Lapset ja perhe

Saako lasten kuullen riidellä?

Minkä verran lasten kuullen voi riidellä? Entä millainen riitely vahingoittaa lasta?

Kysymys siitä, saako lasten läsnä ollessa riidellä, nostaa esiin monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Ennen kuin siihen voidaan etsiä vastausta, on muistettava, että riidalle löytyy monta määritelmää. Tavallisia arkisia erimielisyyksiä ei tarvitse piilotella lapsilta, sillä niiden kautta lapsi saa mallin ristiriitatilanteiden käsittelystä. Mikäli erimielisyydet puidaan rakentavan riitelyn hengessä, lapset oppivat, että ristiriidat eivät ole uhkaava, vaan normaali elämään kuuluva asia.

Riidoista turvattomuutta

Vanhempien parisuhdetta koskevat riidat vaikuttavat haitallisesti lapsiin. Vanhempien keskinäisiä asioita koskevat riidat saavat lapsen tuntemaan olonsa turvattomaksi ja epävarmaksi, sillä lapsi ei tiedä, kumman puolella olisi. Luottamus vanhempiin murenee, jos lapsi kuulee vanhempiensa sanovan ääneen ikäviä asioita toinen toisistaan.

”Luottamus vanhempiin murenee, jos lapsi kuulee vanhempien sanovan ikäviä asioita toisistaan.”

Tutkimusten mukaan vanhempien parisuhderiidoilla on vaikutuksensa lasten tunnetasapainoon, sosiaalisiin suhteisiin sekä motivaatioon. Erityisesti vanhempien pitkittyneet riidat aiheuttavat lapsissa stressitilan, joka heikentää keskittymiskykyä. Vanhempien riitely ja pitkittyneiden parisuhdeongelmien selvittely vaikuttavat lapseen voimakkaasti. Joidenkin tutkimusten mukaan lasten kannalta vanhempien eroaminen saattaa olla parempi ratkaisu, kuin kasvaminen riitaisessa ja ahdistavassa perheilmapiirissä.

Vauvakin ahdistuu

Jopa vauvaikäinen ahdistuu vanhempien riidoista, sillä hän tunnistaa erilaisen äänensävyn ja puhumistavan. Tietyt sanat, äänensävyt tai hajut voivat laukaista pahan olon eikä tunteille tunnu löytyvän järkevää selitystä nykyhetkestä. Vastaus voi löytyä ahdistavista kokemuksista lapsuusajalta, jonne ihmisen muisti ei riitä.

Pienille lapsille vanhempien riidat ovat vahingollisempia kuin isoille, sillä isompi lapsi pääsee halutessaan tilanteesta pois eikä hänen tarvitse kuunnella vanhempiensa riitaa. Vanhempi lapsi pystyy myös kertomaan vanhempiensa riidasta jollekin, ja puhuminen yleensä helpottaa lapsen oloa.

Uniongelmat ja syyllisyys

Jos alle kouluikäinen kuule liikaa vanhempien riitoja, vaikuttaa se hänen uneensa ja nukkumiseensa. Nukkumaanmeno pelottaa ja hän saattaa herätä painajaisiin. Riitelevien vanhempien vauvat taas saattavat puolestaan nukkua epätavallisen paljon, sillä tällä tavoin he suojautuvat kodin ilmapiiriltä.

”Ero saattaa olla parempi ratkaisu kuin kasvaminen riitaisessa ilmapiirissä.”

Vanhempien riidoissa ei koskaan tule ottaa lasta välikappaleeksi; ei houkutella lasta omalle puolelleen eikä käyttää lasta sanansaattajana. Asettuessaan jomman kumman vanhemman puolelle lapsi kokee syyllisyyttä ja tätä ristiriitaa hän ei pysty ratkaisemaan muulla tavalla kuin kovettamalla mielensä. Lapsen ei tarvitsisi tietää aikuisten asioista laisinkaan eikä ainakaan kuormittua niistä.

