Seksi

Loppuuko seksi lapsen tuloon?

Pikkulapsiperheessä seksielämä kokee suuren muutoksen. Määrää tärkeämmäksi nousee laatu.


Synnytys on naiselle aina yksilöllinen kokemus, samoin kuin siitä toipuminen. Naiselle on tärkeää kokea olevansa hyvä synnyttäjä, sillä se vaikuttaa itsetuntoon, naiseuteen ja äitiyteen. Läheisten ja henkilökunnan kannustus on tässä avainasemassa.

Jos naiselle tulee äitiydestä elämän pääasia, seksuaalisuus on vaarassa hautautua sen alle. Osa naisista kokee seksistä nauttimisen hankalaksi äidiksi tultuaan, se ei tunnu sopivan heistä yhteen äitiyden kanssa.

Seksin aloittamisajankohta synnytyksen jälkeen vaihtelee runsaasti. Joiltakin se vie kuukausia, toislta vain muutaman viikon. Synnytyksessä tulleet haavat ja kudosten venyminen voivat vähentää naisen rakasteluhaluja.

Tutkitusti jopa 80 prosentilla naisista on kipuja yhdynnässä synnytyksen jälkeen. Limakalvot voivat olla hormonaalisista syistä kuivat, etenkin imettävillä äideillä. Liukuvoiteita suositellaan, ja useimmiten kivut helpottavat ajan myötä.

Raskas arki

Arki pienokaisen kanssa ei ole useinkaan ihan helppoa. Vauva huutaa ja valvottaa, ja kotityöt tuntuvat kaatuvan päälle. Moni vanhempi kokee tässä vaiheessa suurta hellyysvajetta. Kumppanilta kaipaisi kosketusta ja hyväksyntää ärjynnän ja nalkutuksen sijaan. Kahdenkeskinen aika on vähissä ja puolisot alkavat helposti etääntyä toisistaan. Myös seksille on hankala löytää sopivaa väliä, kun vauva määrittelee arjen rytmin.

Kumppanilta kaipaisi kosketusta ja hyväksyntää ärjynnän ja nalkutuksen sijaan

Tässä vaiheessa oma asenne on tärkeässä roolissa. Asioita ei kannata kiirehtiä, sillä aikansa kutakin. Rakkautta ja välittämistä voi ilmaista monin muin tavoin, jos itse yhdyntä tuntuu vaikealta. Suukot ja hyväilyt ovat tärkeitä rakkauden osoituksia kumppaneiden välillä. Loppujen lopuksi aika menee kuitenkin nopeasti ja tilanteet muuttuvat. Ei mene kauaa, kun ongelmat ovat jääneet jo taakse.

Vaimo ja mies, isä ja äiti

Pikkulapsiperheissä seksiin tulee helposti mukaan ”varuillaan olon” elementti. Tietoisuus siitä, että lapsi voi koska tahansa herätä ja osatessaan kävellä, rynnätä vanhempien makuuhuoneeseen, välkkyy alitajunnassa. Tästä syystä kahdenkeskisten illanviettojen järjestäminen olisi erityisen tärkeää. Lasten ollessa hoidossa, voi nauttia häiriöttä kumppanista.
Vauva
Nainen kaipaa usein huoahdustaukoa ennen kuin kykenee siirtymään arkipuuhista seksiin. Kakkavaipan juuri vaihtaneena olo ei välttämättä ole kovin seksikäs ja romanttinen. Puoliso voi tällöin tarjota vaimolleen oman rauhoittumishetken hoitamalla lapsia ja laittamalla heidät vaikka nukkumaan. Kun nainen on saanut hieman omaa aikaa ja lepoa, hänen on huomattavasti helpompi virittäytyä ”rakastajattaren” rooliin.

Parisuhteessa on ylipäätäänkin tärkeää järjestää kummallekin omaa aikaa, samoin kuin suhteen yhteistä aikaa.

Uupumus on tehokas seksin tappaja. Äitiyteen kasvu vaatii naiselta paljon aikaa, epäitsekkyyttä, muutosta ja energiaa. On selvää, että helppo vauva kuormittaa vanhempiensa välejä vähemmän kuin ärtyisä koliikkiyksilö. Levänneet ja virkeät vanhemmat jaksavat kiinnostua seksistä väsyneitä enemmän.

Miehen ja naisen haluttomuus

Moni mies kokee haluttomuutta pikkulapsivaiheessa. Työpaineet ja perheen pyöritys rasittavat ja rutiinit puuduttavat. Monella on tunne, ettei omaa aikaa ole riittävästi. Vastuu kiristää ohimoita ja leikkimielistä rakastajaa on hankala löytää otsakurttujen alta.

