Itsetuntemus

5 tapaa hallita vihaa

Viha saa alkunsa pettymysksestä tai loukatuksi tulon kokemuksesta. Opettele ilmaisemaan vihaa parisuhteessasi oikein.

Viha voi olla hyväksi, kun se kanavoidaan oikein. Mutta viha voi olla tuhoavaa, jos se päästetään hallitsemattomasti valloilleen. Jos et ole koskaan vihainen, silläkin on hintansa. Jos olet taas liian vihainen liian usein, satutat väistämättä ihmisiä, joita rakastat.

Opettele siis hallitsemaan vihan tunnettasi.

5 tapaa hallita vihaa

  • Ole mieluummin vihainen kuin surullinen.
  • Älä piilota vihan tunnettasi, sillä se johtaa helposti masennukseen.
    Ihmiset loukkaavat toisiaan ja passiivinen reaktio vain pahentaa asioita. Yleensä terve ärtymys auttaa toimimaan ja unohtamaan harmillisen asian. Viha voi antaa voimaa muuttaa epätyydyttäviä asioita ympärilläsi.

  • Vihan takana on pettymys tai loukkaus
  • Viha on yleensä vastaus kipuun. Se on itsesuojelua. Viha ei ole esinsijainen tunne, vaan se syntyy loukatuksi tulon kokemuksesta tai peosta. Loukkaantuminen tai pelko voivat liittyä tilanteeseen, joka nostaa sinussa vihan tunteen esiin tai se voi juontaa juurensa menneisyydessä tapahtuneeseen asiaan.

    Kun viha yllättää, kysy itseltäsi tunnetko olosi loukatuksi tai uhatuksi? Onko henkilö, jota kohtaan tunnet vihaa, tuottanut sinulle aiemmin pettymyksen? Onko hän aiheuttanut sinulle pelkoa aiemmin? Vai nouseeko pettymyksen tai pelon tunne menneisyytesi kokemuksista?

  • Pura viha ulos – älä pidä sitä sisälläsi
  • Ilmaisemalla vihan ja loukkaantumisen tunteesi, kerrot samalla vastapuolelle, missä koet tulleesi väärinkohdelluksi. Näin vastapuoli saa mahdollisuuden pyytää tapahtumaa anteeksi. Kun asia on selvitetty, elämää on aika jatkaa eteenpäin. Väärinkäytöksiin ei saa jäädä kiinni. Suuntaa huomio tähän hetkeen ja tulevaan.

    Jos pettymyksestä ylipääseminen tuntuu kuitenkin hallitsemattoman vaikealta, käänny terapeutin puoleen.

  • Muista suhteesi läheisiisi ollessasi vihainen
  • Masennus ja ahdistus ovat usein henkilökohtaisia tuntemuksia. Viha taas on monesti julkinen kokemus. Tutkimusten mukaan parisuhteen kannalta on haitaksi, jos vihan tunteeseen jäädään kiinni. Pitkittynyt viha muuttuu helposti halveksunnaksi. Halveksunta tuhoaa lopulta minkä tahansa ihmissuhteen.

  • Jaa vihan tunteesi kumppanillesi rauhoittuneena
  • Parisuhde perustuu jakamiselle, läheisyydelle ja luottamukselle. Suhteeseen kuuluu paitsi positiivisten myös negatiivisten tunteiden jakaminen. Viha on voimakas tunne ja siksi se on paras jakaa vasta, kun tilanne on rauhoittunut. Näin vältytään hallitsemattomilta purkauksilta.

    Rakentavasti vihaa voi ilmaista parisuhteessa, kun voimakkain tunnereaktio on laantunut. Pohdi ensin itse, mikä vihasi taustalla vaikuttaa (loukkaantuminen, pettymys?). Kerro kumppanillesi, mistä olet suuttunut ja selvitä myös vihan tunteesi alkuperä (esim. oletko pahoittanut mielesi jostakin jo aiemmasta seikasta).

    Tunteiden jakaminen lähentää

    Vaikeiden tunteiden jakaminen kumppanille tekee ihmisestä parisuhteessa haavoittuvaisen. Kun kertoo puolisolle heikkouksistaan, antaa hänelle samalla avaimet itsensä loukkaamiseen.

    Jos itseään suojelee ja piilottaa negatiiviset tunteensa, ajautuu lopulta parisuhteessa etäälle. Parisuhteessa ihmisen tarve on tulla nähdyksi ja hyväksytyksi kokonaisena, sellaisena kuin oikeasti on.

    Parhaimmillaan parisuhteessa kumppanit tukevat toistensa kasvua jakamalla asioita keskenään. Näyttämällä heikkoutensa ja haavoittuvaisuutensa parin välinen luottamus kasvaa ja läheisyys voimistuu.

    Lähde: Psychology Today, www.psychologytoday.fi

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.