Parisuhde

Neljä huonoa riitelytapaa

Katso, mitkä neljä käyttäytymismallia riidassa vaikuttavat negatiivisesti parisuhteeseen.

Ihmisellä on monia keinoja yrittää välttää riidoissa mielipahaa. John Gray on määritellyt näitä neljä: taistelu, pako, teeskentely ja taipuminen. Nämä kaikki helpottavat oloa hetkellisesti, mutta pitkällä aika välillä niiden vaikutus parisuhteeseen on kielteinen.

Neljä huonoa riitelytapaa

1. Taistelu
Keskustelun sävyn muuttuessa joillain on taipumus heittäytyä mukaan taisteluun. He asettuvat hyökkäsysasemiin ja iskevät tuomitsemalla, arvostelemalla ja vierittämällä syyn puolison niskoille. He huutavat helposti ja saadessaan puolisonsa vetäytymään he luulevat voittaneensa, mutta todellisuudessa he ovat hävinneet. Pelottelu syö aina parisuhteen luottamusta. Vetäytyminen ja suojautuminen ajavat parin toisistaan erilleen.

2. Pako
Mykkäkoulu on passiivis-aggressiivinen riitelykeino. Tilanteesta pakenevat pysyttelevät hiljaa ja välttävät puhumasta mistään, mikä voisi aiheuttaa riitaa. Mykkänä pysyttelevien keino rankaista kumppaniaan on olla antamatta puolisolleen huomiota ja rakkautta. Alkuun käytösmalli voi tarjota sopua ja rauhaa, mutta ajan myötä se aiheuttaa osapuolten välille kaunaa. Käsittelemättömät vihan tunteet ajavat paria yhä kauemmas toisistaan.

3. Teeskentely
Ristiriitatilanteessa joillan on taipumus välttää loukatuksi tuloa riidassa hymyilemällä. Teeskentelemällä tavoitellaan sopua, mutta todellisuudessa kaikki puolison ikävän käytöksen aiheuttama viha tallentuu sisimpään. Olleessaan aina antavana osapuolena he eivät saa koskaan kumppaniltaan rakkauden osoituksia. Lopulta oma sisäinen vihan tunne estää luonnollisen rakkaudenilmaisun.

4. Taipuminen
Osa antaa riitatilanteessa mieluummin periksi kuin riitelee. Silloin henkilö ottaa syyn ja vastuun itselleen kaikesta, mikä usein ärsyttää kumppania. Hetkellisesti tällä voi välttää ristiriitoja, mutta pidemmän päälle taipuja menettää oman itsensä. Hän keskittyy täyttämään toisen toiveet, mutta jää itse onnettomaksi. Tässä prosessissa he pikkuhiljaa luopuvat omasta persoonallisuudestaan.

Kaikissa yllä esitellyissä riitelymalleissa pyritään suojautumaan loukkaantumiselta. Pitkällä aika välillä ne eivät valitettavasti toimi. Ainoa toimiva keino on riitojen tunnistaminen ja niiden lopettaminen. Hyvä keino on lähteä vähäksi aikaa rauhoittumaan ja palata sitten takaisin yhdessä keskustelemaan. Rauhoittuneena ei loukkaa toista riidassa turhaan. Asiat ja erimielisyydet voidaan ihanteellisesti ratkaista rakentavasti keskustellen.

Lähde: John Gray (1995). Miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta. WSOY.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.