuu noin 0,2–0,8 % nuorista naisista. Nykykäsityksen mukaan anoreksia syntyy perimän ja ympäristön yhteisvaikutuksesta.

Anoreksiaan sairastumisen riskitekijöitä ovat täydellisyyteen pyrkivä persoonallisuus ja hauras itsetunto; nämä yhdistettynä vaikeisiin elämänolosuhteisiin voivat aiheuttaa stressitilanteen, joka laukaisee anoreksian.

Ujot ja kiltit sairastuvat

Anoreksiaan sairastuneet ovat usein vetäytyviä, ujoja ja kilttejä, minkä lisäksi he ovat kasvaneet vaativassa ja suorituksia arvostavassa ilmapiirissä. Anorektikkojen lähisukulaisista 6–10 % kärsii myös samanlaisesta laihuushäiriöstä.

Anoreksia alkaa tavallisimmin nuoruusiässä (14–18 vuoden iässä) ja se nähdään usein vain nuorten naisten ongelmana, mutta anoreksian takia hoitoon hakeutuneista 5–10 % on miehiä.

”Anoreksiaan sairastumisen riskitekijöitä ovat perfektionismi ja hauras itsetunto.”

Anoreksiaan liittyviä tuntomerkkejä

  • syömisen vähentäminen tai syömisestä kieltäytyminen
  • merkittävä painonmenetys
  • pakonomainen liikunnan harrastaminen
  • alentunut ruumiinlämpö
  • kuukautisten loppuminen
  • ahdistus ja huoli painonnousuun ja syömiseen liittyen
  • korostunut kiinnostus ruokaan ja ruoanlaittoon
  • kalpeus
  • alakuloisuus ja masentuneisuus

Tunteet hukassa

Anoreksiaa sairastavan on usein vaikea myöntää, että hän on laihtunut huolestuttavan paljon ja että hänen syömiskäyttäytymisensä on poikkeavaa. Usein anorektikko vastustaa painon nostamistavoitteita, sillä hän pelkää menettävänsä hallintansa. Anorektikon todellinen ongelma saattaa olla se, ettei hän hahmota omia tunteitaan ja syömättömyys on vain osa kokonaisuutta. Anoreksiaa sairastava ei osaa nimetä tunteitaan – hän ei yleensä tiedä, milloin hän on nälkäinen, vihainen, surullinen tai pettynyt.

”Itsensä hallitseminen on anorektikolle kaikkein tärkeintä.”

Anorektikolle nälkä on pelottava houkutus eikä suinkaan ruumiin muistutus syömisen välttämättömyydestä. Anoreksiaa sairastavan liikkumisen tarve syntyy pelosta ja pakosta. Itsensä hallitseminen on anorektikolle kaikkein tärkeintä. Anoreksiaa sairastava kontrolloi eniten syömistään, mutta rajoittaminen voi ulottua myös muille elämänalueille; hän saattaa kieltää itseltään terveet tarpeet kuten levon-, seuran- ja nautinnontarpeensa.

Masennus kuuluu anoreksiaan

Anoreksiaa sairastava yrittää laihduttaa liiallisesti, mikä johtaa nälkiintymiseen. Nuoren tavallinen laihdutusyritys voi muuttua pakonomaiseksi ja riistäytyä käsistä. Useat anorektikot uskovat nälkiintyneen näköisestä ulkomuodostaan huolimatta olevansa ylipainoisia. Anoreksiaa sairastavilla masennustilat ovat tavallisia ja jopa 25–80 % kärsii masennuksesta jossakin vaiheessa sairauttaan.

”Syömishäiriötä sairastavista 80 % paranee.”

Anoreksiaa sairastava henkilö haluaisi syödä, mutta ei uskalla; hän haluaisi levätä, mutta sen sijaan hän toimii tauotta. Anorektikko haluaa olla paras, mutta hän pelkää toisten vaatimuksia. Anorektikon sisäinen maailma on täynnä ristiriitoja, ja ainoa mikä tuo helpotusta kaaoksen keskelle on ruoasta kieltäytyminen ja sinä onnistuminen.

Syömishäiriötä sairastavista noin 80 % paranee ja tämä edellyttää psyyken rakenteiden muuttumista ja korjaantumista, joka kestää useiden vuosien ajan. Ensimmäinen askel parantumisen suuntaan on, että sairastunut ymmärtää olevansa sairas ja suostuu ottamaan vastaan apua.

