Kysymykset

Eroon turhista riidoista

Haluaisin kipeästi neuvoja liittyen parisuhteeseeni. Olen ollut mieheni kanssa yhdessä reilut 4 vuotta, ja olemme kumpikin 21-vuotiaita. Viime aikoina on alkanut tulla enemmän pieniä konflikteja ja mustasukkaisuuskohtauksia puolin ja toisin.

Nykyään emme ole viettäneet enää yhteistä laatuaikaa, vaan
viikonloputkin ovat kuluneet kavereiden kanssa ja baareissa
käymiseen. Alkoholin tultua kuvioihin emme ole edes
puhuneet pitkiin aikoihin kunnolla. Emme ole alkoholisteja, mutta nykyään se on tullut liian suureksi osaksi elämäämme.

Viime viikonloppuna olin kutsunut sisareni ja hänen ystävänsä meille. Mieheni ei tule toimeen heidän kanssaan, joten hän pysytteli toisessa huoneessa ja lähti meitä aikaisemmin baariin. Hänen juotaviaan oli illan aikana juotu, mistä hän suivaantui. Maksoimme hänelle juomista, mutta hän sanoi minulle, ettei voi luottaa minuun. Tiuskin hänelle kaikenlaista vihapäissäni.

Mieheni sanoi, että haluaa miettiä näitä asioita. Minä en todellakaan haluaisi erota.
Mies sanoi myös, että on tehnyt tässä suhteessa enemmän
virheitä kuin minä. Mitä teen? Haluan pelastaa suhteemme
erolta, koska nämä riidat ovat ihan naurettavia! Kumpikaan
ei ole koskaan pettänyt toista. Auttaisitteko minua
saamaan hänet uskomaan siihen, että saamme nämä asiat
korjaantumaan?

Pappi Johanna Siltala vastaa

Kuvailusi perusteella vaikuttaa siltä, että suhteenne on edennyt rakastumisvaiheesta toiseen vaiheeseen, jossa pelkät tunteet eivät enää riitä. Nyt tarvittaisiin sitoutumista ja tahtoa olla toisen kanssa. Jotkut parit huomaavat tässä vaiheessa, ettei heillä ole tarpeeksi yhteistä ja päätyvät eroon. Toiset taas pystyvät käsittelemään suhteen tilannetta ja pohtimaan yhdessä suhteen tulevaisuutta. Lopulta he päättävät sitoutua toisiinsa ja rakkaus muuttuu ja syvenee.

Riidanaiheenne saattavat tuntua pieniltä, mutta kinnittäisin huomiota siihen, mitä niiden taustalla saattaa olla piilossa. Pelkäättekö sitoutua ja elää yhteistä elämää? Parisuhteessa toisen perhe ja ystävät ovat osa myös sinun elämääsi. Onko niin, että haluatte nauttia parisuhteen eduista, mutta ette ole siihen sitoutuneita? Mainitsit myös mustasukkaisuuden. Se on yleensä merkki siitä, että oma suhde ei ole tarpeeksi varmalla pohjalla.

Pelkäättekö sitoutua ja elää yhteistä elämää?

Parit, jotka ovat olleet kanssanne samanlaisessa tilanteessa, ovat saaneet apua keskusteltuaan jonkun ulkopuolisen henkilön kanssa. Usein kahdenkeskinen "selkä seinää vasten" keskustelukin auttaa. "Rakastan sinua ja haluan panostaa suhteeseemme, mutta en voi pitää suhdetta kasassa yksin."

"Olen surullinen jos eroamme, mutta on väärin meitä molempia kohtaan olla yhdessä, jos sinä et tunne samoin. Mitä voisimme tehdä?" Joskus yksinkertaiselta tuntuvat asiat auttavat: esim. sovitaan, että aina kerran kuussa pidetään kahdenkeskinen löhöilyviikonloppu, jolloin saadaan olla rauhassa kahdenkesken.

Yksi sinua huolestuttava asia on teidän alkoholinkäyttönne. Alkoholi tekee helposti riippuvaiseksi ja, jos alkoholinkäyttö liittyy aina vapaa-aikaan ja hauskanpitoon, tilanne alkaa olla vakava. Alkoholi vaikuttaa eri tavalla eri ihmisiin. Mietin, onko teidän alkoholinkäyttönne viime aikoina lisääntynyt ja miten se liittyy suhteeseenne? Onko niin, että alkoholinkäyttö on lisännyt ongelmia suhteessa vai onko lisääntynyt alkoholinkäyttö pakoa suhteen ongelmista? Välillä on hyvä pysähtyä miettimään omaa alkoholinkäyttöään. Kannattaa miettiä, miten monta alkoholiannosta tulee viikossa juotua. Netistä löytyy hyviä mittareita oman alkoholinkäytön testaamiseen (esim. www.paihdelinkki.fi ). Toisen juomiseen on vaikea puuttua, mutta ota asia silti puheeksi. "Olen huomannut, että alkoholinkäyttömme on lisääntynyt. Se ei enää ole terveellistä, vie turhaan rahaa ja syö yhteistä aikaamme. Mitä mieltä sinä olet?"

Hyvä parisuhde on elämää kantava voima, huono suhde taas vain vie voimia.

Voit kertoa miehelle omat tunteesi ja toiveesi ja pyytää häntä kertomaan omansa. Saattaahan olla, ettei hän ole koskaan edes vakavasti pohtinut tunteitaan sinua kohtaan. Toivon, että löydätte tasapainoisen sitoutuneen suhteen. Olettehan olleet yhdessä jo yli neljä vuotta ja tunnette toisenne. Silti suhde elää koko ajan teidän kahden muuttuessa. Ottakaa riski, tutustukaa toisiinne kunnolla uudelleen ja muistelkaa, mihin alun perin toisissanne rakastuitte!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.