Parisuhde

Irti mustasukkaisuudesta

Mistä erottaa sairaalloisen ja terveen mustasukkaisuuden?

Suurimpaan osaan parisuhteista kuuluu tietynlaista mustasukkaisuutta. Pieni mustasukkaisuus voi joskus jopa piristää suhdetta ja muistuttaa mukavalla tavalla puolison merkityksestä.

Mutta kun mustasukkaisuus alkaa tuntua ahdistavalta ja elämää hallitsevalta, ollaan siirrytty sairaalloisen mustasukkaisuuden puolelle. Silloin mustasukkaisuus ei ole pienissä hetkissä käväisevä tunne, vaan jatkuvaa sisällä vellovaa pahaa oloa ja kahlitsevuutta. Sairaalloisesti mustasukkainen kumppani vahtii ja rajoittaa kumppaninsa elämää. Suhdetta hallitsevat hajottavat ja repivät tunteet.

Pako hiljaisuuteen

Sairaalloisesti mustasukkaisen puoliso alkaa usein vetäytyä ja muuttuu hiljaiseksi. Hän ei uskalla kertoa kumppanilleen asioista, sillä pelkää puolison reaktioita. Puhumattomuus puolestaan lisää epävarmuuden tunnetta ja ruokkii mustasukkaisen mustaa mieltä.

Mustasukkaisuuteen kietoutunut parisuhde voi olla niin tulehtunut, että parin vuorovaikutus on täysin kontrolloitua ja äärimmäisen varovaista. Suhteessa kumpikaan ei voi olla rennosti oma itsensä. Parisuhde tuntuu raskaalta ja kuluttavalta, vaikka sen kuuluisi antaa voimia ja iloa elämään.

Irti mustasukkaisuudesta

Sairaalloisesta mustasukkaisuudesta kärsivän parisuhteen parantaminen on haasteellista, mutta mahdollista. Ennen kaikkea se tarkoittaa mustasukkaisen puolison itsetunnon parantamista ja kontrolloinnin ja vallanhalun hillitsemistä.

Parisuhteen toimivuuden kannalta olisi hyvä pyrkiä ajatukseen ”luotan puolisooni niin kauan kuin toisin todistetaan”. Luottaminen ei aina ole helppoa, mutta jatkuva kyttääminen ja seuraaminen eivät pidemmän päälle kanna myöskään hedelmää.

Osa mustasukkaisista tarvitsee ammattiapua, jotta voi löytää uuden tavan kohdata kumppaninsa. Mustasukkaisuuden takaa löytyy usein monia selvittämättömiä ongelmia, jotka heijastuvat paitsi omaan elämään myös parisuhteeseen. Joskus selvitystyö voi vaatia totaalista alusta aloittamista, mutta parhaimmillaan se voi tuoda suhteeseen mukanaan kokonaisvaltaisen muutoksen parempaan.

Jos kärsit itse mustasukkaisuudesta

  • Katso elämääsi ulkopuolisen silmin. Miltä se näyttää? Miten neuvoisit ystävääsi, jos hän olisi kaltaisessasi tilanteessa?
  • Hae itsellesi pikaisesti apua.

Jos kumppanisi on sairaalloisen mustasukkainen

  • Mieti rehellisesti elämääsi.
  • Ota aikaa ja tilaa itsellesi. Sinulla on siihen oikeus.
  • Hae tilanteeseesi pian apua.

Lähde: Raisa Cacciatore, Sanna Heinonen, Essi Juvakka & Minna Oulasmaa (2006). Pysytään yhdessä. Väestöliitto. Otava.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.