Kysymykset

Mieheni pitää muista naisista

Mieltäni vaivaa eräs erittäin arka aihe suhteessamme. En voi luottaa yhtään kumppaniini. Tämä ahdistaa ja satuttaa minua. Tunnen suunnatonta pelkoa ja mustasukkaisuutta. Edellisessä suhteessani mies petti minua ja kohteli minua muutenkin huonosti. Itsetuntoni kärsi tästä ja se on vieläkin lähes olematon.

Edellisen suhteen päädyttyä en enää hyväksynyt sitä, että tuleva kumppanini saisi pitää myös muista naisista. En hyväksy toisten naisten katsomista. Nykyinen kumppanini ei tiennyt tätä suhteemme alussa. Hän tiesi vain, mitä olin kokenut aikaisemmin.

Mieheni kertoi pitävänsä toisten naisten rinnoista

Ensimmäinen iso riitamme liittyikin sitten toisiin naisiin. En muista, mistä riita lähti liikkeelle, mutta mieheni kertoi pitävänsä toisista naisista, varsinkin heidän rinnoistaan. Olin vihaisempi kuin olin milloinkaan ennen ollut. Mieheni kertoi aikaisemmin myös katsovansa pornoa, mutten suuttunut, koska suhteemme oli silloin vielä varsin alussa enkä kehdannut näyttää oikeita tunteitani. Sitten sanoin, etten pysty seurustelemaan suhteessa, jossa kumppani pitää myös muista.

Kun kumppanini tajusi, miten ajattelen asian, hän kielsi yhtäkkiä koko jutun. Hän väitti, ettei tarkoittanut sitä, että pitäisi muista ja ettei niistä todellakaan pidä. Kun kysyin, miksi hän sitten sanoi niin, vastausta ei kuulunut. Hän on myös myöhemmin muutamia kertoja osoittanut pitävänsä muista, mutta kieltää aina asian ja yrittää vakuuttaa pitävänsä vain minusta.

Uskon hänen olevan uskollinen ja omistautunut, mutta sisimmässäni tiedän, että hän pitää muista naisista ulkoisesti. Kun hän näkee muita tai tulee riitaa muista naisista, minut valtaa suunnaton pelko ja saan kauhean raivokohtauksen. Hänen eleensä, tekonsa ja sanansa eivät kohtaa. Kun puhumme muista naisista hän hermostuu. Kun hän näkee jossain jonkun muun, hän kieltää koko asian. Hän kuuntelee musiikkia, jonka videoilla on puolialastomia naisia. Lukee lehtiä, jonka sivuilla taatusti näkee moisia. Silti hän väittää, ettei tahdo nähdä ketään muuta. Kun hän kehuu minua, se ei ole intohimoista, vaan enemmänkin lässyttämistä.

Eilen kerroin hänelle, että tiedän hänen kertoneen jollekin toiselle pitävänsä muista (ennen suhdettamme). Halusin hänen kertovan totuuden, sillä hän väittää, ettei ikinä ole pitänyt mistään sellaisista, mitä aikaisemmin oli kuitenkin kehunut. Hänen selityksensä oli, että yritti mielistellä kyseistä henkilöä olemalla samaa mieltä kuin hän. Kuitenkin tiedän, ettei mielistelystä ollut kyse.

En todellakaan tiedä, mitä ajatella. Ajattelenpa asiaa miten tahansa, päädyn tietoon, että hän pitää myös muista naisista. Toivon kuitenkin samalla, ettei näin olisi. Kumppanini tietää nykyisin ”vaatimuksestani” ja sanoo asian olevan ok. Hän ymmärtää asian ja väittää olevansa sellainen, kun vaadin. Kuitenkin kaikki osoittaa asian toisin.

Haluaisin ulkopuolisen mielipiteen, mikä on totta ja mikä ei. Onko mieheni rehellinen kertoessaan, ettei pidä muista millään tavalla? Rakastan kumppaniani, mutta suhteemme ei tunnu toimivan näin. En tahtoisi menettää häntä, mutta en tiedä kauan jaksan tätä tilannetta. Miten voisin edetä tilanteessa, josta ei tunnu olevan ulospääsyä?

Psykologi Kaisa Malinen vastaa

Aiempi parisuhteesi on selvästi jättänyt syvät jälkensä sinuun ja sitä kautta uuteen suhteeseesikin. Tulkitset nykyistä kumppaniasi ja hänen toimintaansa aiempien kokemustesi sävyttäminä. Oletko koskaan tullut pysähtyneeksi miettimään, millainen nykyinen suhteesi olisi, jos eläisit siinä ilman edellisen suhteesi painolastia?

