Itsetuntemus

Unohda uuden vuoden lupaukset

Sen sijaan että tekisit ahdistavan listan asioista, jotka sinun täytyy ensi vuonna muuttaa elämässäsi, päätä, mitä asioita et ainakaan halua tehdä. Tulisko näin myös helpommin pidettyä sanansa?

Vuoden vaihtumisen myötä moni asettaa itselleen uusia tavoitteita tulevalle vuodelle. Tyypillisesti annetaan lupauksia elämäntapojen parantamisesta, kuten kuntoilusta ja terveellisemmästä ruokavaliosta, työnteon määrästä, laatuajasta, tupakan polton lopettamisesta, laihduttamisesta ja alkoholin käytön vähentämisestä. Päivien ja kuukausien kuluessa moni valitettavasti huomaa, että on palannut juurilleen eikä olekaan pystynyt täyttämään antamiaan lupauksia.

Suhdesoppa peräänkuuluttaa jälleen armollisuutta itselle ja kanssaihmisille. Laadi siis suorituskeskeisen ja liikoja vaativan listan sijaan ”en ainakaan” -lista, niin voit olla varma onnistumisestasi.

”En halua tehdä” -lista alkaneelle vuodelle

  1. Mieti, mitä asioita elämässäsi inhoat. Vihaatko siivousta, ruuanlaittoa, ruuhkabussissa istumista tms.? Päätä esimerkiksi, ettet ainakaan aio siivota enää yksin, vaan palkkaat siivoojan tai jaat hommat kotiväen kesken. Ruuanlaiton suhteen voit taas päättää, ettet vaikkapa laita ikinä sunnuntaisin ruokaa. Voit korvata ruuanlaiton valmisruualla, ravintolalounaalla tai pizzataksin tilaamisella. Ruuhkabussin voit vaihtaa taas etätyöhön, kävelyyn tai pyöräilyyn tai kimppakyytiin sen ollessa mahdollista. Idea on, että mietit, miten parantaisit epäkohtia elämässäsi.
  2. Mieti, mitkä asiat syövät eniten energiaasi. Jos omaat esimerkiksi uuvuttavan tuttavan, joka purkaa vihaansa ja ahdistustaan sinuun jättäen joka kerran valtavan painolastin harteillesi, voit kieltäytyä sinulle asetetusta roolista. Pyydä häntä esimerkiksi kirjoittamaan sähköpostia, jos et ehdi jutella puhelimessa. Sähköpostin voit lukea oman jaksamisesi mukaan joko huolella tai hypellen.
    Mikäli energiaasi syö taas esimerkiksi huono elämänkumppani, päätä, ettet suostu enää tällaiseen elämään. Älä suostu kynnysmatoksi ja heittopussiksi, vaan kerro, miten sinua jatkossa kohdellaan. Mikäli kunnioitusta ei löydy, ryhdistäydy ja lähde, sillä ansaitset parempaa.
  3. Älä lupaa muuttaa keskeisiä luonteenpiirteitäsi/persoonallisuuttasi. Jos olet tyypillinen jojo-laihduttaja ja rakastat ajoittain nauttia elämästä ja sen kulinaristisista puolista, voit luvata, ettet ainakaan aio onnistua laihtumaan pysyvästi. Hölösuu voi taas luvata, ettei aio rajoittaa puhumistaan ja hiljainen, ettei aio ryhtyä väkisin avoimemmaksi. Kaiken ydin on itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on ja oman arvon tunteen kautta löytyvä elämänasenne ja suhtautuminen kanssaihmisiin.
  4. Anna mennä. Älä lupaile turhia. Sinä olet hyvä juuri tällaisena!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.