Parisuhde

Miten riitelet? – Katso 3 mallia!

Miten teillä riidellään? Millainen riitakumppani olet?

Kotitaustastamme johtuen meille muodostuu tyypillisesti oma riitelytapamme. Toki muutkin ihmissuhteet vaikuttavat riitelytapoihimme, mutta kodin mallit ovat yleensä melko sitkeässä.

Tutustu kolmeen eri riitelymaallin: ristiriidat poissulkevaan, ristiriitoja välttävään ja ristiriitoja kohtaavaan malliin.

Kolme riitelymallia

Ristiriidat poissulkevassa mallissa on pohjalla usein valtataistelu ja tällaisessa perheessä on usein selvää, kenen tahto ja ääni ratkaisee. Näin ollen ongelmia ja ristiriitoja ei ole lupa nostaa esille.

Ristiriitoja välttävässä mallissa on korostettu aviopuolisoiden tasa-arvoa ja oikeudet ja velvollisuudet on jaettu tasan. Ristiriitoja ei ole haluttu kohdata, mikä johtaa omista tunteista, tarpeista ja toiveista vaikenemiseen, jolloin puolisot alkavat vieraantua toisistaan.

”Ristiriitojen kohtaamisen taito on avain toimivaan avioliittoon.”

Ristiriidat kohtaavassa mallissa erimielisyydet lähentävät puolisoita toisiinsa; ristiriidat tunnistetaan ja omat tunteet ja tarpeet ilmaistaan – silti myös toisen tunteet ja tarpeet saavat oman tilansa. Ristiriitojen käsittelytilanteet lisäävät omaa ja toisen tuntemusta ja auttavat vastedes vastaavissa tilanteissa.

Ristiriitojen kohtaamisen taito onkin avain toimivaan kumppanuusavioliittoon. Sukupuusta löytyy varmastikin monia avioliittomalleja ja sitäkin enemmän erilaisia puolison malleja. Parisuhdetta käsittelevä kirjallisuus on suosittua, samoin avioparikurssit ja -leirit. Joku on joskus sanonut, ettei tuollaisia kursseja ole ennenkään tarvittu. Ennen avioliitolta ei odotettu niin paljon kuin nykyään, tai jos odotettiinkin, niin tyydyttiin ehkä vähempään.

Lähde: Kirsti Ijäs (2005). Sukupuu: avain oman elämän ja perheen ymmärtämiseen. Kirjapaja. Tilaa kirja!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.