Parisuhde

Mihin rakkaus kuolee? – Lue 4 syytä!

Kritisointi, itsepuolustus, pakeneminen ja halveksunta ovat askelmia kohti eroa.

Amerikkalaisprofessori John Gottman on tutkinut yli tuhatta avioparia ja väittää tunnistavansa tietyistä piirteistä riskialttiit liitot. Hän nimittää parisuhdetta tuhoavia käyttäytymismalleja ”neljäksi tuhon ratsumieheksi”. Pikkuhiljaa ne tappavat suhteen, jos niiden annetaan kasvaa ja lisääntyä.

Kritisointi

Toisen osapuolen jatkuva arvostelu on yksi parisuhdetta tehokkaimmin tuhoavista tavoista. Jatkuva kriittisyys, joka ei liity kumppanin tekemisiin, vaan hänen ihmisyyteensä on usein ensimmäisiä askelia kohti eroa.
Jatkuva kriittisyys kumppania kohtaan on usein ensimmäinen askel kohti eroa.

Kokeile:
Mieti, mihin puolisossasi aikoinaan rakastuit? Voisitko keskittyä puutteiden sijaan puolisosi hyviin puoliin? Muista, että ihminen näkee sitä, mitä haluaa nähdä.

”Jatkuva kriittisyys kumppania kohtaan on usein ensimmäinen askel kohti eroa.”

Itsepuolustus

Itsensä puolustelu toisen esittäessä eriäviä näkökantoja, ei ole suhteessa hedelmällinen toimintatapa. Itsepuolustuksella torjuu kumppaninsa palautteen eikä anna siten toisen mielipiteille tilaa. Itsensä puolustelija vastaa helposti kumppanin kommentteihin vastasyytöksellä. Tämä toimintatapa ei rakenna, vaan tuhoaa parin suhdetta.

Kokeile:
Yritä opetella näkemään omat puutteesi. Opettele pyytämään anteeksi. Ota aikalisä, jos et heti pysty sulattamaan saamaasi palautetta.

Pakeneminen

Kun suhteen toinen osapuoli alkaa vetäytyä etäälle lopullisesti, ollaan jo lähellä emotionaalista eroa. Enää kumppani ei jaksa edes selvittää asioita eikä puolustautua. Hän kieltäytyy kaikesta yhteistyöstä ja vetäytyy fyysisestikin pois keskusteluista. Keskusteluyhteyden katkeaminen on kohtalokasta parin tulevaisuuden kannalta.

Kokeile:
Entä jos löytäisit vielä yhden syyn, miksi palata takaisin kumppanisi luo? Avaisit keskustelun, näyttäisit haavoittumattomuutesi, sillä lopulta hävittävää ei ole. Heikkouden näyttäminen on avain kohti uutta läheisyyttä ja yhteyttä.

”Kun suhteen toinen osapuoli alkaa vetäytyä etäälle lopullisesti, ollaan jo lähellä emotionaalista eroa.”

Halveksunta

Halveksunta ilmenee suhteessa tarkoituksellisilla yrityksillä murentaa toisen itsetuntoa. Se voi näkyä nimittelynä, silmien pyörittelynä tai nöyryyttävillä sanavalinnoilla. Halveksunta aiheuttaa suhteelle vakavaa vauriota ja se on usein parisuhteen viimeinen etappi.

Kokeile:
Tässä vaiheessa suhteessa tarvitaan usein parisuhdeterapiaa avaamaan umpisolmuun kietoutuneet selvittämättömät asiat. Suhteen ristiriidat lähtevät yleensä aina parin välisistä kommunikaatio-ongelmista.

Lähde: Rachel A. Sussman (2012). Erokirja. Naisen opas erosta toipumiseen. Otava. Tilaa kirja!