Sinun on vaikeaa hyväksyä ajatusta siitä, että kumppanisi pitää muista naisista. Ymmärrän kirjeesi pohjalta, että tarkoitat tällä pitämisellä ennen kaikkea mieltymystä fyysiseen ulkomuotoon. Koet tässä mielessä uhkana suhteellenne kaikki naiset, joita miehesi mahdollisesti voisi pitää viehättävinä.

Koet uhkana suhteellenne kaikki naiset, joita miehesi pitää viehättävinä

Mielestäni on yksinkertainen mahdottomuus, että kumppanisi – tai kuka tahansa mies tai nainen – eläisi elämänsä mieltymättä jollain tasolla muihinkin ihmisiin kuin omaan puolisoonsa. Maailmassa on miljardeja naisia, joten väistämättä miehesi joutuu elämässään kohtaamaan myös vastakkaisen sukupuolen edustajia. Suuri osa heistä on varsin kauniita, viehättäviä ja älykkäitä. Tämän tunnistaminen ei vähättele millään tavalla sinua tai suhteenne laatua. Ennemminkin, eikö oman kumppanin valitseminen aina uudelleen jatkamalla suhdetta hänen kanssaan kerro suhteen ylivertaisuudesta muihin vaihtoehtoihin verrattuna? Mieltymisestä tai pitämisestä on pitkä matka tekoihin – tai edes niistä haaveiluun.

Ymmärrän, että et halua tulla uudelleen satutetuksi ja pyrit rajoituksillasi suojelemaan itseäsi ja suhdettanne. Kuulostaa kuitenkin siltä, että säännöt rajaavat elämäänne kapeaksi ja vievät teitä kauemmas toisistanne. Tähän asti kumppanisi on osoittanut välittämistään huomioimalla puheessaan ja toiminnassaan toiveesi ja vaatimuksesi. Olisiko suhteessanne mahdollisuuksia siihen, että muunlaisetkin asiat tulisivat nähdyksi välittämisen merkkeinä? Muista kuitenkin, että vaikka puolison välittämisen osoitukset ovatkin tärkeitä suhteen kannalta, ei hyvä ja vakaa itsetunto perustu toisten mielipiteisiin, vaan siihen, että hyväksyt itse itsesi.

5 Comments

 1. ritu
  21.04.2010 at 20:16

  Koen itse voimakasta mustasukkaisuutta.Mieheni jäi kiinni pettämisetä pari kuukautta sitten. Elämä oli ihan sekaisin. valehteli olevansa työmatkalla ja olikin jonkun naisen luona..minä ihan riekaleina.jotenkin asiasta selvittiin..mutta minulle jäi kauhea mustasukkaisuus-en oikein edes tunne itseäni..hermostun ja katson katseleeko hän sellaisia naisia kuin se nainen oli jonka kanssa hän petti minua..
  ymmärrän hyvin tunteesi..olen mustasukkaisuudessani jopa ajatellut kostavani..tiedän ettei se ole oikea tapa..minä en vain voi itselleni mitään..eikä mistään terapiasta minulle ollut hyötyä..tiedän että se tappaa suhteen..antaisin mustasukkaisuuden heti jollekkin jos se olisi niin yksinkertaista.

 2. seri
  08.08.2010 at 20:16

  minusta kumppanin(mies/nainen)ei tule parisuhteessa tai avioliitossa katsella toisia haluten tai kiinnostuen.normaaleja ihmissuhteita tulee pitää terveesti yllä.
  varsinkin jos on ollut pettämistä.pettäminen ei tapahdu vahingossa.
  siihen tarvitaan fyysisiäkin tekoja.mielestäni pettäminen voi olla yhtä hyvin henkistä,siitä seuraa seuraavaksi fyysistä.
  ainakin naiselle on pahinta jos mies katselee toisia.
  itse tunnen välittömästi olevana olematon,huono ylipainoinen ruma.
  vielä tälläinen selän takana katselu.
  jos puoliso tosiaan rakastaa ei hän halua satuttaa toista.
  olen itse kostanut miehelleni hänen syrjähyppynsä tekemällä niin itse.
  ei se ainakaan minua helpottanut

