Kysymykset

Voiko luottamus palata uskottomuuden jälkeen?

Aloin vuosi sitten epäillä, että avovaimollani on toinen mies. Jossain vaiheessa kevättä hän tunnusti seksisuhteen puolitutun miehen kanssa. Avovaimoni uhaksi useaan otteeseen kevään ja kesän aikana erolla ja sanoi, ettei ole kanssani onnellinen ja ettei tunne minua kohtaan mitään. Kaikki tuntui hänestä tylsältä ja tyhjänpäiväiseltä. Jatkoimme kuitenkin yhdessä, teimme pari lomamatkaa ja luulin suhteen loppuneen, kunnes avovaimo jäi toistamiseen kiinni lokakuussa tullessaan minua vastaan tuon toisen miehen asunnolta. Siitä seurasi taas kova riita.

Lokakuun jälkeen avovaimo ei ole kertomansa mukaan tavannut enää tätä toista miestä. Minäkään en ole tuntenut sisimmässäni enää hänen pettävän minua. Silti olen ollut henkisesti pois raiteiltani koko viime vuoden. Olen ollut huolissani myös avovaimostani, koska olen tajunnut, että hän on ollut jo vuosia hiljainen ja sulkeutunut. Seksiä meillä on ollut viime vuosina harvoin. Avovaimo on sanonut olevansa haluton. Varasin psykiatrilta viime syksynä ajan meille molemmille ja saimme masennuslääkkeet, joita käytämme edelleen.

Nyt parisuhteen tilanne on hieman parempi. Ahdistus on kummallakin hellittänyt. Enää en ole kuullut erouhkauksia, eikä riitaa ole ollut pitkiin aikoihin. Seksiä meillä on kerran viikossa. Olen kuitenkin vielä epävarma suhteemme tulevaisuudesta. En tiedä, voinko luottaa enää avovaimooni. Tunnen myös syyllisyyttä siitä, että olen antanut asioiden ajautua retuperälle ja tehnyt vain töitä ja harrastanut, vaikka kotitöitäkin olisin voinut tehdä.

Avovaimoni on minulle suunnattoman tärkeä. Hän on elämäni suuri rakkaus. Olemme kummatkin eronneet, ja olleet nyt yhdessä 20 vuotta. Minulla on vielä sylikaupalla lämpöä ja hellyyttä annettavana, jos vain olisi vastaanottaja. Kun kysyin häneltä, vieläkö hän haluaa rakastaa minua, hän vastasi, että haluaa, muttei tiedä pystyykö siihen. Miten meidän olisi edettävä, että suhteemme kehittyisi suotuisasti? Miten rakkaus, läheisyys ja luottamus palautetaan?

nimim. Mies, 58 vuotta

Seksuaali- ja parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta vastaa

Kirjeesi perusteella suhteessanne on ollut ajanjaksoja, jolloin olette etääntyneet melko kauas toisistanne. Miten olette sen tehneet? Tulkitsen, että teillä on ollut paljon avoimuuden ja tunteista kertomisen vaikeutta suhteessanne. Kummankin omalla historialla on myös vaikutuksensa. Onko teillä käsittelemättömiä asioita tai traumoja, jotka ovat painolastina hyvinvoinnille? Kuinka historian haavoittaneisiin asioihin liittyvät tunteet (esim. viha ja suru) on tullut käsiteltyä? Yksilöterapia on toisinaan tarpeen, jotta vapautuu vanhoista keskeneräisistä asioista. Käsittelemättömät tunteet lukitsevat tavalla tai toisella ihmisen toimintaa, myös seksuaalisten toimintahäiriöiden muodossa (esim. haluttomuus). Alavireisyys, ahdistus ja masennus ovat keinoja koettaa työstää ja työntää jotain pois tietoisuudesta. Oireet ovat aina mielekkäitä, ne kertovat jotain asioista, joita tulee käsitellä.

Vain petetty tietää, milloin asiaa on käsitelty tarpeeksi

Luottamuksen palauttaminen petoksen jälkeen on aikaa vievä prosessi, jossa petetyn on lopulta pystyttävä päättämään "että haluan ja uskallan luottaa". Hän ottaa silloin tietoisen riskin ja uskaltaa elää tietyn epävarmuuden kanssa vahtimatta koko ajan toisen menemisiä ja tekemisiä. Pettäneen puolison tulee ottaa vastuu tekemisistään ja jaksaa kuunnella toisen tuskaa sekä toimia myös lohduttajana. Pettäjä usein mielellään toteaa "että johan tästä puhuttiin, eikö se jo riitä". Vain petetty tietää, milloin asiaa on käsitelty tarpeeksi. Molempien tahto ja halu jatkaa ja parantaa suhdetta yhdessä ovat luottamuksen palautumisen edellytyksiä.

