Itsetuntemus

Oletko piilovihainen?

Jos lapsena ei ole saanut ilmaista kotonaan vihan tunteita, ne kätkytyvät usein mielen sisälle vahingollisella tavalla.

Aina lapsen kasvuympäristö ei ole sellainen, että lapsi voisi tuntea ja osoittaa ulospäin kaikkia tunteitaan. Mikäli vanhemmat torjuvat ja kieltävät lapselta hänen vihan tunteensa, lapsi oppii tyypillisesti kääntämään ne sisäänpäin eli kohdistaa ne itseensä. Piilotetut vihan tunteet muuttuvat myöhemmässä elämässä helposti väsymykseksi ja masennukseksi.

Toisten vihastuminen pelottaa

Henkilö, joka ei ole lapsena voinut ilmaista vihaansa, pelkää aggression tunteiden osoittamista usein myös aikuisena. Vihan tunteet hämmentävät häntä, jos hän ylipäänsä kykenee tunnistamaan niitä.

Oman vihansa piilottanut aistii herkästi toisista ihmisistä vihaa ja aggressiivisuutta ja kokee muut ihmiset vihamielisinä ja uhkaavina. Tämä johtuu hänen omista tuntosarvistaan, jotka hänelle ovat kehittyneet mahdollisesti pelottavalla tavalla aggressiivisesti käyttäytyneen vanhemman hoivissa. Henkilö oppii pelkäämään toisten vihastumista, koska pelkää eikä tunnista todellisuudessa sisimmässään piilossa olevaa omaa vihaansa.

Yhteys omiin vihan tunteisiin

Vapautuminen kätketyn vihan vallasta alkaa aggression tunteiden tunnistamisesta. Kun henkilö ymmärtää tulleensa kaltoin kohdelluksi tietyissä tilanteissa, hän kykenee suuntaamaan aggressionsa oikeaan osoitteeseen eikä jää vain syyttelemään itseään. Kun hän havaitsee ja tunnistaa epäreilua tai ilkeää kohtelua itseään kohtaan, tämän johdosta on mahdollista alkaa tuntea myös myötätuntoa ja lempeyttä itseään kohtaan. Tästä alkaa matka kohti todellista omaa itseä. Henkilöä, josta todella välittää, jota haluaa kohdella hyvin ja hellästi ja joka uskaltaa pitää puoliaan ja suojata itseään myös vihaistuvien ihmisten edessä.

Lähde: Ingalill Roos (2007). Energiavaras uuvuttaa ihmissuhteet. Edita.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.