 3. Hilja
  12.07.2011 at 00:21

  Minunkin ongelmani on juri tässä, että mieheni pitää eräitä toisia naisia (varsinkin yhtä tiettyä toista naista, jota hän tosin ihailee vain kaukaa) viehättävinä. Itse olen tavallisen suomalaisen naisen näköinen, ohuttukkainen ja lättärintainen, mutta hän on mieltynyt ihan toisenlaiseen naistyyppiin. Hän on monta kertaa sanonut minulle, että tämä toinen nainen on hänen mielestään ”hauskan näköinen” ja ”upea” ja ”hyvä” siis ihan erilainen kuin minä. joka olen varmastikin hänen mielestään arkinen. Ei hän kyllä ole koskaan niin sanonut. Hän on muuten kiltti ja hienotunteinen minulle. Arkielämä ei tee vaimosta lantiota keinuttelevaa kuningatarta niin kuin tämä toinen nainen näyttää kun pynttää itsensä viimeisen päälle. Mutta kun siitä ihailusta pahoitan mielen, niin hän suuttuu ja sanoo ettei minun kanssani voi keskustella. Sitten hän mököttää ja kuuntelee romanttista musiikkia eikä puhu minulle mitään vaan unelmoi silmät kiinni sängyssä. Luulen, että mieheni on romanttisen kaukaisesti rakastunut tähän naiseen, joka on tällä hetkellä sinkku. Mitä tapahtuu? Rakastamme kyllä toisiamme, mutta onhan se arkista työn keskellä. En usko, että mieheni on koskaan oikeasti pettänyt minua mutta tällainen toisen naisen ja muidenkin kauniiden naisten kaukainen ihaileminen loukkaa minun välillä muutenkin kehnoa itsetuntoani. Välillä tuntuu että, hankin vain rahaa meidän talouteen että voimme maksaa kaikki laskut. Unelmien nainen on jossakin muualla. Ei hän kyllä tästä usein puhu päin vastoin kieltää jyrkästi kaiken mutta meidän välillämme on jonkinlainen tyhjä tila tässä asiassa. Hän väittää, että minä olen ”luulotautinen” ja ”sairaalloisen mustasukkainen”. En itse enää tiedä, mitä minä oikein olen. Onko kaikki vain omaa harhaani??? Kun olemme kahdestaan jossakin ja joku kaunis nainen ilmestyy näköpiiriimme ja mieheni mitään puhumatta vilkuilee sinne päin, tulen hirveän surulliseksi ja itsetuntuni jysähtää pohjaan. Yritän olla huomaamatta mitään ja sellaiset tilanteethan menevät aina nopeasti ohi. Mitään muuta ei koskaan tapahdu eikä hän ala flrttailemaan naisten kanssa. Katsoo vain lyhyesti mutta minä näen sen hänen silmistaan. – Mietin yhtä asiaa: Ovatko kaikki miehet salaisessa mielessään samanlaisia? Mitä mies oikeastaan pohjimmiltaan etsii naisessa? Kauneuttako? Entä me vaimot jotka emme ole niin kauniita? Onko meidän osamme katsoa vain sivusta miestemme nopeita, mutta niin paljastavia vilkuiluja ja kuunnella niiden salaisia huokauksia kauniiden kanssasisarteme perään? – Onko tähän mitään pelastusta? Kanssasisaret, onko teillä kokemusta tästä? Onko kenelläkään viisaalla vastausta minulle? – Kertokaa se minulle!

 4. Hiirulainen
  25.02.2013 at 21:13

  Erosin edellisestä suhteestani, koska mieheni tapaili toista naista. Tällä hetkellä olen parisuhteessa miehen kanssa, joka on erittäin seksuaalinen. Hän tykkää myös katsella muita naisia. Olemme puhuneet asiasta ja hän myöntää sen. Sanoo ettei voi sille mitään että tykkää katsella kauniita naisia. Se loukkaa minua. Luulisi että jos hän todella rakastaisi minua, hän ei edes huomaisi muita naisia. Pahoitan aina mieleni kun nään tällaista tapahtuvan. Tulee sellainen todella riittämätön olo. Mieheni härnää minua tahallaan myös puhumalla muista naisista. Olen itse aika mustasukkainen, mutta niin on miehenikin. En tiedä kannattaako tällaista suhdetta ylipäätänsä jatkaa. En tahtoisi joutua kokemaan näitä negatiivisia tunteita jatkuvasti. Parisuhteen pitäisi perustua kekinäiseen kunnioitukseen ja sitoutumiseen. Hyvästä parisuhteesta ihminen saa voimaa. Noiden negatiivisten asioiden pohtiminen vie minulta ainakin ihan liikaa voimavaroja. Mielestäni toisten naisten katseleminen ei ole omaa kumppania kohtaan kunnioittavaa toimintaa. Eikä ole ihme jos se horjuttaa myös toiseen luottamista ja sitoutumista. Huonoa kohtelua ei tarvitse sietää vaan täytyy ajatella omaa parastaan ja lähteä suhteesta jossa ei koe olevansa tyytyväinen. Ei se eroaminen ikinä ole mitään helppoa, tiedän senkin. Joka tapauksessa me väärinkohdellut naiset muistakaa: Jokainen on arvokas omana itsenään ja että ”meressä on paljon kaloja!”