Hyvä vinkki pikkulapsiperheen elämän helpottamiseen on palkata kotiin siivooja

Naisen haluttomuus on monesti mutkikkaampaa kuin miehen. Nainen tarvitsee usein enemmän aikaa seksuaaliseen syttymiseen. Ympäristön häiriötekijät vievät halut helposti mennessään, kuten likaiset pyykit, roskat ja vaatepinot lattialla. Hyvä vinkki pikkulapsiperheen elämän helpottamiseen on palkata kotiin siivooja. Siinä säästyvät kaikkien hermot ja perheelle jää enemmän vapaa-aikaa, josta nauttia rennommissa tunnelmissa.

Laatu korvaa määrän

Seksin määrä vähenee usein lapsiperheissä, mutta laatu voi silti parantua. Seksitilastot kannattaa unohtaa ja keskittyä omaan suhteeseen. Loppujen lopuksi kumpi on mieluisampaa: suorittava sääli-seksi mahdollisimman usein ja nopeasti vai aidosta halusta lähtevä rakastelu harvemmin ja tunteikkaammin?

Seksuaalisuuden tarkoitus on tuoda iloa ja nautintoa elämään. Monen kokemus on, että vanhemmuudella voi olla hyvin positiivinen ja syventävä vaikutus seksuaalielämään. Lasten myötä voi kokea, että rakkaus lisääntyy. ”Enää en rakasta vain miestäni puolisona, vaan myös isänä”, totesi eräs nainen.

Parhaimmillaan lapset lisäävät perheen yhteenkuuluvaisuuden ja sitoutumisen tunnetta. Siinä riittää iloa ja rakkautta jaettavaksi perheen kaikille osapuolille.

Lähde: Raisa Cacciatore, Sanna Heinonen, Essi Juvakka ja Minna Oulasmaa (2006). Pysytään yhdessä. Väestöliitto. Otava.

4 Comments

  1. arttu
    29.03.2008 at 23:00

    Parantuu ehdottomasti;) Kärsivällisyys, palkitaan. Mottoni: lapset voi hyvin, erotiikka voi hyvin!

  2. 13.04.2008 at 21:47

    No jaa minun osaltani se loppui ainakin kun olin synnytyksessä mukana, sen jälkeen säälin jokaista miestä joka on joskus kokenut tuon saman kohtalon mikä minulle kävi. Synnytys oli minun seksuaalisuudelleni vakava ongelma.
    PS. Vaikka lapsi olikin ihan kiva vekotin

  3. Entinen nymfomaani
    15.04.2008 at 10:18

    Vaikea alatiesynnytys vaikuttaa seksihaluihin. Jouduin vastoin tahtoani synnyttämään alakautta. Minulle aiheutuivat seuraavat vauriot:

    •Episiotomian parantuminen kesti 7 kuukautta ja minulle suoritettiin 2 leikkausta. Vuodin verta 7 kuukautta.
    •Emätin vaurioitui muodottomaksi (emättimen sidekudos vaurioitui).
    •Häntäluu väännettiin pois paikoiltaan minulle kertomatta. Tämä aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinten sekä seksuaalitoimintojen häiriytymistä. Lantiorengas (lihakset ja hermoyhteydet) eivät aktivoidu yhdynnässä, jos häntäluu on väännetty pois paikoiltaan tai se on jäykkä rustottumisen seurauksena.
    •Hermoyhteydet vaurioituivat alatiesynnytyksessä ja hermoyhteydet jäivät puristuksiin lantionpohjaan.
    •Neuropaattiset kivut: ”salamaniskut” kävellessä ja polttava tunne emättimessä. Olen tehnyt Pfizerin testit.
    •Lantiokori vaurioitui. (Kalevalainen kansanparantaja (koulutettu) sanoi, että lantiokori on vaurioitunut trauman seurauksena.) Mitään muuta traumaa minulla ei ole ollut lantion alueella kuin synnytys.
    •En pystynyt pissaamaan ja minua jouduttiin katetroimaan. En ole pystynyt myöskään kunnolla kakkaamaan.
    •Runsasta rahanmenoa, koska olen käynyt hoidoissa.
    •Eräs lantionpohjaan erikoistunut fysioterapeutti on tutkinut yli 1000 naista ja hänen tuloksensa olivat seuraavat: 30 – 40 % vaikean tai keskivaikean synnytyksen läpikäyneistä hoitoon hakeutuvista naisista jää pysyvät vauriot seksuaaliterveydelle.

  4. Entinen nymfomaani
    16.04.2008 at 07:11

    Ennenkin on synnytetty alakautta, mutta silloin synnytettiin kyykyssä tai seisaaltaan, jolloin lantiopohjaan ei kohdistunut niin suurta rasitusta. Nyt joutuu synnyttämään selällään kojeisiin ja laitteisiin sidottuna. Myös häntäluut korjattiin oikeaan asentoon.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.