Itsetuntemus

Hallitse pelkoasi – 3 vaihetta!

Omia pelkojaan voi oppia hallitsemaan. Katso 3 vaihetta, joilla poistat pelkosi.

Pelon käsittelyn taito on ihmiselle tärkeää. Hallitsemattomana se voi johtaa paniikkihäiriöön ja heijastua siten koko elämään negatiivisena ja kahlitsevana tekijänä. Omaa pelkoaan voi onneksi oppia hallitsemaan.

Tutustu pelon kolmivaiheiseen käsittelymalliin.

Hallitse pelkoasi – 3 vaihetta!

1. Myönnä pelkosi
Pelon myöntäminen tarkoittaa sen tunnustamista ja näyttämistä sekä itselle että toisille. Riisu kulissit ja kerro rohkeasti tunteistasi ja peloistasi.

2. Salli pelon tunne itsellesi
Anna pelkojesi olla olemassa. Älä tuomitse niitä vääriksi tai pahoiksi äläkä yritä selittää niitä pois tai muuttaa muuksi. Koe pelkosi läpi ja anna sen mennä menojaan. Saatat täristä, hikoilla ja vapista. Mutta samalla kun annat pelon olla, voit lohduttaa sisäistä pelästynyttä lastasi. Voit romahtaa ja pysyä silti pystyssä. Tuntea, miten vapauttavaa pelolle on antautua ja silti selvitä.

3. Toimi kuin et tuntisi pelkoa
Tee valintoja pelostasi välittämättä. Siedätä itseäsi pelolle. Jos pelkäät esimerkiksi läheisyyttä, viivy pieni hetki pidempään toisen lähellä ennen kuin vetäydyt pois. Jos taas pelkäät toisen poissa oloa, yritä hellittää tarrautumisesta joka kerralla hitusen pidempään. Niin alat kasvaa ulos pelostasi.

Lähde: David Richo (2012). Kuinka olla aikuinen ihmissuhteissa. Basam Books.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.