Lapset ja perhe

6 keinoa luoda hyvä joulumieli

Kuinka välttää turha joulustressi ja perheriidat? Miten luoda tilalle rauhallinen ja lämmin joulumieli?

Monelle perheelle joulun odotus on paitsi ihanaa, myös stressaavaa aikaa. Joululahjojen hankinta ja joulun valmistelu vievät paljon aikaa, rahaa ja energiaa.

Kun itse juhlapäivä viimein koittaaa, stressi saattaa purkautua turhana riitelynä ja kireänä tunnelmana itse jouluaattona.

Kuinka voi välttää joulustressin ja kiireen tuoman levottoman ilmapiirin?

Tutustu Suhdesopan vinkkeihin, joilla voit luoda rauhallisen ja levollisen joulumielen.

Näin syntyy hyvä joulumieli

 • Unohda täydellisyys
  Ei haittaa, vaikka kotia ei olisikaan puunattu viimeisen päälle ja kaikkia jouluruokia väsätty hartaudella itse. Kynttilän valossa kodin epäkohdat eivät erotu jouluyön hämärässä eikä kaupasta ostettu laatikko ole sen huonompi vaihtoehto perheen nauttiessa ennen kaikkea yhdessä olosta.
 • Ole armollinen
  Älä vaadi itseltäsi liikaa äläkä aseta kohtuuttomia vaatimuksia toisillekaan. Joulusta voi tulla jopa lämpimämpi ja aidompi, kun ympärillä ei ole kaikkea hienoa koristekrääsää ja viimeisimmän muodin mukaista lahjavuorta.
 • Levitä positiivisuutta
  Keskity luomaan joulumieltä sanomalla perheenjäsenillesi, työkavereillesi ja ystävillesi positiivisia asioita. Yksikin kaunis sana voi pelastaa jonkun päivän.
 • Pysähdy hetkeksi
  Kun puuhaa joulun valmistelussa kuitenkin riittää, pysäytä kiireen tuntu ainakin hetkeksi joka päivä. Sytytä vaikkapa kynttilä, valmista glögiä ja hiljenny kuuntelemaan jouluista musiiikkia. Näin saat koottua ajatuksesi ja myös mielesi alkaa valmistautua jouluun.
 • Suukota ja halaa
  Mikään ei tunnu rakkaista niin hyvältä kuin läheisyys ja sen tuoma hyvä olo. Viettäkää joku jouluaamu pitkään aamu sängyssä loikoillen ja kiireettömyydestä nauttien.
 • Hanki valmista
  Suuri syy erityisesti perheen naisten joulustressiin on tavoite tehdä kaikki itse. Luovu turhasta suorittamisesta hankkimalla jouluruuat valmiina kaupasta. Näin jää aikaa nauttia joulusta myös ajatuksen tasolla pysähtyen ja hetkestä nauttien! Parempi hyvä mieli ja epätäydellinen koti kuin täydelliseksi puunattu koti huonolla mielellä.

1 Comment

 1. lyöty
  19.12.2010 at 00:30

  onhan nämä hienoja mutta tuntuu menevän tätä rataa:
  – jouluvalmistelua
  – stressiä
  – riitaa
  – solvausta ja puoliso lyö
  – lähden pois (ja sinä aikana hajoaa tavaroitani)

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.