Itsetuntemus

5 polkua myötätuntoon

Myötätunto itselle on yksi tärkeimmistä yksilön onnelisuutta lisäävistä tekijöistä.

Itseen kohdistuvaa myötätuntoa voi lisätä viidellä eri tavalla: fyysisesti, henkisesti, emotionaalisesti, ihmissuhteissa ja hengellisesti. Tutustu viiteen polkuun, jotka johdattavat sinua kohti myötätuntoa itseäsi kohtaan.

5 polkua myötätuntoon itselle

1. Fyysisyys – Pehmitä keho
Stressaantuneena lihaksilla on tapana jännittyä. Ne valmistavat ihmistä kohtaamaan haasteen ja uhan. Mikäli haluat saavuttaa levollisemman olon, keskity rentouttamaan lihaksesi. Hengitä rauhassa, anna jännitysten laueta niskasta ja vatsasta. Ole vain.
Voit myös tehdä itseäsi rentouttavia asioita: ottaa nokoset, harrastaa liikuntaa, syödä hyvin tai nauttia auringosta. Mieti stressaavalla hetkellä, mikä olisi myötätuntoisin teko, jonka voisin itselleni tehdä?

2. Henkisyys – Salli ajatukset
Lopeta itsesi nuhtelu ja vastustus, jota mielesi tarjoaa ratkaisuna haastavaan tilanteeseen. Anna ahdistavien tai vihaisten ajatusten tulla. Tulet huomaamaan, että sallimalla ajatuksesi, ne lievittyvät ja katoavat. Yksi tehokas tapa suhteuttaa omia mielessä pyöriviä ajatuksia on kysyä itseltään, miltä tämä näyttäisi tilanteessa, jossa tietäisin kuolevani huomenna?

3. Emotionaalisuus – Ystävysty tunteidesi kanssa
Älä riitele tunteidesi kanssa. Älä pakota niitä katoamaan ja säti itseäsi huonoista emootioista. Kun sallit itsesi tuntea ahdistusta, pelkoa tai vihaa, huomaat että tunteet alkavat lievittyä. Elämällä läpi tunteet ja sallimalla ne itsellesi kritiikittä, päästät niistä irti ja ne katoavat. Rakasta itseäsi etenkin silloin, kun koet tuskallisia ja vaikeita tunteita.

4. Ihmissuhteet – Samastu toisiin
Yhteydellä toisiin ihmisiin on suuri vaikutus siihen, miten koemme oman sisimpämme. Yhteyden luominen ja ylläpitäminen toisiin ihmisiin on hyvinvointiamme tukeva tekijä. Lämmin vuorovaikutus lisää onnellisuutta huomattavasti. Kysy rakkailtasi tänään, miten voisin auttaa sinua ja tehdä sinun päivästäsi paremman?

5. Hengellisyys – Näe iso kuva
Hengellisyys tarkoittaa elämän selittämätöntä, näkymätöntä puolta. Jollekin se on Jumala, toiselle sielu, yhdelle elämän tärkeimpiä arvoja. Hengellisyydessä olennaista on kokea yhteyttä jonkin suuremman, selittämättömän kanssa. Se poistaa itsekkyyden ja omaan minään kohdistuvat turhat ajatukset, avaa mielen ymmärtämään suurempaa kokonaisuutta, jonka osasena jokainen elävä olento maapallolla on. Lopulta hengellinen itsestä huolehtiminen tarkoittaa niiden arvojen vaalimista, joita pidät itse tärkeimpänä. Älä kadota itseäsi maailmaan, materian ja nautinnon etsintään. Syvä rauha sijaitsee sinussa itsessäsi.

Lähde: Christopher K. Germer (2010). Myötätunnon tie. Vapaaksi itsetuhoisista ajatuksista ja tunteista. Basam Books. Tilaa kirja!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.