Kysymykset

Vaimo painostaa ja uhkaa erolla

Meillä on vaimoni kanssa kolme lasta: 6-vuotiaat kaksoset ja 2-vuotias kuopus. Ongelmamme on se, että vaimollani jo muutaman vuoden ajan ollut tapana kinuta aina jotakin, kunnes minulta menee hermo ja annan periksi. Silloin hän saa haluamansa asian, kuten nuorimman poikamme, kissan ja akvaarion.

Vaimoni on kuulemma ollut koko ikänsä kinuava ja vanhemmat ovat antaneet hänelle periksi. Olemme käyneet läpi monet riidat tämän asian takia, koska koen vaimon käyttäytymisen jonkinasteiseksi pakottamiseksi asioihin, joita en itse haluaisi. Nyt asiat ovat riistäytyneet käsistä, kun lähes joka riidassa vaimo toteaa haluavansa erota. Se on mielestäni pakoreitti.

Yleensä riitamme tulevat hyvin pienistä asioista. Vaimo on unohtanut valot esimerkiksi päälle huolimattomuutteen töihin lähtiessään tai ovet lukitsematta tms. Yleensä samasta asiasta on jankutettava jopa vuoden päivät, kun se ei mene kerralla perille. Olemme riidelleet myös kotitöissä auttamisesta, sillä saisin tehdä itse kaiken, mutta lopetin, kun vaimo ei auttanut minua. Meillä on lisäksi päällä taloremontti jo viidettä vuotta, johon olisin kaivannut apuja.

Haluaisin jatkaa, mutta en pidä painostuksesta ja varpaillaan olosta. Mielialaan vaikuttaaa stressaavasti tyyli, että ollaan joka toinen päivä lähdössä tästä suhteesta ja sitten taas ei. Mitä voin tehdä vai onko meillä ero edessä?

nimim. Pete

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta vastaa

Mikäli te molemmat haluatte ja tahdotte pysyä yhdessä sekä tahdotte rakastaa toisianne, on vielä toivoa eikä ero välttämättä ole edessä. Paljon on kuitenkin kirjeesi perusteella tehtävää, jotta saatte suhteenne kuvion muutetuksi ja pystytte vastavuoroisesti ja tasaväkisinä aikuisina rakentamaan sekä kehittämään yhteiselämäänne molempia tyydyttäväksi. Suosittelen teille avuksi pariterapiaa, jotta saatte ongelmakohdat näkyviksi ja käsiteltyä.

Hylkäämisellä ja erolla uhkaaminen tekee suhteesta turvattoman

Painostaminen ja pakottaminen eivät kuulu aikuiseen parisuhteeseen eikä elämään. Parisuhde ei toimi isä-tytär-suhteena, jollaisen mielikuvan kirjeesi perusteella saan suhteestanne. Hyvässä parisuhteessa on kaksi itsestään, tekemisistään ja onnellisuudestaan vastuunottavaa ja vastavuoroisuuteen kykenevää aikuista. Vaikuttaa siltä, että yhdessä ja me-hengessä parina eläminen ja tekeminen tuottavat teille vaikeuksia. Suhteessanne esiin tulevan valtataistelun tiedostaminen ja purkaminen auttaisi eteenpäin. Hylkäämisellä ja erolla uhkaaminen tekee suhteesta turvattoman. Kannattaisi sopia yhdessä, ettei eroa tai lähtemistä oteta puheeksi riidoissa tai muutenkaan ellei ole tosi kyseessä. Rakentava riitely on myös taitolaji, jota voi opetella. Tulkitsen suhteessanne hankaluuksia myös tunteiden ilmaisussa ja kommunikoinnissa.

”Työmaata” parisuhteenne eteen siis riittää. Usein kannattaa yrittää kaikkensa, jotta erolta vältyttäisiin. Lapset ovat hyvä syy tehdä parhaansa parisuhteen eteen. Lasten takia ei kuitenkaan kannata jatkaa huonoa suhdetta, jossa vanhemmat voivat huonosti ja elämä on kärsimystä. Yhteinen halunne ja tahtonne ovat avain parempaan.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.