 5. Tunteet 1 - järki 0
  16.01.2019 at 00:51

  Olin entisessä parisuhteessa mustasukkainen, jopa pidin uhkana jos exäni jutteli naispuolisen ystävänkaa ja rupesin exääni syyttelemään, että niillä olisi jotain meneillään.. tai kerran exäni kehui näyttelijätärtä seksikkääksi tai kauniiksi, niin romutti itsetuntoani ja rupesin itkemään exälleni enkä ole hyvännäköinen sen mielestä yms… Exäni suuttui tästä ja väitti mun nupissani on vikaa… Mulla oli kauan paha olla ja vertailin itseäni näihin muihin kauniimpii naisiin, jota exäni kehui.. jotenkin tilanne muuttui toistepäin. Kävin koulussa ja kerroin exälleni koulukaverista, joka oli poika niin exäni muuttui mustasukkaiseksi… Myöhemmin exäni halusi näytän puhelintani ja halusi poistan nämä ”ei toivotut” miesystävät pois facebookin kaverilistalta. Sanoin exälleni etten ole kieltänyt häntä poistamaan naisystäviä, niin exäni väitti että oli eriasia kuin mun tilanne. Myöhemmin exäni sai ihmeellisiä mustasukkaisuus kohtauksia, jos en vastannut puhelimeen tai olin yksin kotona.. jos olin yksin omassa kodissani piti näyttää videopuhelun kautta ja näyttää onko minulla joku ”salarakas” piilossa… Olin pitkään puun ja kuoren välissä ja kärsin masennuksesta pitkään. Enään ei kiinnostanut (tai uskaltanut) minnekään lähtä tai tehdä, kun luulin mun perääni kuitenkin soiteltaisi ”missä, minne, kenen kaa olen” jos vastasin missä olin ja yksin, niin exäni mielestä valehtelin. Oli mennyt yli 3-vuotta ja sain töitä, ja tutustuin uusiin ihmisiin niin exäni soitteli tai laitteli viestejä jatkuvasti (vaikka puhelinta EI saanut käyttää) monta kertaa sanoin ”puhutaan myöhemmin. Olen nyt töissä.” Siitäkin suuttui… Olin vähän aikaa entisessä työpaikassa ja ihastuin työkaveriin (nykyiseen poikaystävääni) olin niin haltijoissaan ja lumoutuneena työkaverin myöntötuntoisuuteen ja huomioon että suutelin työkaveria ensimmäistä kertaa, koska olin tosi tosi tosi ihastunut… Kaduin suudelmaani ja kerroin työkaverilleni tein väärin ja olen varattu… Silti en voinut tunteilleni mitään ihastuminen ei hävinyt minnekään. Sitten päätin, että kerron exälle että olen ihastunut toiseen mieheen. Exäni ei suuttunut, tai raivonut kun kerroin, mutta käski mun pysyy kaukana ihastuksesta ja uhkaili soittaa työpaikalleni että meidät EROTETAAN toisistamme, silti tapailin salaa ihastustani ja meistä huomasi muutkin meillä on meneillään jotaan, sitten toisen kerran sanoin exälleni otan eron, niin silloin exälläni muuttui silmissään viha… Se rupesi mustamaalamaan valheillaan ja yritti kääntää eron syyksi että se ihastuminen on ohi menevää.. exäni yritti kaikella keinoilla pitää minut parisuhteessa, mutta tunteeni oli voimakkaat kuin järki eli lopetin exän kaa seurustelun (eron taustalla oli paljon muutakin kuin mustasukkaisuus) nykyisen kanssa en koe minkälaista mustasukkaisuutta tai omistushaluja… Olen paljon onnellisempi tässä ja nyt

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.