Itsetuntemus

Miksi aina väsyttää?

Väliaikainen väsymys on normaalia, mutta jos olet jatkuvasti väsynyt eikä lepo auta, väsymyksen syy kannattaa selvittää.

Yksinkertaisin ja loogisin syy väsymykselle on univaje. Ihmisen yksilöllinen unentarve on 6–9 tuntia yössä. Väsymys alkaa vaivata, jos nukut jatkuvasti esimerkiksi tunnin unentarvettasi vähemmän. Jos väsymys ei korjaannu paremmilla yöunilla, sen syy kannattaa tutkia.

Kärsitkö anemiasta?

Mikäli väsymys ei johdu unenpuutteesta, kannattaa selvittää, löytyykö sille jokin fysiologinen selitys. Esimerkiksi anemia eli alhainen veren hemoglobiini vie voimia ja aiheuttaa väsymystä. Myös kunto voi laskea ja jopa kävely tuntua raskaalta.

Punasolujen hemoglobiinin muodostumiseen tarvitaan rautaa. Raudanpuute on yleisin anemian syy. Raudasta voi olla elimistössä pulaa ilman anemiaakin. Jos he­mo­glo­bii­ni­ar­vosi on vii­te­ar­vo­jen si­säl­lä, mutta epätavallinen väsymys vaivaa, kannattaa mitata myös ferritiiniarvo.

Ferritiiniarvo kuvastaa sitä, kuinka paljon rautaa on varastoituneena kehossasi. Se varoittaa raudanpuutteesta ennen kuin varastot hupenevat anemiaan asti. Raudanpuutteesta on lähes varmasti kyse, jos ferritiini on alle 30 mikrogrammaa litrassa.

Saatko tarpeeksi vitamiineja?

Myös B12-vitamiinin tai foolihapon puute voivat aiheuttaa anemiaa ja väsyttää. Molempia tarvitaan punasolujen ja hemoglobiinin muodostumisessa.

Alavireisyys, palelu, painonnousu, lihasheikkous ja väsymys voivat kieliä kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Kilpirauhashormonien puute hidastaa aineenvaihduntaa ja aiheuttaa vetämättömän olon. Vajaatoiminta alkaa usein pikkuhiljaa ja oireisiin tottuu. Kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan todeta verikokeella.

Vetämättömän olon taustalla voi olla myös D-vitamiinin puutetta. Riittävän saannin ja vitamiinilisän tarpeen voit tarkistaa mittaamalla veren kalsidiolin pitoisuuden talviaikaan, kun auringossa tankatut varastot ovat ehtyneet. Kalsidioli on D-vitamiinin varastomuoto elimistössä.

Mittaa helposti

Voit mittauttaa veriarvosi laboratoriossa ilman lääkärin lähetettä Puhti.fi –palvelun kautta. Puhdilla on laboratoriot 27 eri paikkakunnalla. Puhdin etu verrattuna muihin palveluihin on selkeä raportointi.

Teksti: Pirkko Tuominen

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.