Kysymykset

Mitä tehdä, kun luottamus on mennyt?

Olen miettinyt, miten minusta on tullut yhtäkkiä tälläinen mustasukkainen ihminen. Ennen ollut sitä yhtään. Entinen kumppanini petti minua ja nyt kun olen löytänyt uuden ja tärkeän ihmisen, tuntuu, etten voi luottaa häneen. Jos hän on esimerkiksi tekemisissä toisten miespuolisten kanssa, olen tullut todella mustasukkaiseksi. Kumppanini onkin jäänyt jo pari kertaa valehtelusta kiinni.

Kumppanini on jäänyt jo pari kertaa valehtelusta kiinni

En ymmärrä yhtään. Olemme puhuneet nämä asiat läpi ja kumppanini tietää, että minulla on käynyt joskus näin ja että minulle on silloin valehdeltu. Silti hän näyttää tekevän samaa. Kumppanini menneisyys ei ole mikään ruusuinen ja myös sen kanssa on välillä todella vaikea elää. Mitä voisin tehdä tässä tilanteessa? Kaipaan hyviä vinkkejä. Haluaisin jatkaa suhdetta, mutta se tuntuu vaikealta.

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta vastaa

Kun parisuhteessa tulee petetyksi, loukkauksesta yli pääseminen ja siihen liittyvien tunteiden tunnistaminen ja käsittely vievät aikaa. Jos asian hautaa vain mieleensä, se usein jossain vaiheessa elämää putkahtaa jälleen esiin. Olet aikaisemmin tullut petetyksi, joten luottamus ylipäätään ihmisiin tai naisiin on ymmärrettävästi horjunut.

Minulle jää hiukan epäselväksi mustasukkaisuutesi syy tässä suhteessa. Mahdatko tarkoittaa nykyisen kumppanisi mitä tahansa kontaktia miehiin vai liittyykö tilanteisiin jotain seksuaalista? Mikäli ilmaiset epäilyksesi kaikista yhteyksistä keneen tahansa mieheen, hänen valehtelunsa saattaa olla epäilyksesi tai vihasi väistämistä. Mikäli mustasukkaisuutesi on oikeasti aiheetonta, silloin sinulla saattaa olla erityisesti vihan tunteita käsittelemättä liittyen edellisen suhteen petokseen. Tällöin voisit kääntyä ammattiauttajan puoleen. Saisit selviteltyä, miten työstät tunteitasi ja mitä tarvitset kumppaniltasi, jotta voit alkaa luottaa.

Jatkuva toisen kuulustelu etäännyttää teitä toisistanne

Petetyn suureksi haasteeksi jää sen päätöksen tekeminen, uskaltaa uudestaan alkaa luottaa. Se tarkoittaa myös riskinottoa. Jatkuva toisen kuulustelu tai vakoilu tekee molempien elämästä vaikeaa ja etäännyttää teitä toisistanne. Pari- ja seksuaaliterapiassa käynnit voisivat auttaa teitä yhdessä ratkomaan rehellisyyteen ja luottamuksen palautumiseen liittyviä kysymyksiä. Mieltäsi ja tunteitasi vaikuttaa myös vaivaavan kumppanisi historia. Nekin asiat olisi suhteenne kannalta hyvä käsitellä pariterapiassa. Asioiden perusteellinen purkaminen ja käsittely todennäköisesti auttaisi sinua päätöksen teossa.

1 Comment

 1. Ukko
  08.12.2011 at 23:15

  En tiedä onko minulla tämä sairaalloista.

  Meillä oli yhteinen uskonnollinen vakaumus. Vaimoni lähti opiskelemaan toiselle paikkakunnalle. Minulla ei ollut minkäänlaisia mustasukkaisuuksia tms. En tuntenut mustasukkaisuutta edes hänen käydessään urheilemassa toisten miesten kanssa tms. Useamman kuukauden opiskelun jälkeen vaimoni paljasti omia henkilökohtaisia asioita joita oli kuukausia aiemmin tehnyt, sellaisia että koin että ne oli hyvä ollut myös minulla tietää.

  No tämänkään jälkeen en ollut mustasukkainen tai epäillyt häntä mistään. Sittemmin vaimoni erosi uskosta joka meillä molemmilla oli. Hänen tapansa muuttuivat erilaiseksi kuin omani.

  Edelleen hän asuu viikot toisella paikkakunnalla ja käy viikonloput kotona. Kotona ollessa meillä menee tosi hyvin, mutta kun hän on pois raastaa minua epäilykset vaikka aihetta ei välttämättä ole. Tulee tentattua ja tarkkailtua hänen tekemisiään kun se on mahdollista. Hän on muutamaan pienehköön valheeseen sortunut, ei ole niitä paljastanut ennen kuin tenttauksen jälkeen. (pientä salapoliisityötä olen tehnyt, joten olen osannyt kysyä oikein)

  Hän on luvannut olla pettämättä mutta kerran suutuksissaan sanoi että peruu kaikki lupaukset, toki perui puheensa jossain vaiheessa tosin hivenen kevyesti luottamuksen palautumisesta todeten tyyliin ”joo joo”

  Nyt mietityttää että onko tämä jo sairaalloista vai ihan normaalia. Luottamus on jollain tasolla kyllä mennyt. Miten meidän kannattaisi tätä asiaa prosessoida vaimoni kanssa, sillä en halua häntä menettää?

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.