Lähteet:

Syömishäiriöliiton Internetsivut. www.syomishairioliitto.fi

Bul-An r.f. –yhdistyksen Internetsivut. http://bulan.2struct.com/new

Antti Heikkilä (2005). Riippuvuus. Valheiden verkko. Rasalas-Kustannus. Tilaa kirja!

Eeva Riihonen (1990). Syömishäiriöitä. Kirjapaja.

Julia Buckroyd (1996). Anoreksia & bulimia. Kirjayhtymä.

Anna Keski-Rahkonen, Hans Wijbrand Hoek ja Janet Treasure (2001). Näkökulmia anoreksian ja bulimian esiintyvyyteen ja riskitekijöihin. Artikkeli. Duodecim. www.terveysportti.fi/terveysportti/Dlehti2.tunnista?a=Y&t=H&fname=D92219.htm

Ulla Lepola, Hannu Koponen, Esa Leinonen, Matti Joukamaa, Matti Isohanni & Panu Hakola (2002). Psykiatria. WSOY.

7 Comments

  1. 20.11.2008 at 23:45

    Minua kiinnostaa sattunesta syystä: onko äidin syömishäiriö riskitekijä hänen lapsilleen, eli kuinka herkästi sairas ”tartuttaa” ongelman lapsiinsa?

  2. annactive
    23.11.2008 at 14:50

    Hei,

    Tutkimusten mukaan perheeseen liittyvät tekijät ja syömishäiriöt liittyvät toisiinsa monin tavoin. Syömishäriöiden kasatumisesta perheissä on näyttöä: anoreksiaa ja bulimiaa sairastavien lähisukulaisilla on yli kymmenkertainen riski sairastua syömishäiriöihin. Toisinsanoen tämä voi verrata syömishäiriöiden periytyvyyteen. Ongelmallinen ryhmä ovat ne syömishäiriöitä sairastavat naiset, joilla on lapsia – sillä anorektikkoäideillä on todettu olevan taipumus antaa lapsilleen ruokaa tavallista niukemmin ja heillä on myös tapana suhtautua lasten syömiseen rajoittavammin. Tutkimusten perusteella ei ole kuitenkaan selkeää näyttöä siitä, että anorektikkoäitien lapset sairastuisivat muita helpommin syömishäiriöihin.

    http://www.terveysportti.fi/terveysportti/Dlehti2.tunnista?a=Y&t=H&fname=D92219.htm#o6

    Lisätietoa aiheesta löytyy myös kirjasta: Olen juuri syönyt – Läheiselläni on syömishäiriö. Anna Keski-Rahkonen, Pia Charpentier, Riikka Viljanen (toim.). Kustannus Oy Duodecim, ISBN 978-951-656-284-4

  3. hju
    23.07.2011 at 13:13

    Hei. Minä olen ylipainoinen mutta yhtäkkiä minulle ei maistu ruoka tai on nälkä mutta kun syön sitten ei olekkaan nälkä..voiko tämä johtua että minusta on tulossa anorektikko?

  4. 24.03.2012 at 00:17

    Tervetuloa kaikki anorektikot toipumaan ryhmiin!

  5. wirrie
    16.12.2012 at 02:39

    Osaisitteko auttaa, kun epäilen hyvän ystäväni olevan anorektikko… Itse hän ei sitä ilmeisesti tiedosta, eikä ongelma muutenkaan tunnu olevan vielä kamalan vakava. Mutta onko jokin keino miten voisin auttaa häntä?

  6. alipainoinen
    08.02.2013 at 21:28

    olen 162cm, 14 vuotias ja painan 41kg
    palloilla merkityistä asioista mulla on 23 seuraavasta linkistä
    http://www.oireet.fi/anoreksia.html

    mulle on sanottu et syön ku anorektikko ja oon 7 kiloo alipainoinen.
    AUTTAKAA MUA!

  7. anorektikko?
    31.12.2013 at 01:44

    Mä en tunne nälkää ja jos oon masentunu niin mä en tiedä mikä sen syy on. Mä en syö mielelläni paljoa. Mun kaverit sanoo et mä oon laiha mut mä näen itseni peilistä lihavana. Mä oon noin 152 cm ja 10.v.
    Onko mulla anoreksia?

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.