Itsetuntemus

Mistä onni tulee?

Mistä onni koostuu? Tutkimus kertoo suomalaisten suurimmat onnen lähteet.

Suomalaisista jopa 80 prosenttia kokee elämänsä vähintään melko onnelliseksi, kertoo EVA:n kansallinen arvo- ja asennetutkimus. Käsitys suomalaisista kateellisena ja tyytymättömänä kansana joutaa siis romukoppaan. Suomalaisista vain 14 prosenttia kokee, ettei ole kovin tai lainkaan onnellinen.

Perhe on ykkönen

Kysyttäessä, mitkä elämän osa-alueet tuovat ihmisille eniten onnea, ehdottomaksi ykköseksi nousi hyvä perhe-elämä. Suomalaisista peräti 96 prosenttia piti perhe-elämän ihmissuhteita tärkeänä onnellisuuteen vaikuttavana tekijänä (83:lle prosentille perhe oli erittäin tärkeä ja 13:lle prosentille tärkeä onnellisuutta lisäävä tekijä).

Heti perheen jälkeen tärkeysjärjestyksessä tuli hyvä terveys, jonka asetti erittäin tärkeälle sijalle 77 prosenttia ja tärkeälle sijalle 19 prosenttia vastaajista. Kolmanneksi tärkeimmäksi nousivat hyvät ystävyys- ja ihmissuhteet yleensä, joita 55 prosenttia piti erittäin tärkeänä ja tärkeänä 35 prosenttia.

Status ei tärkeä

Korkea yhteiskunnallinen asema ja varakkuus sen sijaan olivat vain muutamalle prosentille erittäin tärkeitä asioita. Puolet suomalaisista arvioi ne ei kovin tärkeiksi tai ei lainkaan tärkeiksi asioiksi.

”Varakkuus oli vain muutamalle prosentille erittäin tärkeä asia.”

Tutkimuksen mukaan rahan ei arvioitu tuovan elämään onnea, mutta turvattua perutoimeentuloa pidettiin kuitenkin tärkeänä. Sen nimesi erittäin tärkeäksi 43 prosenttia ja melko tärkeäksi 41 prosenttia suomalaisista.

Eniten onneen vaikuttavat tekijät

1. Hyvä perhe-elämä
2. Hyvä terveys
3. Hyvät ystävyys- ja ihmissuhteet
4. Kokemus rakkaudesta
5. Turvattu perustoimeentulo

Lähde: Kai Torvi & Pentti Kiljunen, Onnellisuuden vaikea yhtälö. EVA:n kansallinen arvo- ja asennetutkimus 2005.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.