Parisuhteenne parantamiseksi tarvitsette avoimia keskusteluita tapahtuneista asioista ja erityisesti tunteistanne. Riitaa ei kannata pelätä, se kuuluu myös hyvään suhteeseen. Taitoa riitelyyn tarvitaan usein lisää. Kuinka riidellä rakentavasti ja sopia riitoja, miten sietää omaa ahdistusta, jos ei saakaan omaa tahtoaan lävitse? Aikuinen kykenee siihenkin, usein opettelun avulla.

Läheisyyden palauttamiseksi kannattaa myös varata aikaa, tehdä asioita yhdessä ja keskustella avoimesti suhteestanne. Siihen liittyvistä toiveista ja tarpeista. Molempien tulisi voida suhteessa elää omana itsenään olematta millään lailla varuillaan koko ajan. Välittämisen ja rakkauden tulisi tuntua kokemuksina myös arjessa. Itseltään kannattaa molempien kysyä "kuinka kumppanini tuntee ja kokee olevansa rakastettu suhteessamme?" ja toimia sen mukaan, että tämä toteutuu. Asioiden kysyminen itseltä sekä kumppanilta lisää avoimuutta. Arvailun, ajatustenluvun ja tulkinnan voi parisuhteessa lopettaa ja kysyä suoraan kaikista asioista.

Teillä on tavallaan kaksi asiaa työstettävänä: Kuinka päästä yli uskottomuuden parisuhteellenne aiheuttamista seurauksista? Kuinka parantaa suhdetta muuten toimivammaksi, vuorovaikutuksellisemmaksi ja energisemmäksi? Erilaiset parisuhdekurssit, pariterapia ja parisuhteen parantamiseen ja hoitamiseen liittyvä kirjallisuus voisivat kaikki olla hyödyksi ja avuksi elämässänne.

3 Comments

 1. jukka
  13.05.2008 at 09:20

  uskon että ei voi koskaan oikein täydellisesti
  luottaa toiseen.
  vaimo petti minua puolivuotta enekö sain selville,koko tapahtunutta.
  nyt on mennyt vuosi siittä ja anoin kyllä anteeksi mutta en voi,enää koskaan luottaan häneen 100% koska miks hän petti ekakerran ?kyllä hän uskalta tehä sen toisenkin kerran

 2. salah
  27.01.2010 at 19:57

  tiedän kyllä

  kyllä hän uskalta tehä sen toisenkin kerran.

 3. reilu
  13.07.2011 at 03:04

  mä olen 26v. Mä olen vasta nyt oppinut, kuinka sairasta se onkin, että älä luota kehenkään. Mun elämä on tuhoutunut, koska olen luottanut tyhmästi ihmisiin. Mä olen halunnut tehdä sen. Mun mielestä luottamus on yksi ainoista asioista mikä on tärkeää. Mut nyt mä en luota kehenkään, mä olen päättänyt sen. Mä aion voittaa ja selvitä. ÄLÄ LUOTA KEHENKÄÄN. Jos luotat, niin luultavasti sun elämäs lähtee luisuu, ei heti, mut pikkuhiljaa. Voi luoja mä olen halunnut luottaa, enkä puhu seurustelusta, vaan kaikesta, mikä liittyy muihin ihmisiin. Ei kannata pitää mua hulluna tai luottaa muhun, mut olen tosissani. Jos joillain jossain on luottamussuhde, olkoon se jotain sellaista mitä ei soisi tuhoutuvan. Mä toivon, että joskus joku osoittautuisi luottamuksen arvoiseksi, mutta voi olla aika hankalaa mun kohdalla saavuttaa sitä enään. Mä olin hyvä tyyppi ja olen vieläkin, mutta ei enään samalla tavalla. En tajunnut sitä aiemmin, mutta luotettavuudessa on jotain pyhää ja kaunista ja jumalallista. Voi saatana mä kiroan ne ketkä teki tän mulle. Samanlaisen mitä ne on.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.