Tutkimusten perusteella lasten joutuminen mukaan vanhempiensa välisiin riitoihin sekä jo riitojen kuuleminen ja näkeminen näyttävät olevan oleellinen seikka, minkä vuoksi vanhempien parisuhdeongelmat vaikuttavat lapsiin. Vanhempien riitely vaikuttaa haitallisemmin lapseen kuin puolisoiden yleisellä tasolla ilmenevä tyytymättömyys parisuhteeseensa.

Väkivalta traumatisoi

Lapsi ei halua kuulla vanhempiensa riitelevän keskinäisistä vaikeuksistaan tai mustasukkaisuudesta. Hän ei myöskään halua kuulla vanhempien moittivan toisiaan, sillä jokainen haluaa olla hyvän äidin ja isän lapsi eikä tämä halua kenenkään kyseenalaistavan sitä. Erittäin vahingollista lapselle on joutua todistamaan vanhempien riitaa, joka johtaa fyysiseen väkivaltaan. Se on lapselle lähes yhtä traumaattista kuin se, että häntä itseään pahoinpideltäisiin.

”Erittäin vahingollista lapselle on joutua todistamaan vanhempien riitaa, joka johtaa fyysiseen väkivaltaan.”

Mikäli kodissa on enemmän rakkautta kuin vihaa eikä mikään oikeasti uhkaa kodin turvallisuutta, mukaan mahtuu myös vanhempien erimielisyyksiä. Riidat, joissa lapsi huomaa, että erimielisyyksien jälkeen vanhemmat sopivat riitansa ja saattavat jopa halata toisiaan tai nauraa koko jutulle, lisäävät lapsen luottamusta siihen, että hankalista tilanteista voi selvitä eikä suuttuminen aiheuta peruuttamatonta vahinkoa.

Eli saako lasten kuullen riidellä? Vastaus on kyllä ja ei, sillä on olemassa monenlaisia riitoja. Arkisia erimielisyyksiä voi hyvinkin selvitellä lasten kuullen, mutta parisuhdetta koskevat repivät riidat vanhempien tulee selvittää lasten kuulevien korvien tavoittamattomissa.

Lähteet: Saara Kinnunen (2007). Kahden kauppa – kestävää parisuhdetta rakentamassa. Kirjapaja.
Sirpa Salo (2006). Vanhempien parisuhdeongelmien yhteys lasten käyttäytymsiongelmiin ja psyykkiseen oireiluun. Psykologian ammatillinen lisensiaatintutkimus. Kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoistumiskoulutus. Jyväskylän yliopisto. http://www.sa-tuote.com/forum/files/200701300049160.SirpaSalo_lisensiaattityo.pdf

Jari Sinkkonen. Voiko riitely rakentaa? -artikkeli. Uppo-Nallen kirjakerhon kerholehti 1/2004. http://uppo-nalle.wsoy.fi/uppo/index.jsp?c=page&id=6521

2 Comments

  1. 03.01.2010 at 18:29

    vanhempani riitelee koko ajan mutta en voi olla normaali minun oloni tulee koko ajan surullisemmaksi kertokaa ihmiset MITÄ TEEN ? ITKEN KOKO AJN NIIDEN TAKIA EN VOI MITÄÄN.

  2. mmm
    02.03.2010 at 21:48

    Yritä parhaas mukaan pysyä pois riitojen läheisyydestä, ja suosittelen jollekulle puhumista. Tiedän ton ahdistuksen liiankin hyvin. Kannattaa varmaan myös vanhempiesi kanssa yrittää jotenkuten jutella asiasta, ja kertoa etenkin kuinka jatkuva riitely aiheuttaa itsellesi todella pahaa oloa.

    Itse myös, näin 16 kesäsenä olen oppinut että tse ainakin yritän mahdollisten omien tulevien lapsieni kuullen ja nähden välttää kaikenmoista väkivaltaa sun muuta pahempaa riitelyä, sitä on niin kauan kun jaksaa muistaa nähnyt noita, ja katsonut vierestä kun on joku viety putkaan ja kuinka on toisella kasvot turvoksissa ja veressä.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.