Parisuhde

Parisuhteen kehitysvaiheet

Missä kohtaa parisuhteen kolmea kehitysvaihetta olet menossa? Tutustu parisuhteen kehityskaareen.

Mikään parisuhde ei säily pelkkänä auvoisana onnena läpi elämän. Luvassa on ristiriitoja ja konflikteja, mutta niiden kautta suhde voi syvetä ja kasvaa entisestään. Tutustu tarkemmin parisuhteen kolmeen vaiheeseen:

1. Rakastuminen

Parisuhde alkaa usein rakastumisella. Siihen kuuluvat voimakkaat hellyyden ja kiintymyksen tunteet sekä vahva liittymisen ja läheisyyden tarve, jotka suunnataan tiettyyn henkilöön. Rakastumiskaudella koetaan voimakasta kiihkoa, jännitettä, epävarmuutta ja haavoittuvuutta. Rakastuminen on myös voimakkaan itsearvostuksen kasvun ja kumppanin idealisoinnin aikaa. Kumppani nähdään lähes täydellisenä. Ristiriitoja ei synny, koska molemmat pyrkivät miellyttämään toisiaan.

2. Kriisivaihe

Ensimmäisen riidan sattuessa pari siirtyy rakastumisen huumasta kriisivaiheeseen. Pari huomaakin kokevansa voimakasta erilaisuutta kumppaniinsa ja toisen piirteet alkavat ärsyttää. Uutuuden viehätys laantuu ja tunteet alkavat laimentua. Realiteetit paljastuvat idealististen käsitysten alta, mikä saa parin syyttelemään toisiaan. Ristiriidat synnyttävät epävarmuutta ja pelkoa mahdollisesta epäonnistumisesta. Kriisivaiheeseen liittyy usein pettymyksiä. Tässä vaiheessa myös eron riski on kaikkein suurin.

”Kriisivaiheessa eron riski on suurin.”

3. Kumppanuus

Jos kriiseistä selvitään, päästään seesteisempään kolmanteen vaiheeseen eli kumppanuuteen. Tässä vaiheessa pari löytää tosiasioitten pohjalle rakentuvan yhteiselämän. Parin odotukset toisiaan kohtaan muuttuvat realistisemmiksi. Tässä vaiheessa valtarakenteet, yksilöllinen tilansaanti, roolit ja käyttäytymismallit saavat muotonsa. Suhteessa koetaan toisaalta voimakasta yksilöllisyyden arvostusta ja toisaalta turvallisuutta. Kumppanuusvaiheessa rakastuminen syvenee rakastamiseksi. Kriisivaiheen läpikäynti on syventänyt suhteen luottamukselliseksi kumppanuudeksi.

Lähde: Määttä, Kaarina (1999). Rakastumisen lumous. WSOY.

Tilaa kirja!
Kuva: Flickr/FromSandToGlass

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.